Wzdęcia, mdłości, zgaga ból brzucha – to najczęstsze dolegliwości zaraz po obfitej uczcie.
Jak jeść, aby się nie przejeść?
Przyczyna jest jedna i zazwyczaj bardzo prozaiczna. To zbyt duża ilość pokarmu, przyjmowanego na raz, którego sam żołądek nie może przetrawić. Stad powszechne jest uczucie ciężkości i nieprzyjemnego ucisku w brzuchu oraz ostre pieczenie w przełyku.
Jedz z rozsądkiem
Winę za kłopoty żołądkowe ponosi nasze łakomstwo. Dlatego warto poskromić wilczy apetyt, stosując się do kilku prostych zasad:
Siadaj do stołu, jeszcze zanim będziesz bardzo głodna. Przedtem jednak Pol szklanki wody mineralnej. To wypełni pusty żołądek, co spowoduje, że zjemy o wiele mniej.
Nigdy nie najadaj się do syta. Skończ posiłek w momencie, gdy poczujesz, ze jeszcze byś cos ścisnął.
Nie denerwuj się w czasie posiłku i i nie jedz w pospiechu.
Dokładnie przeżuwaj każdy kęs. Dobrze nierozdrobniony pokarm będzie długo zalęgał w żołądku i powodował niestrawność.
Zawsze dodawaj do potraw przyprawy przyspieszające trawienie tj majeranek, jałowiec, lubczyk.