Login lub e-mail Hasło   

Hiperhomocysteinemia- prawdziwy powód schorzenia.

Opracowania popularnonaukowe tylko górnolotnie przedstawiają przyczyny nadmiaru homocysteiny.
Wyświetlenia: 4.848 Zamieszczono 09/09/2011

       Z hiperhomocysteinemią mamy do czynienia wówczas gdy stężenie homocysteiny (metabolitu białka zawierającego aminokwasy siarkowe) przekracza 100 mmol/l krwi. Z medycznego punktu widzenia jest uważana za czynnik ryzyka zmian miażdżycowych, udaru mózgu, zawału serca oraz powstawania zakrzepów. Nie ulega wątpliwości fakt, że to homocysteina przyczynia się do powstania tych schorzeń. Jednak czy należy wierzyć temu co jest  przedstawiane w opracowaniach popularnonaukowych, że białko zwierzęce bogate w aminokwasy siarkowe szkodzi zdrowiu?

 

       Otóż jest to ewidentne kłamstwo!

 

       Jest prawdą, że po spożyciu białka bogatego w aminokwasy siarkowe (np. białka mięsa, jaj) powstaje homocysteina. Powstaje, ponieważ taki jest szlak metaboliczny metioniny (aminokwas siarkowy, budulec białka) w organizmie człowieka. Jest również prawdą, że homocysteina działa miażdżycotwórczo uszkadzając ściany naczyń krwionośnych.

       Ku zaskoczeniu wielu z Państwa czytelników to nie w nadmiarze spożywanego białka bogatego w aminokwasy siarkowe tkwi problem schorzeń powodowanych przez homocysteinę! Prawdziwym powodem jest „odwieczny” dla człowieka niedobór witamin! Konkretnie witamin z grupy B: wit. B6, B9- kwasu foliowego, B12. (Pomijam w tym momencie stany chorobowe człowieka, gdyż zakładam przypadek zdrowego organizmu.)

       Należy jeszcze raz podkreślić, że z aminokwasów siarkowych zawsze powstaje homocysteina. Natomiast przy odpowiednim poziomie wysycenia organizmu przez witaminy z grupy B homocysteina redukowana jest do glutationu- bioaktywnego peptydu składającego się z cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny- bezcennego dla funkcjonowania i detoksykacji mózgu.

       Niech potwierdzeniem będzie fakt, że największy procent osób cierpiących na hiperhomocysteinemią stwierdza się w grupie… wegetarian! W ich diecie występuje bowiem niedobór wit. B12.

 

Mirek Guzowski

Podobne artykuły


32
komentarze: 8 | wyświetlenia: 77538
158
komentarze: 114 | wyświetlenia: 71635
71
komentarze: 38 | wyświetlenia: 168160
59
komentarze: 26 | wyświetlenia: 14578
45
komentarze: 12 | wyświetlenia: 42159
33
komentarze: 12 | wyświetlenia: 19363
32
komentarze: 10 | wyświetlenia: 6718
29
komentarze: 11 | wyświetlenia: 16677
29
komentarze: 9 | wyświetlenia: 5104
26
komentarze: 24 | wyświetlenia: 7355
27
komentarze: 10 | wyświetlenia: 2252
22
komentarze: 6 | wyświetlenia: 67965
21
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4363
21
komentarze: 11 | wyświetlenia: 33236
20
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4967
 
Autor
Artykuł



Dobra robota!

Dziękuję:D Ty jeden zwróciłeś na to uwagę hahaha
Chwała Ci



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska