Login lub e-mail Hasło   

NIekoszerny aspartam

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.eioba.pl/a/1tks/aspartam-rako(...)slodycz
strychnina XXI wieku zatwierdzona przez ekspertów UE do depopulacji
Wyświetlenia: 1.873 Zamieszczono 15/08/2011

Według Alexis Black, autorki artykułu opublikowanego w NewsTarget.com, aspartam może wywoływać raka, ślepotę, migrenę, zaburzenia w życiu seksualnym czy niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD. Aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy alkohol metylowy, który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany powszechnie do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych.

Pogoń za szczupłą sylwetką każe nam rezygnować z kolejnych niezdrowych produktów. Na pierwszy ogień zazwyczaj idzie cukier. Zastępujemy go aspartamem – najczęściej używanym słodzikiem. Jak się okazuje może on w naszym organizmie wywołać ogromne spustoszenie.

Aspartam znajduje się w dietetycznych napojach, gumach do żucia, często słodzimy nim kawę i herbatę. Pojawił się w USA prawie ćwierć wieku temu. Uzyskał wtedy aprobatę Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA), rządowej organizacji, która udziela zezwoleń na stosowanie chemicznych substancji w produktach spożywczych – informuje NewsTarget.com. 

Stephen Fox, aktywista z Nowego Meksyku, twierdzi, że zanim wydano zgodę na stosowanie słodzika, podczas badań zaobserwowano prawie sto różnych rodzajów działań niepożądanych po spożyciu słodkiego proszku. Jak pisze NewsTarget.com, ówczesny dyrektor FDA Arthur Hull Hayes został później szefem firmy będącej właścicielem patentu na słodzącą substancję.

Społecznicy rozpoczęli kampanię, mającą na celu zakazanie dodawania słodzika do pożywienia w stanie Nowy Meksyk. Całą sprawą zajęła się stanowa Rada na rzecz Ochrony Środowiska, która ma prawo rozpocząć w takich sytuacjach śledztwo. Serwis donosi, że współpracownicy Foxa zarzucili Radę dokumentami i relacjami świadków, które mają potwierdzać szkodliwość chemicznego związku.

W jednym z listów pewna kobieta, która miała zwyczaj pić po kilka sztucznie słodzonych napojów dietetycznych dziennie, opisuje objawy w postaci wahań nastroju, ataków paniki i lęku wysokości. Lekarze zalecili jej środki antydepresyjne, te jednak nie pomogły. NewsTarget.com dodaje, że po trzech latach stosowania słodzika kobieta miała problemy z wydaniem na świat swojego drugiego dziecka. Poród zakończył się usunięciem macicy. Pokrzywdzona do dziś wierzy, że winny temu jest aspartam.

Inna relacja opowiada o dziewczynie, której pierwsze dziecko urodziło się z cukrzycą, drugie zaś z porażeniem mózgowym. Przyczyną wad rozwojowych płodu miało być przyjmowanie przez ciężarną matkę dużych ilości sztucznego cukru. 

Dowody na szkodliwość aspartamu to nie tylko wypowiedzi prywatnych osób. Także autorytety w dziedzinie dietetyki mają spore wątpliwości co do walorów zdrowotnych chemicznego dodatku. Doktor Russell Blaylock pisze w swojej najnowszej książce „Smak, który zabija” o negatywnym wpływie słodzika na układ nerwowy człowieka. 

Według Alexis Black, autorki artykułu opublikowanego w NewsTarget.com, aspartam może też wywoływać raka, ślepotę, migrenę, zaburzenia w życiu seksualnym czy niekontrolowaną agresję podobną do objawów ADHD. Mówiąc wprost - aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy dla zdrowia alkohol metylowy, który wątroba zamienia w formaldehyd, kancerogenny gaz stosowany powszechnie w przemysłowej syntezie chemicznej do produkcji klejów, żywic czy materiałów wybuchowych.

Mimo informacji o szkodliwości aspartamu środek jest coraz powszechniej stosowany jako dodatek do produktów spożywczych. Najgorsze jest to, że sami lekarze często nie wiedzą, jak bardzo szkodzą chorym na cukrzycę, zalecając im stosowanie słodzika – konkluduje autorka.

Podobne artykuły


81
komentarze: 61 | wyświetlenia: 128378
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 83388
40
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49631
38
komentarze: 8 | wyświetlenia: 36695
38
komentarze: 11 | wyświetlenia: 21075
37
komentarze: 21 | wyświetlenia: 292278
35
komentarze: 21 | wyświetlenia: 9874
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 186151
44
komentarze: 98 | wyświetlenia: 60318
30
komentarze: 40 | wyświetlenia: 7125
29
komentarze: 28 | wyświetlenia: 37628
28
komentarze: 9 | wyświetlenia: 27003
24
komentarze: 41 | wyświetlenia: 101677
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 13263
 
Autor
Artykuł



  ykes,  15/08/2011

"Aspartam to neurotoksyna, zawierająca szkodliwy alkohol metylowy" - wiadomo. Spożywamy jednak mnóstwo innych produktów, przy których podczas trawienia jednym z produktów ubocznych jest metanol, w dużo większej ilości.

Szkodzimy sobie przede wszystkim z wygody. Nikt nam nie każe sięgać po gotowe półprodukty, do odgrzania w mikrofalówce, obżerać się fastfoodami, by potem rezygnować z normalnego cukru na rzecz niekalorycznych słodzików. Nikt tez nie zabrania nam czytania składu produktów spożywczych, i gdy nie rozumiemy co oznaczają, lub roi się tam od E-konserwantów, nikt ich nam nie wciska na siłę. Lenistwo w pr ...  wyświetl więcej

  mojra  (www),  15/08/2011

Instytut bada tylko tą żywność gdzie jest napisane " wolne od GMO ". Jak dotąd, czyli od początku świata przebadał 10 produktów. Tam gdzie jest GMO nic nie trzeba pisać. UOKIK zajmuje się ino konkurencją koncernów a nie prawami konsumentów do zdrowej żywności. Dlatego trzeba brać sprawę zdrowej żywności we własne ręce.
GMO zniszczyło rolnictwo w Kanadzie. Nikt nie jest świadomy zagrożeń bo ...  wyświetl więcej

To prawda, że w Kanadzie tak się stało. Tam też konsumenci biorą sprawy w swoje ręce. Gdy tam mieszkałam, to jeździłam do gospodarzy i maleńkich rodzinnych biznesów żywnościowych za miastem, by kupować większość potrzebnej mi żywności. Sklepy ze zdrowa żywnością były w zamian za market shopping. Koszty jednak wydatków na życie ulegają drastycznemu zwiększeniu. Jednak to, ze obrałam taka drogę, to ...  wyświetl więcej

  ulmed,  15/08/2011

Trucizn ci u nas dostatek, ale dlaczego nikt nie pyta nas o zgodę na ich stosowanie? Przecież to są ważne sprawy. Jak w prasie, mediach cisza to tematu nie ma. Będziemy mieć legalne aspartamy, GMO. Po cichutku.
Co z tego wyniknie?
Na Węgrzech zaorali 1000 ha genetycznie modyfikowanej kukurydzy. Tam powiedzieli stop.
U nas, (czy ktoś słyszał?), przegłosowano ustawę o dopuszczen ...  wyświetl więcej

  swistak  (www),  16/08/2011

Austriacy zlecili Polskiemu Instytutowi badania nad GMO i wyszło, że myszy w trzecim pokoleniu stawały się bezpłodne. Chyba o to chodzi genetykom. Program wyemitował TVN 24. Petycję podpisałem.

  ulmed,  16/08/2011

Węgrzy całkowicie zakazali GMO. Czy my zawsze musimy uczyć się na błędach? Toż już 20% małżeństw nie ma dzieci. Rozkwit gatunku czy przeciwnie?

Generalnie odradzałabym jedzenie przetworzonych produktów, to zwykle lenistwo, łakomstwo i pośpiech. Oprócz aspartamu jest w pożywieniu jeszcze masa innych nie będących pożywieniem skladników odpowiedzialnych za smak, zapach i konserwację. To się często odkłada w naszych organizmach i tak naprawdę nikt do końca nie zdefiniował co to nam robi. Nieprzetworzone tez zawierają coś-nie-coś (nawozy, środki ochrony roślin), ale w znacznie mniejszej ilości.

  ulmed,  17/08/2011

Skrzydlate fruwaj i roznoś ten listek.

fruwam, fruwam, ale nie masz pojęcia jaka ludzkość jest zamknięta.. a ja mieczem swojej prawdy wnosić w czyjeś życie nie będę

To w takim razie słowem wnoś :) Uśmiechy podsyłam:)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska