JustPaste.it

Bułeczki drożdzowe

Wspólne spędzenie czasu w kuchni moze być dobrą zabawą. Myszka Agata poleca wypróbowany przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki.

Wspólne spędzenie czasu w kuchni moze być dobrą zabawą. Myszka Agata poleca wypróbowany przepis na pyszne, drożdżowe bułeczki.

 

 

Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe – przepis

 

 

 

7 dkg drożdży rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 

W szklance mleka rozpuszczamy pół kostki masła i 4 łyżki miodu, podgrzewając, lecz nie za mocno.

 

Gdy rozczyn zacznie już rosnąć, wlewamy do niego mleko z miodem i dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając. Do tych proporcji potrzeba będzie około kilograma pszennej mąki, najlepiej mieszanej (np. białej z orkiszową lub graham). Ale dobrze jest dodawać ją po trochu, tak, aby ciasto nie było za rzadkie lub za ścisłe i jak najdłużej wyrabiać, wtedy dobrze wyrasta i jest puszyste.

 

Następnie zostawiamy wszystko w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, jeszcze raz do wyrośnięcia.

 

A kiedy ciasto już wyrośnie możemy zacząć się nim bawić. Jeżeli za bardzo się lepi trzeba dodać jeszcze mąkę. Masa powinna być dosyć elastyczna. Każdy kawałek wygniatamy w dłoniach, aby stał się ciepły i formujemy dowolny kształt bułeczki. Dla urozmaicenia smaku pieczywa warto wzbogacić je dodając rodzynki, orzechy, słonecznik … - co kto lubi. Można także z ciasta uformować chleb lub struclę nadziewaną bakaliami, owocami czy twarogiem.

 

Bułki pieczemy w piekarniku 30-40 minut, a chleb około godziny w temperaturze 200-220°C.

 

                            Smacznego!

 

Pyszne i zdrowe bułeczki drożdżowe – przepis

 

 

 

7 dkg drożdży rozcieramy z łyżką cukru i zalewamy ciepłym, ale nie gorącym mlekiem. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

 

W szklance mleka rozpuszczamy pół kostki masła i 4 łyżki miodu, podgrzewając, lecz nie za mocno.

 

Gdy rozczyn zacznie już rosnąć, wlewamy do niego mleko z miodem i dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając. Do tych proporcji potrzeba będzie około kilograma pszennej mąki, najlepiej mieszanej (np. białej z orkiszową lub graham). Ale dobrze jest dodawać ją po trochu, tak, aby ciasto nie było za rzadkie lub za ścisłe i jak najdłużej wyrabiać, wtedy dobrze wyrasta i jest puszyste.

 

Następnie zostawiamy wszystko w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką, jeszcze raz do wyrośnięcia.

 

A kiedy ciasto już wyrośnie możemy zacząć się nim bawić. Jeżeli za bardzo się lepi trzeba dodać jeszcze mąkę. Masa powinna być dosyć elastyczna. Każdy kawałek wygniatamy w dłoniach, aby stał się ciepły i formujemy dowolny kształt bułeczki. Dla urozmaicenia smaku pieczywa warto wzbogacić je dodając rodzynki, orzechy, słonecznik … - co kto lubi. Można także z ciasta uformować chleb lub struclę nadziewaną bakaliami, owocami czy twarogiem.

 

Bułki pieczemy w piekarniku 30-40 minut, a chleb około godziny w temperaturze 200-220°C.

 

                            Smacznego!

 

 

Źródło: http://www.myszkaagata.pl/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=14&Itemid=32