Login lub e-mail Hasło   

Bułeczki drożdzowe

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.myszkaagata.pl/index.php?opti(...)emid=32
Wspólne spędzenie czasu w kuchni moze być dobrą zabawą. Myszka Agata poleca wypróbowany przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki.
Wyświetlenia: 988 Zamieszczono 23/07/2011

Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe – przepis

 

7 dkg drożdży rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W szklance mleka rozpuszczamy pół kostki masła i 4 łyżki miodu, podgrzewając, lecz nie za mocno.

Gdy rozczyn zacznie już rosnąć, wlewamy do niego mleko z miodem i dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając. Do tych proporcji potrzeba będzie około kilograma pszennej mąki, najlepiej mieszanej (np. białej z orkiszową lub graham). Ale dobrze jest dodawać ją po trochu, tak, aby ciasto nie było za rzadkie lub za ścisłe i jak najdłużej wyrabiać, wtedy dobrze wyrasta i jest puszyste.

Następnie zostawiamy wszystko w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, jeszcze raz do wyrośnięcia.

A kiedy ciasto już wyrośnie możemy zacząć się nim bawić. Jeżeli za bardzo się lepi trzeba dodać jeszcze mąkę. Masa powinna być dosyć elastyczna. Każdy kawałek wygniatamy w dłoniach, aby stał się ciepły i formujemy dowolny kształt bułeczki. Dla urozmaicenia smaku pieczywa warto wzbogacić je dodając rodzynki, orzechy, słonecznik … - co kto lubi. Można także z ciasta uformować chleb lub struclę nadziewaną bakaliami, owocami czy twarogiem.

Bułki pieczemy w piekarniku 30-40 minut, a chleb około godziny w temperaturze 200-220°C.

                            Smacznego!

Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe – przepis

 

7 dkg drożdży rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

W szklance mleka rozpuszczamy pół kostki masła i 4 łyżki miodu, podgrzewając, lecz nie za mocno.

Gdy rozczyn zacznie już rosnąć, wlewamy do niego mleko z miodem i dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając. Do tych proporcji potrzeba będzie około kilograma pszennej mąki, najlepiej mieszanej (np. białej z orkiszową lub graham). Ale dobrze jest dodawać ją po trochu, tak, aby ciasto nie było za rzadkie lub za ścisłe i jak najdłużej wyrabiać, wtedy dobrze wyrasta i jest puszyste.

Następnie zostawiamy wszystko w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, jeszcze raz do wyrośnięcia.

A kiedy ciasto już wyrośnie możemy zacząć się nim bawić. Jeżeli za bardzo się lepi trzeba dodać jeszcze mąkę. Masa powinna być dosyć elastyczna. Każdy kawałek wygniatamy w dłoniach, aby stał się ciepły i formujemy dowolny kształt bułeczki. Dla urozmaicenia smaku pieczywa warto wzbogacić je dodając rodzynki, orzechy, słonecznik … - co kto lubi. Można także z ciasta uformować chleb lub struclę nadziewaną bakaliami, owocami czy twarogiem.

Bułki pieczemy w piekarniku 30-40 minut, a chleb około godziny w temperaturze 200-220°C.

                            Smacznego!

Podobne artykuły


29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 370048
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9539
30
komentarze: 24 | wyświetlenia: 4713
26
komentarze: 17 | wyświetlenia: 3801
25
komentarze: 18 | wyświetlenia: 4184
24
komentarze: 30 | wyświetlenia: 2007
23
komentarze: 15 | wyświetlenia: 2415
23
komentarze: 13 | wyświetlenia: 2541
23
komentarze: 42 | wyświetlenia: 3405
17
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1268
18
komentarze: 30 | wyświetlenia: 62527
17
komentarze: 4 | wyświetlenia: 9016
17
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1375
16
komentarze: 39 | wyświetlenia: 2879
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska