Login lub e-mail Hasło   

Moc jagód

Lato to najlepszy sezon na owoce jagodowe. W czym tkwi moc jagód?
Wyświetlenia: 2.632 Zamieszczono 03/08/2011

 

Lato to najlepszy sezon na owoce jagodowe. Zaliczamy do nich oczywiście jagody, truskawki, borówkę amerykańską, maliny, żurawinę, ale również jeżyny i porzeczki. W czym tkwi moc jagód?

Truskawki w połączeniu ze śmietaną lub bardziej dietetycznie z jogurtem to świetne połączenie, ale istnieje o wiele więcej sposobów na czerpanie korzyści zdrowotnych owoców jagodowych. Począwszy od delikatnych malin, a skończywszy na lekko kwaśnej żurawinie - istnieje ogromna ilość opcji przyrządzania dań głównych, przekąsek czy napojów, nie tylko deserów owocowych!

JAGODY A CUKIER

Poza truskawkami (IG = 40), większość owoców jagodowych ma tak niską zawartość węglowodanów, że bardzo trudno określić ich indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny określa w jakim stopniu wzrasta poziom cukru we krwi, po spożyciu danego posiłku. Jagody wywierają bardzo mały wpływ we wzroście poziomu glukozy, zatem naprawdę można się nimi cieszyć i zajadać, bez żadnych "wyrzutów sumienia" i bez obaw o poziom glukozy we krwi. Także, a może przede wszystkim na diecie odchudzającej!

FIOLETOWE JAGODY

Jagody są również niskokaloryczne i stanowią świetne źródło witaminy C oraz błonnika pokarmowego. Jednak najcenniejszym składnikiem owoców jagodowych są fitoskładniki, dzięki którym zainteresowanie badaczy wartością odżywczą jagód rośnie wręcz z dnia na dzień.

Głęboki, fioletowy kolor jagód pochodzi od związków zwanych antocyjanami, które są znakomitymi przeciwutleniaczami. Ich znaczenie jest zaskakujące! Okazało się, że chronią nas przed chorobą Alzheimera oraz starzeniem się mózgu!

CZERWONA ŻURAWINA

Żurawina z kolei zawiera proantocyjanidyny . trudne słowo, ale jak ważne znaczenie mają dla nas te związki! Udowodniono, że spożywanie żurawiny pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu moczowego. Związki zawarte w żurawinie zapobiegają bakteryjnym zakażeniom dróg moczowych.

MNIEJ ZNANE CZERWONE JAGÓDKI

Przez niektórych, jagody goji nazywane są najzdrowszymi owocami świata - zawierają bowiem 18 różnych aminokwasów i aż 21 pierwiastków śladowych oraz wyjątkowo silne przeciwutleniacze. Ciekawostką jest fakt, że w jagódkach tych jest 3 razy więcej żelaza niż w szpinaku!

Ojczyzną jagód goji są Chiny, Tybet i Mongolia. Jagody goji mają wielorakie znaczenie. Po pierwsze pomagają w odchudzaniu! Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej. Poza tym obniżają poziom cholesterolu, a beta-sisterol w nich zawarty ma działanie przeciwzapalne, więc rzadziej zapadamy na infekcje!

Prawdopodobnie jagody goji zawierają najwięcej zeaksantyny, związku odpowiedzialnego za prawidłowe widzenie. Poza tym są prawdziwą kopalnią przeciwutleniaczy - więc mają działanie anty-rakowe.

A teraz ciekawostka dla dbających o swój wygląd - jagody goji zawierają kombinację kwasów tłuszczowych i polisacharydów, które to stymulują produkcję kolagenu i pozwalają na zatrzymanie wilgoci w skórze - więc ich działanie przypomina działanie najlepszych kremów odżywczych i nawilżających!

JAK JEŚĆ?

Wszystkie owoce jagodowe mogą być spożywane na świeżo, bez żadnych dodatków w formie przekąsek między głównymi posiłkami. Jagody wspaniale komponują się również z płatkami śniadaniowymi i jogurtem naturalnym , jako dodatek do sałatek czy odświeżający smoothie. Możliwości jest naprawdę wiele, a każdy kęs jagodowych pyszności to krok do zdrowszego odżywiania i świetnego samopoczucia.

Podobne artykuły


14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1087
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 791
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 730
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 803
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 888
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1164
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1217
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 631
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1139
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 558
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 553
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 854
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 597
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 612
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 717
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





CYT.: "Żurawina z kolei zawiera proantocyjanidyny . Trudne słowo..."
Eeeeee... tam! Zwykłe oligoproantocyjanidyny. OLIGOPROANTOCYJANIDYNY :)) - zawarte także w pestkach winogron - superprozdrowotny składnik zaliczany do tzw. polifenoli.

Polecam artykuł - krótko, węzłowato, na temat i....poleca jagódki dla zdrowotności :).

Wiem,że zdrowie dają,a nazwy język lamią,wiadomo nauka ../.

Jagody i wszelkie inne jagodowate są mi nieodzowne do dobrego samopoczucia... Mniam!

Dziękuję za pozytywne komentarze, również uważam, że krótko i konkretnie napisane, daje więcej korzyści, i łatwiej teorię zamienić wtedy w praktykę ;) Pozdrawiam i zachęcam do dietetycznych zmian, polecam bloga - www.metamorfozadiety.blogspot.com ;)

  fela,  08/08/2011

Uwielbiam jagody :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska