Kto choć przez chwilę używał naprawdę ostrego noża, kroił nim miękkiego pomidora czy gorące pieczywo wie jak ważną kwestią w każdej kuchni jest, aby te narzędzie było zawsze jak najlepiej naostrzone.
Niestety większość osób nawet nie zdaje sobie sprawy jak ostre mogą być nasze noże, dlaczego te Japońskie są najlepsze i czym się różnią od tych z supermarketu za 10zł. A jest to dość ważna kwestia gdyż te "tanie noże" wykonane są przeważnie z tłoczonej blachy, która po naostrzeniu nie będzie nawet w połowie dorównywać wysokogatunkowej stali.
|
To właśnie od tego, z jakiego materiału jest wykonana klinga naszego noża najbardziej zależy czy ostrzenie przebiegnie szybko i sprawnie czy będziemy się długo męczyć z marnym skutkiem. |
Dla optymalnego efektu polecam stosowanie różnych rodzajów kamieni ściernych, które są podzielone ze względu na grubość ziarenek. |
Bardzo ważne jest, aby podczas ostrzenia zachować odpowiedni stały kąt, pod którym przesuwamy klingę, dla noży kuchennych wynosi on 10-20 stopni. Jeżeli ktoś nie ma w tym doświadczenia polecam nakładki, które nakładamy na klingę aby zachować odpowiednie nachylenie względem kamienia. |
|
Przed ostrzeniem należy włożyć kamień do wody na ok. 15min, aby całkowicie nasiąknął. Zaczynamy |
Nóż należy trzymać pod kątem 10-20 stopni względem powierzchni kamienia i lekko dociskając przesuwać go na kamieniu w obu kierunkach (również pod włos). Podczas ostrzenia kamień powinien być zawsze mokry(powinno się go spryskiwać wodą, co jakiś czas w trakcie ostrzenia). Woda wraz ze startym proszkiem kamienia działa jak delikatny materiał ścierny. |
Czynności te powtarzamy na kamieniach o drobniejszej granulacji a gdy nóż jest już wystarczająco ostry myjemy go w letniej wodzie, wycieramy do sucha i zaczynamy krojenie. |
Na rynku istnieją również noże z "ceramicznymi" klingami, co prawda te tępią się 10 x wolniej od stalowych, ale kiedyś również będą potrzebowały naszej pomocy. Ostrzenie noży ceramicznych odbywa się wyłącznie na kamieniach diamentowych (inne są zbyt miękkie) i przebiega podobnie jak w przypadku stalowych z tą tylko różnicą, że tu trwa to trochę dłużej i raczej niezbędne jest polerowanie. |