JustPaste.it

Duchowe spostrzeganie odżywiania.

''...a wtedy dopracujemy się duchowego bogactwa..''

''...a wtedy dopracujemy się duchowego bogactwa..''

 

Zapraszam  w podroż do własnego zdrowia.

 

 

Naprzód, mój drogi czytelniku- pisał Michał Bułhakow w „Mistrzu

i Małgorzacie”. W pewnym momencie życia wszyscy musimy zadać sobie

pytanie: Co jest dla nas najważniejsze bogactwo, kariera czy sława? Wszystko to, to

nic, jeżeli nie mamy ZDROWIA!

 

Wszyscy chcemy długiego i zdrowego życia. Chyba każdy chciałby żyć wiecznie,

będąc zdrowym i pełnym sił życiowych.

 

Choroba jest rezultatem przestępstwa! Większość ludzi popełnia przestępstwa

przeciw samym sobie, bo okrada swój organizm. Kradną własne zdrowie – nasze

podstawowe bogactwo. Nie okradajmy samych siebie. Bądźmy miliarderami

własnego zdrowia, a wtedy dopracujemy się duchowego bogactwa. Być zawsze

w humorze, niezależnie od wieku, w dobrej formie fizycznej – warto nad tym

popracować.

 

Sekret wiecznego zdrowia, młodego organizmu zależy od oczyszczania

i regeneracji wnętrza naszego ciała przy pomocy uporządkowanego, naturalnego

sposobu jedzenia, ćwiczeń fizycznych, aktywnego odpoczynku, relaksu

i świeżego powietrza.

 

Żyjmy zgodnie z regułami natury, a ona pozwoli nam cieszyć się bogactwem nie

przemijającego zdrowia tak fizycznego, jak i duchownego. Wtedy każdy dzień

przyniesie nam radość, chęć poznawania świata, karierę i dostatek.

 

 

Produkty surowe i gotowane

Każdy z nas ponosi odpowiedzialność za własny sposób odżywiania. Tylko

dostateczna ilość świeżych surowych warzyw lub soków z nich

otrzymywanych dostarcza niezbędnych elementów odżywczych, jakimi są

ENZYMY. Nasz organizm jest zbudowany z miliardów mikroskopijnych

komórek, które potrzebują ŻYWEGO AKTYWNEGO POŻYWIENIA.

 

 

Podstawy prawidłowego żywienia

Jak prawidłowo się odżywiać?

Należy jeść wtedy, gdy organizm znajdzie optymalne warunki dla prawidłowego

przyswajania i wchłaniania pokarmu. Niektóre warunki wpływają pozytywnie na

przyswajanie pożywienia, a niektóre wstrzymują ten proces.

Pierwsza reguła naturalnego systemu żywieniowego brzmi:

 

 

Jedz tylko wtedy, gdy odczuwasz głód

Powinniśmy jeść tylko z jednego powodu - aby zaspokoić zapotrzebowanie

organizmu na składniki odżywcze i energię. Nie znaczy to, że trzeba uparcie

trzymać się reguły spożywania trzech posiłków dziennie, ale należy jeść tylko

wtedy, gdy jesteśmy głodni.

Możemy ograniczyć posiłki do jednego podstawowego w ciągu dnia

i dodatkowego posiłku składającego się z warzyw, bez potrzeby dojadania

i spożywania posiłku przed snem. Słuchajmy głosu natury, który mówi nam,

kiedy potrzebujemy pożywienia. Reguła trzech posiłków dziennie nie jest

prawidłowym wskaźnikiem zaspokajania głodu.

 

Nie wolno jeść, gdy odczuwamy ból, niepokój

Jeżeli po jedzeniu odczuwacie Państwo dyskomfort, ciężar w żołądku lub

jelitach, należy powstrzymać się od jedzenia do momentu, aż dolegliwości te

miną. Zawsze należy kierować się instynktem.

 

Lepiej nie jeść w czasie, przed i po poważnej pracy

fizycznej lub umysłowej

Do starego rzymskiego przysłowia „Pełny żołądek nie lubi myśleć” można dodać

„i orać”. Bardzo ważne jest, aby znaleźć czas na jedzenie.

 

Kiedy jemy – nie pijemy

To bardzo ważna reguła. Polacy często piją herbatę lub kawę w trakcie jedzenia.

Badania naukowe udowadniają, że woda pita w trakcie pożywienia opuszcza

w ciągu 10 minut żołądek, a wraz z nią odprowadzone zostają soki trawienne, co

sprawia, że ustają procesy trawienia.

 

Należy dokładnie przeżuć i zmieszać

pokarm ze śliną

Jedzenie dokładnie przeżute poddawane jest działaniu soków żołądkowych.

Natomiast jedzenie przełykane w kawałkach potrzebuje znacznie więcej czasu na

trawienie.

Można oszczędzić sporo energii podczas trawienia, jeśli poświęcimy więcej

uwagi i czasu na dokładne przeżuwanie pokarmu. Połykanie potraw bez ich

przeżucia prowadzi do przejadania się.

 

Prawidłowe łączenie pokarmów

Soki trawienne to płyny precyzyjnie stworzone przez naturę. Dla każdego

typu potraw organizm produkuje odpowiednie kombinacje hormonów

trawiennych o specjalnych właściwościach.

Gruczoły przewodu trawienia mogą odpowiednio zmieniać swoją pracę, zależnie

od ilości produkowanych soków trawiennych, a także regulować ich właściwości.

Rożne pokarmy potrzebują odpowiednio dobranych soków trawiennych.

Węglowodany wymagają na przykład soków zawierających enzymy trawiące

węglowodany. Jedzenie obfitujące w białka wymaga soków z enzymami

rozkładającymi te białka.

Specyficzne hormony, produkowane do każdego rodzaju pokarmu tak różnią się

właściwościami, że Iwan Pawłow, słynny rosyjski badacz, nazwał je „mlecznym

sokiem”, „chlebowym sokiem”, „mięsnym sokiem” itd.

Na podstawie wiedzy o biochemii trawienia dr H. Shelton opracował

odpowiednie reguły łączenia pokarmów żywieniowych. Ich skuteczność

potwierdzona została w praktyce przez dr. Sheltona i innych naukowców.

Reguły właściwego łączenia ze sobą produktów spożywczych bezwzględnie

powinni stosować zarowno ludzie chorzy, jak i zdrowi.

 

Skutki nieprawidłowego łączenia pokarmów

Trwała walka organizmu z ciężkostrawnymi mieszankami pokarmów oraz

toksycznymi produktami ich rozpadu prowadzi do spadku odporności

organizmu, obniżenia energii życiowej i sił tradycyjnych. Powoduje kwaśne

odbijania po obfitym posiłku składającym się z mięsa, chleba, ziemniaków,

mleka, warzyw i owoców.

Czy są one znakiem dobrego trawienia tych mieszanek? Nie, organizm przeżywa

kryzys żołądkowy, co objawia się gazami, odbiciami oraz zgagą tak mocną

i kwaśną, że piecze w gardle i nosie.

Gdy prawidłowo zestawimy produkty w posiłku, zgaga i odbicia zginą

bezpowrotnie. Wielu ludzi, a zwłaszcza lekarze, po dokładnej analizie składu

takiej mieszanki, zapewne zaproponowaliby zupełnie inny, rozsądny zestaw

produktów w diecie.

Lekarze, farmaceuci i producenci lęków zajmują się głownie realizowaniem

zapotrzebowania pacjentów na leki, które łagodzą skutki nieprawidłowych

połączeń produktów żywieniowych. Podstawowym zadaniem prawidłowego

odżywiania jest zapobieganie fermentacji i toksycznego rozkładu pożywienia

w organizmie.

Jedną z głównych przyczyn niewłaściwej pracy traktu trawienia jest

nieprawidłowe łączenie pokarmów. Łatwo sobie wyobrazić widok śmierdzących

i rozpadających się produktów w żołądku, przechodzących w formie

nie strawionej  do dwunastnicy.

Nie trzeba podkreślać, że produkty rozpadu pokarmów znajdujące się

w żołądku, wyglądają podobnie jak rozpadające się odpadki w śmietniku.

Produkty ich rozkładu są tak samo szkodliwe dla życia i zdrowia jak odpadki

w korycie dla świń. Zastanówmy się, jak wygląda posiłek w domu przysłowiowych Kowalskich.

Składa się on tradycyjnie z chleba, mięsa, ziemniaków (popijanych herbatą,

kawą, mlekiem). Często na stole Kowalskich gości rosół, a jako deser - ciasto lub

lody. Dodatki to sosy rożnego rodzaju, musztarda lub keczup, pieprz. Celem

takiego posiłku jest jednorazowe umieszczenie w żołądku dużej ilości

różnorodnych produktów. Na pewno żaden układ trawienia nie jest w stanie

przetworzyć takiej nienaturalnej mieszanki.

Żołądki ludzi, którzy łączą rożne produkty w jednym posiłku, zamieniają się

w śmietniska. Fermentacja i gnicie są tam nieuniknione.

 

Oczyszczanie organizmu

Przyczyną większości schorzeń, takich jak choroby serca, zakrzepy, zatory,

skleroza rozsiana, cukrzyca itp. jest zatrucie organizmu trzema

podstawowymi rodzajami toksyn:

- chemicznymi i środowiskowymi

- powstającymi w wyniku nieprawidłowego żywienia i łączenia pokarmów

- wyprodukowanymi w wyniku działalności drobnoustrojów

chorobotwórczych.

Dlatego pierwszym krokiem do dobrego zdrowia musi być oczyszczenie

organizmu z nagromadzonych toksyn. Organizm ludzki posiada olbrzymie

możliwości wydalenia toksyn. Ale kiedy już nie jest w stanie sam się oczyścić,

musimy mu pomoc. Należy dokładnie wyczyścić każdą część naszego ciała.

 

Posłowie

Prawa natury są bezwzględne - są to prawa absolutne. Jeżeli nie

przestrzegasz zasad natury, ona Cię zniszczy. Jest to prymitywnie proste,

ale jakże ważne stwierdzenie. Im dalej odchodzisz od naturalnych reguł, tym

szybciej za to zapłacisz własnym zdrowiem bądź ceną najwyższą – przedwczesną

śmiercią.

Reguły natury są proste, ale musimy ich przestrzegać. Od tego zależy

utrzymanie naszego organizmu w stanie idealnym, zdrowym. W takim stanie

żyjemy radośnie, z jasnym, świeżym umysłem. Czujemy, że w końcu jesteśmy

naprawdę szczęśliwi. Trudno uwierzyć, ale tak naprawdę niewielu z nas

doświadczyło tego stanu, gdyż bardzo nieliczni mogą pochwalić się pełnią

zdrowia.

 

 Czy duchowe podejście i życie zgodnie z naturą da większe rezultaty niż dieta czy przestrzeganie dekalogu żywieniowego? Nie wiem, ale wierze że siła perswazji czynni CUDA :-)

 

 

modlitwa-4_small.jpg