Login lub e-mail Hasło   

Pomysł na grilla: Łosoś teriyaki

Sezon grillowy rozpoczął się już dawno. W tym czasie mogły się Wam już przejeść tłuste kiełbasy, szaszłyki, czy karkówka. Warto więc wypróbować coś nowego.
Wyświetlenia: 714 Zamieszczono 30/08/2011

Urządzanie przyjęć w ogrodzie stało się ostatnio bardzo modnym i często praktykowanym w Polsce zwyczajem. Oprócz ładnej pogody i dobrego nastroju, kluczowym elementem takich spotkań są grillowane przysmaki.  Najczęściej serwowane dania to różnego rodzaju mięsa lub pieczone warzywa jak ziemniaki, czy cukinia. Dużo rzadziej na ruszt wrzucamy ryby. Często wydaje się, że ich dobre przyrządzenie jest kłopotliwe i czasochłonne.  Wbrew pozorom nie jest to takie trudne. Grillowanie ryb możemy sobie dodatkowo ułatwić na przykład poprzez korzystanie z gotowych marynat.

Równie smacznym, jak szybkim w przygotowaniu daniem jest łosoś teriyaki. Można go nie tylko grillować, ale też smażyć na patelni lub piec w piekarniku.

Składniki (4 porcje):

-4 filety z łososia bez skóry, każdy po około 200 g

-4 łyżeczki ziaren sezamu

-4 łyżki sosu teriyaki

Sos można przygotować samemu, ale dużo prościej i pewniej jest użyć gotowej marynaty Teriyaki Kikkoman. To kompozycja szlachetnych składników - sosu sojowego Kikkoman, wina i wyszukanych przypraw. Nadaje wyjątkowy smak i aromat potrawom pieczonym i grillowanym.

 

Przygotowanie:

 

Podgrzać niewielką patelnię i wsypać na nią ziarna sezamu. Podgrzewać kilka minut, często mieszając, aż sezam stanie się złocisty i zacznie strzelać.

Łososia należy umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie polać sosem teriyaki. Przykryć i odstawić  w chłodne miejsce na około 2 godziny. Po upływie tego czasu osączyć  rybę z marynaty i grillować w oleju z obu stron na brązowo. Na koniec łososia posypać prażonymi ziarnami sezamu.

Łososia można podawać wraz z makaronem chińskim lub ryżem i białym winem. Tak przygotowana potrawa będzie stanowiła doskonałe urozmaicenie przyjęcia na świeżym powietrzu i na pewno przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym podniebieniom.  

Podobne artykuły


17
komentarze: 113 | wyświetlenia: 1571
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 654
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1134
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 924
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 760
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 718
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 644
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 1012
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 801
10
komentarze: 3 | wyświetlenia: 311
10
komentarze: 3 | wyświetlenia: 472
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 462
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 955
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 513
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 362
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska