''...a wtedy dopracujemy się duchowego bogactwa..''
Zapraszam w podroż do własnego zdrowia.
Naprzód, mój drogi czytelniku- pisał Michał Bułhakow w „Mistrzu
i Małgorzacie”. W pewnym momencie życia wszyscy musimy zadać sobie
pytanie: Co jest dla nas najważniejsze bogactwo, kariera czy sława? Wszystko to, to
nic, jeżeli nie mamy ZDROWIA!
Wszyscy chcemy długiego i zdrowego życia. Chyba każdy chciałby żyć wiecznie,
będąc zdrowym i pełnym sił życiowych.
Choroba jest rezultatem przestępstwa! Większość ludzi popełnia przestępstwa
przeciw samym sobie, bo okrada swój organizm. Kradną własne zdrowie – nasze
podstawowe bogactwo. Nie okradajmy samych siebie. Bądźmy miliarderami
własnego zdrowia, a wtedy dopracujemy się duchowego bogactwa. Być zawsze
w humorze, niezależnie od wieku, w dobrej formie fizycznej – warto nad tym
popracować.
Sekret wiecznego zdrowia, młodego organizmu zależy od oczyszczania
i regeneracji wnętrza naszego ciała przy pomocy uporządkowanego, naturalnego
sposobu jedzenia, ćwiczeń fizycznych, aktywnego odpoczynku, relaksu
i świeżego powietrza.
Żyjmy zgodnie z regułami natury, a ona pozwoli nam cieszyć się bogactwem nie
przemijającego zdrowia tak fizycznego, jak i duchownego. Wtedy każdy dzień
przyniesie nam radość, chęć poznawania świata, karierę i dostatek.
Produkty surowe i gotowane
Każdy z nas ponosi odpowiedzialność za własny sposób odżywiania. Tylko
dostateczna ilość świeżych surowych warzyw lub soków z nich
otrzymywanych dostarcza niezbędnych elementów odżywczych, jakimi są
ENZYMY. Nasz organizm jest zbudowany z miliardów mikroskopijnych
komórek, które potrzebują ŻYWEGO AKTYWNEGO POŻYWIENIA.
Podstawy prawidłowego żywienia
Jak prawidłowo się odżywiać?
Należy jeść wtedy, gdy organizm znajdzie optymalne warunki dla prawidłowego
przyswajania i wchłaniania pokarmu. Niektóre warunki wpływają pozytywnie na
przyswajanie pożywienia, a niektóre wstrzymują ten proces.
Pierwsza reguła naturalnego systemu żywieniowego brzmi:
Jedz tylko wtedy, gdy odczuwasz głód
Powinniśmy jeść tylko z jednego powodu - aby zaspokoić zapotrzebowanie
organizmu na składniki odżywcze i energię. Nie znaczy to, że trzeba uparcie
trzymać się reguły spożywania trzech posiłków dziennie, ale należy jeść tylko
wtedy, gdy jesteśmy głodni.
Możemy ograniczyć posiłki do jednego podstawowego w ciągu dnia
i dodatkowego posiłku składającego się z warzyw, bez potrzeby dojadania
i spożywania posiłku przed snem. Słuchajmy głosu natury, który mówi nam,
kiedy potrzebujemy pożywienia. Reguła trzech posiłków dziennie nie jest
prawidłowym wskaźnikiem zaspokajania głodu.
Nie wolno jeść, gdy odczuwamy ból, niepokój
Jeżeli po jedzeniu odczuwacie Państwo dyskomfort, ciężar w żołądku lub
jelitach, należy powstrzymać się od jedzenia do momentu, aż dolegliwości te
miną. Zawsze należy kierować się instynktem.
Lepiej nie jeść w czasie, przed i po poważnej pracy
fizycznej lub umysłowej
Do starego rzymskiego przysłowia „Pełny żołądek nie lubi myśleć” można dodać
„i orać”. Bardzo ważne jest, aby znaleźć czas na jedzenie.
Kiedy jemy – nie pijemy
To bardzo ważna reguła. Polacy często piją herbatę lub kawę w trakcie jedzenia.
Badania naukowe udowadniają, że woda pita w trakcie pożywienia opuszcza
w ciągu 10 minut żołądek, a wraz z nią odprowadzone zostają soki trawienne, co
sprawia, że ustają procesy trawienia.
Należy dokładnie przeżuć i zmieszać
pokarm ze śliną
Jedzenie dokładnie przeżute poddawane jest działaniu soków żołądkowych.
Natomiast jedzenie przełykane w kawałkach potrzebuje znacznie więcej czasu na
trawienie.
Można oszczędzić sporo energii podczas trawienia, jeśli poświęcimy więcej
uwagi i czasu na dokładne przeżuwanie pokarmu. Połykanie potraw bez ich
przeżucia prowadzi do przejadania się.
Prawidłowe łączenie pokarmów
Soki trawienne to płyny precyzyjnie stworzone przez naturę. Dla każdego
typu potraw organizm produkuje odpowiednie kombinacje hormonów
trawiennych o specjalnych właściwościach.
Gruczoły przewodu trawienia mogą odpowiednio zmieniać swoją pracę, zależnie
od ilości produkowanych soków trawiennych, a także regulować ich właściwości.
Rożne pokarmy potrzebują odpowiednio dobranych soków trawiennych.
Węglowodany wymagają na przykład soków zawierających enzymy trawiące
węglowodany. Jedzenie obfitujące w białka wymaga soków z enzymami
rozkładającymi te białka.
Specyficzne hormony, produkowane do każdego rodzaju pokarmu tak różnią się
właściwościami, że Iwan Pawłow, słynny rosyjski badacz, nazwał je „mlecznym
sokiem”, „chlebowym sokiem”, „mięsnym sokiem” itd.
Na podstawie wiedzy o biochemii trawienia dr H. Shelton opracował
odpowiednie reguły łączenia pokarmów żywieniowych. Ich skuteczność
potwierdzona została w praktyce przez dr. Sheltona i innych naukowców.
Reguły właściwego łączenia ze sobą produktów spożywczych bezwzględnie
powinni stosować zarowno ludzie chorzy, jak i zdrowi.
Skutki nieprawidłowego łączenia pokarmów
Trwała walka organizmu z ciężkostrawnymi mieszankami pokarmów oraz
toksycznymi produktami ich rozpadu prowadzi do spadku odporności
organizmu, obniżenia energii życiowej i sił tradycyjnych. Powoduje kwaśne
odbijania po obfitym posiłku składającym się z mięsa, chleba, ziemniaków,
mleka, warzyw i owoców.
Czy są one znakiem dobrego trawienia tych mieszanek? Nie, organizm przeżywa
kryzys żołądkowy, co objawia się gazami, odbiciami oraz zgagą tak mocną
i kwaśną, że piecze w gardle i nosie.
Gdy prawidłowo zestawimy produkty w posiłku, zgaga i odbicia zginą
bezpowrotnie. Wielu ludzi, a zwłaszcza lekarze, po dokładnej analizie składu
takiej mieszanki, zapewne zaproponowaliby zupełnie inny, rozsądny zestaw
produktów w diecie.
Lekarze, farmaceuci i producenci lęków zajmują się głownie realizowaniem
zapotrzebowania pacjentów na leki, które łagodzą skutki nieprawidłowych
połączeń produktów żywieniowych. Podstawowym zadaniem prawidłowego
odżywiania jest zapobieganie fermentacji i toksycznego rozkładu pożywienia
w organizmie.
Jedną z głównych przyczyn niewłaściwej pracy traktu trawienia jest
nieprawidłowe łączenie pokarmów. Łatwo sobie wyobrazić widok śmierdzących
i rozpadających się produktów w żołądku, przechodzących w formie
nie strawionej do dwunastnicy.
Nie trzeba podkreślać, że produkty rozpadu pokarmów znajdujące się
w żołądku, wyglądają podobnie jak rozpadające się odpadki w śmietniku.
Produkty ich rozkładu są tak samo szkodliwe dla życia i zdrowia jak odpadki
w korycie dla świń. Zastanówmy się, jak wygląda posiłek w domu przysłowiowych Kowalskich.
Składa się on tradycyjnie z chleba, mięsa, ziemniaków (popijanych herbatą,
kawą, mlekiem). Często na stole Kowalskich gości rosół, a jako deser - ciasto lub
lody. Dodatki to sosy rożnego rodzaju, musztarda lub keczup, pieprz. Celem
takiego posiłku jest jednorazowe umieszczenie w żołądku dużej ilości
różnorodnych produktów. Na pewno żaden układ trawienia nie jest w stanie
przetworzyć takiej nienaturalnej mieszanki.
Żołądki ludzi, którzy łączą rożne produkty w jednym posiłku, zamieniają się
w śmietniska. Fermentacja i gnicie są tam nieuniknione.
Oczyszczanie organizmu
Przyczyną większości schorzeń, takich jak choroby serca, zakrzepy, zatory,
skleroza rozsiana, cukrzyca itp. jest zatrucie organizmu trzema
podstawowymi rodzajami toksyn:
- chemicznymi i środowiskowymi
- powstającymi w wyniku nieprawidłowego żywienia i łączenia pokarmów
- wyprodukowanymi w wyniku działalności drobnoustrojów
chorobotwórczych.
Dlatego pierwszym krokiem do dobrego zdrowia musi być oczyszczenie
organizmu z nagromadzonych toksyn. Organizm ludzki posiada olbrzymie
możliwości wydalenia toksyn. Ale kiedy już nie jest w stanie sam się oczyścić,
musimy mu pomoc. Należy dokładnie wyczyścić każdą część naszego ciała.
Posłowie
Prawa natury są bezwzględne - są to prawa absolutne. Jeżeli nie
przestrzegasz zasad natury, ona Cię zniszczy. Jest to prymitywnie proste,
ale jakże ważne stwierdzenie. Im dalej odchodzisz od naturalnych reguł, tym
szybciej za to zapłacisz własnym zdrowiem bądź ceną najwyższą – przedwczesną
śmiercią.
Reguły natury są proste, ale musimy ich przestrzegać. Od tego zależy
utrzymanie naszego organizmu w stanie idealnym, zdrowym. W takim stanie
żyjemy radośnie, z jasnym, świeżym umysłem. Czujemy, że w końcu jesteśmy
naprawdę szczęśliwi. Trudno uwierzyć, ale tak naprawdę niewielu z nas
doświadczyło tego stanu, gdyż bardzo nieliczni mogą pochwalić się pełnią
zdrowia.
Czy duchowe podejście i życie zgodnie z naturą da większe rezultaty niż dieta czy przestrzeganie dekalogu żywieniowego? Nie wiem, ale wierze że siła perswazji czynni CUDA :-)