Lato, a wyżywienie –TRUSKAWKOWE SZALEŃSTWO
Okres letni to najlepszy czas aby zacząć walkę z nadwagą, toksynami w naszym organizmie, niechcianymi boczkami czy też brakiem witamin. Właśnie w tym czasie natura daje nam jak najwięcej. Wystarczy tylko całymi garściami z niej korzystać.
Piękna pogoda sprzyja ćwiczeniom na dworze. Owoce w przeróżnej postaci, na przykład winogrona, wiśnie, czereśnie, arbuzy, kiwi, truskawki, maliny, jabłka, gruszki, borówki, śliwki, porzeczki, morele, brzoskwinie, jeżyny powinny być stałym elementem Twojej codziennej diety. Dzięki dużej zawartości błonnika, pektyn, witamin B, C, oraz potasu i magnezu, spożycie owoców wskazane jest w profilaktyce nowotworów jelit, miażdżycy, także na zwykłe dokuczliwe zaparcia. Pomagają utrzymać właściwą kondycję Twojej skóry i poprawie jej kolorytu i elastyczności.
Przeczytaj , to ważne J Czy wiesz że:
Wartość odżywcza truskawek: Lodów truskawkowych:
Wartość energetyczna w 100 g: |
29,00 kcal |
Wartość energetyczna w 100 g: |
290,00 kcal |
Białko w 100 g: |
0,61 g |
Białko w 100 g: |
3,50 g |
Węglowodany w 100 g: |
4,71 g |
Węglowodany w 100 g: |
26,00 g |
Tłuszcz w 100 g: |
0,37 g |
Tłuszcz w 100 g: |
19,00 g |
Wartość odżywcza jabłek: Rogalik z nadzieniem jabłkowym:
Wartość energetyczna w 100 g: |
50,00 kcal |
Wartość energetyczna w 100 g: |
411,00 kcal |
Białko w 100 g: |
0,26 g |
Białko w 100 g: |
5,50 g |
Węglowodany w 100 g: |
11,41 g |
Węglowodany w 100 g: |
50,00 g |
Tłuszcz w 100 g: |
0,17 g |
Tłuszcz w 100 g: |
21,00 g |
Wartość odżywcza bananów: Bananowy serek:
Wartość energetyczna w 100 g: |
90,00 kcal |
Wartość energetyczna w 100 g: |
112,00 kcal |
Białko w 100 g: |
1,09 g |
Białko w 100 g: |
5,50 g |
Węglowodany w 100 g: |
20,24 g |
Węglowodany w 100 g: |
15,80 g |
Tłuszcz w 100 g: |
0,33 g |
Tłuszcz w 100 g: |
3,00 g |
Wartość odżywcza wiśni: Deser Fruttina wiśnie & pudding:
Wartość energetyczna w 100 g: |
60,00 kcal |
Wartość energetyczna w 100 g: |
105,00 kcal |
Białko w 100 g: |
1,10 g |
Białko w 100 g: |
1,70 g |
Węglowodany w 100 g: |
14,00 g |
Węglowodany w 100 g: |
20,60 g |
Tłuszcz w 100 g: |
0,20 g |
Tłuszcz w 100 g: |
1,60 g |
Co Wybierasz ???Decyzja należy do Ciebie !
Truskawki ze względu na swoje właściwości prozdrowotne są cenionym i lubianym owocem sezonowym. Zawierają dużo witaminy C, więcej niż owoce cytrusowe oraz szereg witamin z grupy B w tym B1, B2 oraz witaminę PP. Jest także bogatym źródłem mikro i makroelementów – wapnia, fosforu, żelaza, potasu i manganu. Truskawki zawierają cukier - fruktozę, ma ona niski indeks glikemiczny, stąd po spożyciu nie ma nagłych skoków insuliny co pozwala na to, aby owoc ten był jedzony przez diabetyków. Również w procesie odchudzania, ma istotne znaczenie, ponieważ wysoki indeks glikemiczny, a co za tym idzie nagły skok insuliny działa w sposób antagonistyczny do spalania tkanki tłuszczowej. Truskawki są istotne w diecie również ze względu na to, iż zawierają bardzo dużą ilość wody, pozwala to na oczyszczenie organizmu, usunięcie nadmiaru toksycznych płynów ustrojowych a w rezultacie obniżenie wagi ciała. Truskawki są także bardzo dobrym składnikiem diety antycelulitowej. Bromelina zawarta w owocu trawi białko, które zostało wydzielone w sposób nieprawidłowy , przez co ułatwia dostęp do głębiej umieszczonych warstw tłuszczu. Woda zawarta w tkance celullitowej jest także łatwiej eliminowana w wyniku oczyszczającego działania truskawek.
Zamiast kupować gotowe produkty w których skład wchodzi zazwyczaj tylko aromat owocowy możemy pozwolić sobie na odrobinę fantazji.
Moje propozycje na letnie upały J
Dietetyczny deser z truskawek
SKŁADNIKI:
truskawki [40 dag]
mleko [200 ml] (odtłuszczone 0,5%)
żelatyna [3 łyżeczki]
woda [3 łyżki] (gorącej)
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy w blenderze z mlekiem. Do napęczniałej i przestudzonej żelatyny dodajemy trochę zmiksowanych truskawek i mieszamy. Wlewamy tę mieszaninę do reszty zmiksowanych truskawek. I teraz albo włączamy blender na minutę na najwyższe obroty, aż całość dobrze się wymiesza i lekko spieni, albo miksujemy przez chwilę mikserem z końcówką do ubijania piany. Deser przelewamy do pucharków, albo wysokich szklanek. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce. Można udekorować odrobiną naturalnego jogurtu i truskawkami. Deser ma konsystencję
pomiędzy musem a pianką.
Jogurtowy deser z truskawkami – 2 porcje po 130 kcal
SKŁADNIKI:
250 g truskawek
łyżka dżemu z czarnych porzeczek
szklanka jogurtu naturalnego
PRZYGOTOWANIE:
Umyj truskawki i oczyść z szypułek. Odłóż kilka do dekoracji. Pozostałe owoce rozgnieć widelcem w misce. Dodaj dżem porzeczkowy i delikatnie zamieszaj. Do szklanych salaterek nakładaj kolejno łyżkę naturalnego jogurtu i masy owocowej. Zakończ na jogurcie. Całość udekoruj truskawką z szypułką.
Truskawkowy serniczek na zimno – 4 porcje po 115 kcal
SKŁADNIKI:
kostka chudego twarogu (200 g)
250 gramów truskawek
1/4 szklanki cukru (50 g)
łyżeczka żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę rozpuść w ½ szklanki ciepłej wody, dodaj cukier i mieszaj aż się rozpuści. Serek utrzyj na jednolita masę (możesz zmiksować). Wymieszaj z wodę z żelatyną. Truskawki umyj i obierz z szypułek oraz pokrój na kawałki. Wymieszaj masę serową z truskawkami i przełóż do szklanej miski. Przykryj talerzem i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem udekoruj truskawkami.
Mus truskawkowy – 3 porcje po 110 kcal
SKŁADNIKI:
500 g truskawek
2 białka jaja
cukier (ok. 5 łyżeczek)
1 płaska łyżka żelatyny
PRZYGOTOWANIE:
Żelatynę mocz przez 30 minut w 1/3 szklanki wody, następnie zagotuj i ostudź. Truskawki umyj, obierz z szypułek i zmiksuj z ostudzoną żelatyną, białkami oraz cukrem. Przelej masę do wypłukanych zimną wodą salaterek i schłodź w lodówce.
Owoce są niskokaloryczne, soczyste i przepyszne doskonałe na przekąski i desery. Nie należy stosować diety która zawiera tylko owoce lub warzywa. Zdecydowanie odradzam ją nastolatkom ( możliwe problemy z prawidłowym wzrostem przy blokowaniu organizmu dostęp do budulca jakim jest białko) oraz kobietom w ciąży.
Życzę Wam moi Drodzy smacznego i
udanych eksperymentów „truskawkowych”. Niki