Login lub e-mail Hasło   

Zalety szpinaku

Jeśli w Twoim jadłospisie nie występuje szpinak ... nawet nie wiesz, co tracisz!
Wyświetlenia: 2.005 Zamieszczono 03/10/2011

szpinak

Szpinak to wręcz kopalnia witamin, składników mineralnych i innych cennych związków, niezbędnych dla zachowania jak najlepszego zdrowia. Najlepiej opanować sztukę wkomponowywania szpinaku do jak największej ilości dań przyrządzanych w naszej kuchni!

Witaminki ...

Liście szpinaku są doskonałym źródłem witaminy C, niezbędnej szczególnie jesienią. Tak naprawdę, to nie ma takiej tkanki w organizmie, ani przemiany biochemicznej, która mogłaby się odbyć bez tej witaminy. Dzięki obecnej w szpinaku witaminie C, nasze serce i układ krążenia funkcjonuje prawidłowo, mamy zdrowe kości i zęby, ale również ładną cerę i dużą odporność!

Poza tym, szpinak zawiera także sporo kwasu foliowego, witaminy niezbędnej szczególnie dla kobiet. Jego rola dla przyszłych mam jest niezwykle ważna, jednak należy pamiętać że około 50 % ciąż jest na ogół nieplanowana, dlatego warto zadbać aby nasza dieta była bogata właśnie w tą witaminę, a więc również szpinak.

Z innych witamin, szpinak bogaty jest także w beta karoten, który w naszym organizmie przekształca się w witaminę A oraz zawiera witaminę E. Witaminy te są źródłem przeciwutleniaczy, walczących z wolnymi rodnikami - mają więc działanie odmładzające, ale również antynowotworowe.

Jak z bajki?

Przez bardzo długi czas, szpinak słynął dzięki Popeye jako najlepsze źródło żelaza ... jest to jednak mit! Żelazo zawarte w szpinaku, w rzeczywistości nie jest dobrze wchłanialne i nie przedostaje się do organizmu w dużej ilości. Znacznie lepszym źródłem tego składnika jest czerwone mięso, kurczak oraz ryby.

Widzieć lepiej ...

Szpinak wraz z innymi zielonymi warzywami, takimi jak kapusta czy boćwina jest jednym z najlepszych źródeł luteiny oraz zeaksantyny. Te dwa przeciwutleniacze pomagają chronić nasze oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej. Dlatego, jeśli w Twojej rodzinie, istnieje problem ze wzrokiem, koniecznie wprowadź szpinak do swojej diety.

Jeść bez ograniczeń?

Szpinak jest jednym z produktów, na które możemy sobie pozwolić w większych ilościach, bez jakichkolwiek wyrzutów sumienia. Szpinak zawiera błonnik pokarmowy, praktycznie nie ma tłuszczu i jest tak niskokaloryczny, że na pewno nie musisz liczyć gramów liści, które zamierzasz zjeść!

Proste sposoby na szpinak w kuchni:
- przygotuj sałatkę ze świeżych liści szpinaku z orzeszkami, najlepiej piniowymi i rozdrobnionym kozim serem - z dodatkiem soku z granatów lub też octu winnego i oliwy, smakuje wyśmienicie!,
- liście szpinaku możesz dodawać do pulpecików mięsnych (to dobry sposób na "przemycenie" czegoś zdrowego w diecie dzieci),
- szpinak świetnie pasuje do lasagne i innych past,
- świeże listki to bardzo zdrowy dodatek do każdej kanapki!

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 791
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 732
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1087
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 888
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 804
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 553
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1150
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1166
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 631
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1225
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 601
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 616
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 762
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 855
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 718
 
Autor
Artykuł
Dodatkowe informacje

Powiązane tematy





  hussair  (www),  03/10/2011

Ja nie tracę. :)

  Amicus,  04/10/2011

Ani ja :)

  Strzyga  (www),  04/10/2011

Ale apetyczne jedzonko na zdjęciu :P

Uwielbiam szpinak w każdej postaci i co najlepsze, mój Skrzat również, a najlepiej wchodzi mu lasagna ze szpinakiem pod beszamelem :)

  greenway,  04/10/2011

Szpinak przekleństwo przedszkolaka, a teraz należałoby się z nim przeprosić. :-)))))

No way:) Ja z tych przedszkolaków, co zostali zadręczeni na amen:P

Też byłam dręczona, ale w wieku lat 16 podano mi tak pyszny szpinak z czosnkiem, że dręczenie przeszło:) Ten w przedszkolu to jakaś breja była bez smaku...

Ja z tych dręczonych w domu także... Odruch bezwarunkowy na sam zapach... No ale braciszek podjął się próby przewartościowania mojego podejścia i mam się do niego zgłosić na naleśniki ze szpinakiem..., ale jakoś mi się nie spieszy:P

  hussair  (www),  04/10/2011

Tak, u mnie nastąpiło podobne "przefazowanie", jak u Skalnego Kwiatu. :)

  Gamka  (www),  04/10/2011

Uwielbiam szpinak!!...
The Meaning ...miałam to samo!
Tort naleśnikowo - szpinakowy, paszteciki szpinakowej bułki ze szpinakiem są rewelacyjne....zrób sama a przekonasz się jak smaczne mogą być zielone pierogi z serem i szpinakiem:)...smacznego! ......:D

  showroom  (www),  04/10/2011

A ja nie rozumiem dlaczego tak wielu ludzi unika szpinaku jak ognia. Może to kwestia sposobu przyrządzenia ? W każdym razie ja go uwielbiam :)

Jestem uzależniona. Od dwóch tygodni nie mam dnia bez szpinaku. Zielona pychotka :D

Kupić 3 kg szpinaku. Odrzucić łodygi i dobrze opłukac liscie. Do dużego garnka nalać 0,5 cm wody, postawić na ogniu i wkladąc oplukane liście, nieco odcisnięte z nadmiaru wody. Dodać 1/4 kostki margaryny lub masła. Poczekać aż liście zmiekną i dadza się rozcierać łyżką o ścianki garnka. Dosolić i dodać maggi (maggi trzeba dośc dużo) - do smaku. Obrać i pokroić w drobną kostkę 3 główki czosnku śred ...  wyświetl więcej

Z tym kwasem foliowym to należałoby dopowiedzieć, że tak liczne jego ilości znajdują się wyłącznie w świeżych liściach warzywa. Już po jednym dniu od zerwania szpinak (ale i inne warzywa zielone jak sałata czy kapusta) traci kwas foliowy na skutek naturalnej jego dezaktywacji. Po 3 dniach od zerwania ponad 90% kwasu foliowego zawartego w warzywach zielonych marnuje się bezpowrotnie. Dlatego nie ma ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska