W tekstach dotyczących zdrowego żywienia często można się natknąć na słowo supejedzenie. Czy taka żywność jest faktycznie lepsza?
Termin superjedzenie może kojarzyć się różnie. Samo słowo "super” jest często nadużywane w reklamach i dlatego na myśl przywołuje skojarzenia z marketingiem. Słowa „super jedzenie" (pisane oddzielnie) pojawiają się również w tekstach dotyczących genetycznie modyfikowanej żywności (GMO). Terminu „superjedzenie” (pisane łącznie) najczęściej używa się jednak w odniesieniu do zwykłych, niezmienionych genetycznie produktów żywnościowych, takich jak zielona herbata, oliwa z oliwek, jajka, czy pomidory. Co zatem znaczy to tajemnicze słowo?
Nie ma żadnej definicji słowa superjedzenie, mimo że na liście produktów określanych tym mianem ciągle przybywają nowe pozycje. Do najbardziej znanych należą z pewnością ryby o dużej zawartości kwasów omega-3 (takie jak łosoś, makrela, tuńczyk), marchewka ze względu na zawartość beta-carotenu, pomidory ze względu na obecność likopenu, czy borówka amerykańska ze względu na dużą zawartość witaminy C.
Kryteria na podstawie których określa się coś jako superjedzenie, są bardzo szerokie – może to być zarówno zmniejszanie ryzyka zachorowalności na raka, obniżanie poziomu cholesterolu jak i pozytywne działanie na wygląd lub pamięć. Zalety takiej żywności, zwłaszcza ryb, owoców i warzyw z pewnością są niepodważalne, choć bywa, że producenci często przeceniają ich korzystne działanie na człowieka. Nie powinno to nikogo dziwić, ponieważ określenie produktu mianem superjedzenia w znacznym stopniu przekłada się na późniejszą sprzedaż.
Kilka lat temu dobrze było to widać na przykładzie borówek - specjaliści do spraw żywienia promowali je jako owoce szczególnie bogate w witaminy i antyoksydanty, wspomagające pracę układu krążenia oraz utrzymanie dobrej kondycji skóry. Po tych i innych podobnych informacjach, które masowo pojawiały się w mediach, sprzedaż borówek gwałtownie wzrosła.
Jak zatem ustosunkować się do superjedzenia? Jeść je, ale nie wierzyć w nadprzyrodzone właściwości produktów. Warzywa, owoce, ryby, nasiona i inne zdrowe składniki potraw powinny być po prostu częścią zdrowej, zróżnicowanej diety.