Login lub e-mail Hasło   

Mleko niepasteryzowane w sprzedaży?? Stanowcze NIE!

Mleko niepasteryzowane, surowe, nie jest dobrym pomysłem. Zwolennicy wszystkiego co naturalne w sferze żywności powinni to wiedzieć.
Wyświetlenia: 12.302 Zamieszczono 24/09/2011

Na świecie, zwłaszcza na Zachodzie zaczyna rosnąć poparcie dla podaży mleka nie poddanego procesowi pasteryzacji. Szczególnie aktywna w tym zakresie wydaje się być Fundacja Westona A. Price’ahttp://www.realmilk.com/ ), która prowadzi intensywną działalność edukacyjną i lobbingową w USA i Wielkiej Brytanii. Polskie prawo, zintegrowane z prawem Unii Europejskiej zakazuje produkcji i dystrybucji mleka niepasteryzowanego. Na szczęście! I oby nic w tej materii się nie zmieniło.

Przyznam otwarcie, że nie rozumiem dlaczego mleko pasteryzowane jest przez wielu, w tym i czytelników Eioby, tak zaciekle krytykowane. Moim zdaniem jest to zabieg wręcz zbawienny! Przecież, gdyby nie pasteryzacja (dla tych którzy nie do końca się orientują- to utrwalanie produktu przez zastosowanie ogrzewania do maks. 100 st. C) to takich afer jak z bakterią Coli w kiełkach fasoli byłoby, śmiem twierdzić, bardzo dużo. Myślenie jest takie: pasteryzacja mleka jest "be", a czy np. podobny zabieg na warzywach czy owocach jest "cacy"? Otóż wprost odwrotnie. Warzywa czy owoce podczas pasteryzacji tracą swe właściwości odżywcze, głównie witaminy, niemal w 100%. Podobnie rzecz się ma z gotowaniem mleka w warunkach domowych, gdzie przy dostępie światła i tlenu z powietrza następują straty rzędu 80-90% witamin. Podczas pasteryzacji z zastosowaniem specjalnej aparatury, bez dostępu światła i tlenu traci się tylko około 10% ich ilości. Mając na uwadze, że są to głównie witaminy rozpuszczalne w wodzie, których mleko wcale nie jest aż tak dobrym źródłem, wydaje się to nie mieć wielkiego znaczenia.

Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie są najcenniejszymi składnikami mleka!
Mleko zawiera kilkanaście biologicznie aktywnych termostabilnych tzn. niewrażliwych na obróbkę termiczną składników o działaniu antymiażdżycowym i antynowotworowym. (więcej na ten temat --> http://www.eioba.pl/a/32ms/mleko-leczy-cukrzyce-i-nadcisnienie  )
Witaminy rozpuszczalne w tłuszczu – znacznie cenniejsze dla naszego zdrowia – są termostabilne i zachowują wysoką aktywność niezależnie od obróbki termicznej.

Mleko niepasteryzowane nie jest najlepszą ofertą dla konsumenta, nie tylko ze względu na ograniczoną trwałość. Nigdy bowiem nie można wykluczyć obecności w mleku mikroflory chorobotwórczej nawet przy rzeczywistym, rzetelnym nadzorowaniu stanu zdrowia bydła mlecznego przez lekarza weterynarii. Zawsze należy pamiętać, że mleko pozyskiwane jest od zwierzecia, które nie potrafi i nie może dbać o swoją higienę. A człowiek, choćby miał spektralną czystość i laboratoryjny porządek w oborze i tak nie może udzielić 100% gwarancji na stan higieniczny mleka surowego.

Nieprzekonanym pozostaje spożywanie mleka ESL, utrwalanego mechanicznie na membranach w procesie mikrofiltracji. I tylko czysto już na przekorę dodam, że takie mleko również poddaje się pasteryzacji! Jednak na tyle niskiej i krótkotrwałej, że białko immunoglobulin nie denaturuje się, a mleko osiąga trwałość 3 tygodnie. Zalety tego mleka są zdecydowanie najkorzystniejsze. Niestety nie jest ono jeszcze tak powszechne i sporo droższe (o około 1zł/l) od konwencjonalnego, a to przez to, że i konkurencja na ten produkt nie jest jeszcze zbyt duża, bo jest on w Polsce produkowany tylko przez 4 mleczarnie.

Mirek Guzowski

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1679
15
komentarze: 60 | wyświetlenia: 968
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1244
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 899
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 825
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 495
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 625
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1095
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 789
12
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1032
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 917
12
komentarze: 144 | wyświetlenia: 1159
12
komentarze: 72 | wyświetlenia: 535
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 754
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  fela,  25/09/2011

Pamietam za mlodych lat jak w Polsce bylo mleko niepasteryzowane w butelkach .Pilam litrami i nigdy nie bylo zadynch zdrowotnych sensacji .Wiadomo ze kupowalo sie codziennie swieze .Fajnie bylo ze potrafilo sie zsiasc troche odtluszczone ale smaczne :) Teraz mleko pasteryzowane nie da rady sie zsiasc;(
Wspominam rowniez wspaniale swieze jogurty owocowe i kefiry ,teraz danony-srony ,activie nigdy nie dorownaja naszym.

No niestety teraz jogurt, kefir czy maślanka to praktycznie jeden i ten sam produkt :( Z prozaicznego dość powodu- do wszystkich tych produktów używa się tego samego rodzaju zakwasu mikrobiologicznego. Precyzyjnie ujmując- zakwasów, które nadają podobne cechy produktom. Ciekawostką jest to, że wszystko wyszło od konsumenta, ponieważ nie akceptował on wydętego wieczka na opakowaniu, bo utożsamiał je z wadą (zepsuciem) produktu.

  emkaa,  25/09/2011

Ja też pamiętam to mleko w butelkach :). Te wspomnienia sprawiły, że od dłuższego czasu w ogóle nie kupuję nabiału w sklepie. Mleko, śmietanę, jaja i ser kupuję od "baby ze wsi". Teraz też mam w lodówce "siadłe" :).
Tak więc jakie mleko będzie w masowej sprzedaży mnie nie dotyczy... choć przeraża mnie, że łaciate z kartonu po tygodniu bez lodówki wciąż jest zdatne do spożycia.

Ja pamiętam, gdy byłem mały i przynosiło się mleko do domu. Wyjęte z lodówki sklepowej, przeniesione do domu, trzeba było od razu zagotować, bo mogło się zwarzyć. :-) Ech, ech, ech. Pamiętam także te butelki przynoszone pod drzwi, śmietanę w tychże butelkach (A jak smakowała!)

Krótka informacja, dobrze, że temat poruszony. Szkoda, że w mieście jest tak trudno zdobyć po prostu zwykłe mleko ;) Odrzucam artykuł, gdyż (dłuższa wypowiedź): od pewnego czasu interesuję się dietą, dokładniej dietą dla zębów (Cure Tooth Decay - polecam). Co wydaje się dla mnie oczywiste - teraz - to wartość flory bakteryjnej i enzymów dla człowieka. Ta pierwsza to podstawowy element układu trawi ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska