Login lub e-mail Hasło   

Smak włoskiej riwiery

Wybierasz się wkrótce do Italii? Wiedz, że jedną z największych pasji Włochów są kulinaria.
Wyświetlenia: 839 Zamieszczono 11/08/2011

Włosi to prawdziwi mistrzowie sztuki kulinarnej. Według koneserów włoskie potrawy należą do jednych z najsmaczniejszych oraz najzdrowszych na świecie. Kuchnia słonecznej Italii w idealny sposób łączy w sobie prostotę z wyrafinowaniem. Jest pełna pasji, smaków oraz zapachów. Większość włoskich regionów może poszczycić się bogatą tradycją kulinarną oraz swoimi specjałami. Neapol to ojczyzna znanej na całym świecie pizzy, Bolonia słynie z sosu mięsnego bolognese, Toskania to  region z najlepszymi gatunkami oliwy, z kolei Sycylia znana jest z pysznych deserów.

Sztandarowym składnikiem kuchni włoskiej są warzywa oraz przyprawy takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn. Włosi lubią również eksperymentować z różnymi rodzajami sera, m. in. parmezanem, mozzarellą czy serem ricotta. Nie sposób również nie wspomnieć o potrawach mącznych czy owocach morza. Ten włoski klimat odnajdziesz również w Pesto alla Genovese Develey, którego korzenie sięgają Genui, miasta położonego w północno-zachodniej części Włoch.  Mieszkańcy Italii wytwarzają pesto z oliwy z oliwek, listków bazylii, czosnku, parmezanu oraz orzechów piniowych, cierpliwie i starannie ugniatając wszystko drewnianym tłuczkiem w marmurowych moździerzach. Pesto alla Genovese Develey to produkt, który powstał według owej tradycyjnej receptury. Swój smak zawdzięcza trzem podstawowym składnikom: świeżej bazylii, orzechom oraz doskonałej mieszance serów. Z Pesto alla Genovese Develey zabierzesz odrobinę Włoch do domu!

Podobne artykuły


18
komentarze: 111 | wyświetlenia: 2279
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 971
12
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1623
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 1001
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 537
10
komentarze: 107 | wyświetlenia: 1075
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 761
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 796
9
komentarze: 3 | wyświetlenia: 642
9
komentarze: 3 | wyświetlenia: 584
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 451
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 580
9
komentarze: 6 | wyświetlenia: 530
8
komentarze: 3 | wyświetlenia: 477
8
komentarze: 0 | wyświetlenia: 823
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska