Login lub e-mail Hasło   

Przepis na Slow Food

Slow Food jest międzynarodową organizacją założoną w 1989 roku przez Włocha Carlo Petrini’ego.
Wyświetlenia: 959 Zamieszczono 15/08/2011

Celem Slow Food jest przeciwstawienie się modzie na tzw. „szybkie życie”, stanu wywołanego przez nadmierny postęp industrializacji. Szybki tryb życia doprowadził na skraj zapomnienia tysiące unikalnych lokalnych tradycji kulinarnych oraz niepowtarzalnych przepisów i odmian żywności, tylko dlatego, że wytwarzane przemysłowo pożywienie jest łatwe w przechowywaniu i sprzedaży. Włoska organizacja sprzeciwia się takiemu stanowi rzeczy i promuje małych lokalnych producentów żywności oraz kulturę swobodnego delektowania się smakiem.

Wymienia się kilka podstawowych zadań misyjnych Slow Food. Pierwszym z nich jest produkcja pokarmów, które są dobre, czyste i sprawiedliwe, co oznacza, że cechują się doskonałym smakiem i zostały wytworzone w przyjazny dla środowiska sposób. Ochrona różnorodności biologicznej regionów jest również ważnym elementem działalności organizacji. Szczególną uwagę poświęca się zachowaniu rzadkich gatunków roślin i zwierząt.  Slow Food stara się łączyć ze sobą miłośników sztuki kulinarnej oraz producentów. Każdego z nas próbuje przekształcić z pasywnego konsumenta w aktywnego smakosza.

Aby realizować swoje cele Slow Food powołał do życia setki regionalnych oddziałów tzw. „convinia”. W miejscach tych odbywają się regularnie panele dyskusje na tematy żywieniowe, od mleczarstwa po nadmierne przemysłowe wykorzystywanie lasów. Organizacja zaprasza także na liczne sesje degustacji, które mają edukować ludzi na tematy związane ze smakiem i odżywaniem. Także w Polsce organizowane są degustacje oraz imprezy kulinarne Slow Food. Główne convinium znajduje się w Warszawie.

Obecnie ruch ten spopularyzował się już wśród ponad 100,000 członków w 132 krajach. Najważniejszymi imprezami organizowanymi przez convinia są Salone del Gusto, Terra Madre, Slow Fish oraz Cheese. W Polsce najsłynniejszym wydarzeniem Slow Food jest odbywający się rokrocznie w sierpniu Festiwal Smaku w Grucznie.

Slow Food ma nadzieję, że swoimi działaniami przyczyni się do poprawy wiedzy społeczeństwa na temat zdrowego żywienia oraz życia w zgodzie z naszym środowiskiem naturalnym. Od nas wyłącznie zależy czy uświadomimy sobie co jest ważne dla naszego organizmu i jakie miejsce powinniśmy zajmować w naszym ekosystemie. W tym czasie organizacja Slow Food nadal będzie walczyć o uhonorowanie prawdziwych smaków, a przy okazji uratuje zapewne setki ciekawych regionalnych przepisów kulinarnych.



Opracowano na wyłączność dla www,eioba.pl - KulinarnaWyspa.pl

Podobne artykuły


95
komentarze: 44 | wyświetlenia: 15092
36
komentarze: 35 | wyświetlenia: 2334
35
komentarze: 94 | wyświetlenia: 3479
31
komentarze: 29 | wyświetlenia: 5959
31
komentarze: 26 | wyświetlenia: 2383
29
komentarze: 18 | wyświetlenia: 3861
28
komentarze: 9 | wyświetlenia: 2629
28
komentarze: 43 | wyświetlenia: 1873
26
komentarze: 11 | wyświetlenia: 2278
25
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4991
24
komentarze: 9 | wyświetlenia: 1632
25
komentarze: 55 | wyświetlenia: 7588
24
komentarze: 17 | wyświetlenia: 2801
23
komentarze: 75 | wyświetlenia: 2328
 
Autor
Artykuł



  swistak  (www),  15/08/2011

Czekam na opinię Darkwatera czy aspartam jest koszerny. UE niszcząc polskie cukrownie i windując ceny cukru, zmusza producentów do używania tej trucizny w produkcji spożywczej. Powstaje błędne koło, bo osoby odchudzające się sięgają po słodziki na aspartamie i zapadają na cukrzycę. Cukrzykom nawet "lekarze" polecają słodziki na aspartamie.
Koncerny farmaceutyczne maja zbyt na insulinę. Koło ...  wyświetl więcej

@ Świstak - Polacy się starają... ale jak wiesz "niewidzialni wrogowie" zazwyczaj umykają naszemu narodowi... szabelka i pieniactwo nieprzydatne w takiej walce, a tym co mają władzę podejmowania decyzji, rozumu perspektywicznego brakuje...



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska