Login lub e-mail Hasło   

Zapraszam na grzańca

Warto przypomnieć sobie o grzańcach, zwłaszcza, że są doskonałe na długie zimowe wieczory w domu, ponieważ mocno rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom.
Wyświetlenia: 2.865 Zamieszczono 17/11/2011

Tradycja spożywania gorącego wina czy piwa ma swój początek już w średniowieczu. Napój ten uznawany był wówczas za leczniczy w mroźne dni. W Polsce tradycja picia grzańców sięga historii Marcina z Urzędowa – lekarza, zielarza i autora „Herbarza polskiego” z 1595 roku. Ten ówczesny medyk zalecał picie grzańca na rozgrzewkę i dla wzmocnienia organizmu.
 
Wielkimi krokami zbliża zima. Warto przypomnieć sobie o nich, zwłaszcza, że są doskonałe na długie zimowe wieczory w domu, ponieważ mocno rozgrzewają i zapobiegają przeziębieniom.
 
Podstawowymi składnikami grzańców są wino i piwo. Jeżeli wybieramy wino, pamiętajmy, że najlepiej nadaje się czerwone półsłodkie, lub półwytrawne. Jeżeli natomiast jesteśmy koneserami piwa, do grzańca wybierzmy piwo jasne (lekkie, pełne lub mocne)

W grzańcu obowiązkowo muszą znaleźć się goździki, nie może zabraknąć również cynamonu, imbiru, powinien być dodany miód lub cukier, czasami wanilia czy gałka muszkatołowa.
  • goździki – nadają grzańcowi charakterystyczny, korzenny zapach i lekko piekący smak
  • cynamon – idealnie harmonizuje z goździkami, ma intensywny zapach i słodkawy smak
  • imbir – podnosi aromat trunku, działa rozgrzewająco
  • gałka muszkatołowa – podkreśla korzenny słodkawo-gorzki zapach grzańca
  • wanilia – wprowadza słodkawą nutę
  • pieprz czarny – nadaje trunkowi lekko pikantny smak
 
Grzańce pije się w kamionkowych kuflach lub glinianych kubkach czy też z żaroodpornego szkła, gdyż dobrze utrzymują wysoką temperaturę. Aby grzaniec dłużej był gorący, można przykryć go pianą z ubitych białek.
 
PAMIĘTAJ:
  • Grzańców nie wolno gotować! – podgrzewa się je do temperatury 140-176 st. F (60-80 st. C).
  • Jako dodatek wysokoprocentowy mogą służyć: wódka, koniak, rum, winiak.
  • Dobrze jest najpierw połączyć produkty niealkoholowe (przyprawy), a później dodać je do wina (można to zrobić dzień wcześniej).
  • Najlepszym „rozgrzewaczem” jest imbir (1 szczypta tej przyprawy na 1/2 litra grzańca zdecydowanie wystarczy).
  • Grzańce można podgrzewać w mikrofalówce.
 
 
 

PRZEPISY:

 
 
Grzaniec po góralsku

3/4 litra słodkiego wina
1/2 litra jasnego piwa
30 ml rumu
1/2 łyżki cukru waniliowego
3-4 goździki
Wszystkie składniki podgrzać, a następnie dodać rum.
 
 
Grzaniec piwny

1 butelka jasnego piwa
20 ml białego rumu lub whisky
10 łyżek soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
szczypta cynamonu lub gałki muszkatołowej
1-2 goździki

Wszystkie składniki podgrzać w garnku, dodać rum lub whisky. Wymieszać.
 
 
Grzaniec z wina

1 litr wina czerwonego
2-3 laski cynamonu
3-4 goździki
laska wanilii
1 pomarańcza
1 cytryna
cukier w kostkach
1 kieliszek rumu

Wino podgrzać z cynamonem, goździkami i wanilią. Pomarańcze i cytrynę pokroić w ćwiartki. Kostki cukru zamoczyć w rumie. Wszystko to wrzucić do garnka z winem. Można również dodać szklankę soku pomarańczowego.
 
 
Wino grzane z miodem

1 butelka czerwonego wina
10 dag cukru
15 dag miodu
1 kieliszek wódki
3-4 goździki
1 laska cynamonu
skórka pomarańczowa, skórka cytrynowa

Wino podgrzać z cukrem, goździkami, cynamonem i skórkami z pomarańczy i cytryny. Przecedzić. Osobno zagotować miód i zszumować go. Połączyć wino, miód i wódkę.
 
 
Piwo grzane pospolite 
 
0,5 l jasnego piwa
0,5 łyżeczki cynamonu
0,5 łyżeczki zmielonych goździków
2 łyżki cukru
 
Cukier, cynamon i zmielone goździki wsypać do niedużego garnka, zalać paroma łyżkami piwa, poczekać aż cukier się rozpuści. Zagotować i przetrzymać pod pokrywką 3 minuty. Dodać pozostałe piwo, doprowadzić do wrzenia.
 
 
Piwo grzane z ziołami 
 
0,5 l jasnego piwa
2 jaja
3-4 łyżki cukru
kawałek cynamonu
3-4 goździki
 
 
Zagrzać piwo z cynamonem i goździkami. Żółtka utrzeć, po czym wlewać do nich po trochu gorące piwo, ciągle mieszając. Podgrzać, aż lekko zgęstnieje. Nie gotować.
 
 
Piwo grzane z pomarańczą
 
0,5 l jasnego piwa
1 dorodna, intensywnie wybarwiona pomarańcza
cynamon
4-5 goździki
5-6 łyżeczek cukru
 
Do niewielkiego garnka wsypać cukier, startą skórkę pomarańczową i cynamon. Wlać parę łyżek piwa, mieszać aż do rozpuszczenia cukru. zagotować pod przykryciem. Wlać resztę piwa i sok z pomarańczy i doprowadzić do wrzenia.
 
 
Piwo porzeczkowe
 
0,5 l jasnego piwa
0,25 l soku z czarnej porzeczki
średniej wielkości cytryna
odrobina wanilii 
 
Na małym ogniu podgrzać piwo, dodać sok z czarnej porzeczki i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku wanilią. Cytrynę pokroić w plasterki i włożyć do powstałego ponczu.
 
 
Piwo z dużą pianką
 
1 l jasnego piwa
4 jaja
6 łyżeczek cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 cytryny
 
Ubić ręcznie lub w mikserze jajka z piwem, dodając cukier, cynamon i skórkę cytryny. Stale mieszając podgrzewać. Nie dopuścić do zagotowania. Podawać gorące, w pucharkach szklanych.
 
 
Piwo Egzotyczne
 
0,5 l jasnego piwa
1,5 łyżki naturalnego miodu
1 jajko
1 cytryna
1 pomarańcza
 
Zagrzać piwo, dodać miód i ubite na kogel-mogel jajko. Rozdzielić pomarańcze i cytrynę na pół. Połowę owoców pokroić i dodać do ogrzanej masy, z drugiej części owoców wycisnąć sok i dodaj da piwa. Ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
 
SMACZNEGO :)

Podobne artykuły


14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 792
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 732
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1088
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 889
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 805
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 554
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1151
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1166
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 631
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1228
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 602
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 616
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 764
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 855
11
komentarze: 3 | wyświetlenia: 718
 
Autor
Dodał do zasobów: nokiaasia
Artykuł

Powiązane tematy





A jednak zimę można przeżyć :)

Można i to całkiem przyjemnie :))))

Właśnie widzę...Rozgrzać się w całości można aż do wewnątrz :). Już samo centralne nie wystarcza :)

  hussair  (www),  17/11/2011

Faktycznie jakoś chłodno,a u mnie dziś nawet wichura jak z horroru. Chlapnę sobie z Wami. :)

Na zdrowie rycerzu :)))))

  hussair  (www),  18/11/2011

Druga kolejka? :)

Może być, bo jakoś nieprzyjemnie za oknem i spać się chce:)))

  Tauryd,  17/11/2011

Nokiaasia co wy tu za ucztę bezemnie robicie grzańcem się degustujecie . ;))

Inna Aniele zapraszam serdecznie :)))) Tylko nie przesadź z trunkami, bo w głowie się zakręci :)

i już piją z rana...

A co!! Zimno jest i rozgrzać się trzeba:))

phii... znam lepsze metody :)

Jakie???? hmm???

przytulić się :)

O tak tu się z Tobą zgodzę, ale przytulanie jest przyjemniejsze, ze szklaneczką grzańca i koniecznie przy kominku:)

  Tauryd,  17/11/2011

O tu się z sie zgodze :) grzaniec czy winko ale koniecznie przy kominku a u boku jeszcze coś do przytulania , nawet Misia czy Asfalta :))

wystarczy przy kominku z kupą różnorakiej włochatej sierści tylko :)

  hussair  (www),  18/11/2011

Lex, ale kiedy ja Cię przytulałem, to nie czułeś. :(

bo nie masz wymaganej ilości sierści... o ile wiem, to ty łysy jesteś :)

  hussair  (www),  18/11/2011

Może i łysy, ale nie na głowie. :) Ale co racja to racja - z kotami w konkury nie będę wchodził. One zresztą by się nie dały! To arystokratyczne istoty, które wiedzą, czego chcą, i BIORĄ to. ;)

tak jest!

już nawet nie chodzi o to, żeś prawie łysy, ale o to, że nie mruczysz :)

  hussair  (www),  18/11/2011

No tak... mruczenia nie wytrenowałem. Kiedyś potrafiłem gruchać jak Ewok z księżyca Endor. Albo Gizmo? Nie pamiętam już... Ale mruczeć kocio nie umiem. :(

  Bar_ka  (www),  17/11/2011

Apetytu mi narobiłaś nokiaasiu, już nie pamiętam kiedy ostatnio grzańca piłam :)

  hussair  (www),  18/11/2011

Bar_ko, cieszy mnie, że jesteś. Frapowało mnie Twoje zniknięcie. Ściskam. :)

Ten tekst już mnie rozgrzał. Dzięki za przepisy.

Polecam się na przyszłość:)))

  Gamka  (www),  17/11/2011

...Grzańca pije NokiaAsia do Eiobowian,
Eiobowianie wdzięcznie do NokiaAsi,
wiwat ty, wiwat wy , wiwatujmy wszyscy!
Wiwat ....kompanija Eiobowa cała.....razem :)
Bo kto z nami grzańca owego nie wypije,
tego weźmiem we dwa kije,
łupu cupu, cupu łupu,
póki nie wypije.......
Pili nasi pradziadowie,
każdy wypił grzańca czarę,
jednak ...  wyświetl więcej

Hihihi Ledwo spróbowała grzańca a już jej się śpiewać zachciało hihihi. Gameczko Kochana, ja również zastanawiałam się nad grzańcem przy kominku. Niestety z braku kominka musiałam się świecami zadowolić :))) Cmok Cmok

  hussair  (www),  18/11/2011

Asiu, Ty już masz chyba lekko wzięte. ;-)

Jeszcze nie, ale wieczorkiem... Kto to wie... :)))

  hussair  (www),  18/11/2011

Miłego wieczorka zatem! Wiadomo: ciepło rzecz ważna! A skoro dostępne są jego źródła... ;)

  hussair  (www),  18/11/2011

Łupu-cupu... Gamko, porwało mnie do tanów trochę. ;)

  Gamka  (www),  18/11/2011

Tany .... tany ......:)
Proszę Hussair ;-))) http://www.youtube.com/watch?v(...)2CWMg9c :D

  hussair  (www),  18/11/2011

Z grafiki i opcji Spider-Wilk wnioskuję, że serial wciąż się w Rosji rysuje. :)

Co do tych źródeł światła. Pięęękny "kwiatek" mi wyszedł. Dopiero teraz to zauważyłam. :/ Teraz małe sprostowanie. Świece służyły tylko i wyłącznie do wytworzenia romantycznego oświetlenia.

Chyba muszę wypocząć. Przemęczona jestem ostatnio i takie "kwiatki" zdarzają mi się dosyć często. Syn kolegi chciał mnie dzisiaj poczęstować gumą do żucia. Odpowiedziałam: Dziękuję nie używam. Dopiero p

...  wyświetl więcej

Żyj wiecznie!
:-)

Ty również Grzesiu :)))

Ciekawy temat. Jak wiecej znasz takich trunkow.0 to zamieszczaj artykuly prosze. Nigdy nie lubilem grzancow! Ale po twoim wpisie z ciekawosci go zmajstrowalem. Super! Pozdrawiam.

Z pewnością od czasu do czasu zamieszczę coś podobnego. Cieszę się, że Ci smakowało. Na zdrowie:)))

  hussair  (www),  23/11/2011

Ciągle pijemy, Asiu. ;)

Na zdrowie :)))

  hussair  (www),  24/11/2011

No, nareszcie jesteś... Znikasz i znikasz mi. :(

Mogę się z Wami napić? Grzańca albo czegokolwiek innego... byle nie miało fioletowego koloru ;)
W jakiś taki smętny nastrój popadłem ostatnio...

  hussair  (www),  24/11/2011

Ale fioletowy kolor uspokaja... Każdy mistyk Ci to powie. ;)

Widać każda reguła ma wyjątki. Mnie na przykład widok biskupów - zwłaszcza występujących w dużej ilości naraz - raczej drażni niż uspokaja ;)

MI STYKA - powiedział menel po wysączeniu flaszki "dykty".
I błogo się uśmiechnął ;) :)

  hussair  (www),  24/11/2011

To może jednak poprzestańmy na tym grzańcu. ;)

Ano poprzestańmy :)

  hussair  (www),  24/11/2011

Ale od razu po trzy. ;)

Pozostaje jeszcze kwestia kubatury toastowych naczyń...
;)

  hussair  (www),  24/11/2011

Wiadra...

"Zagłoba sum!" :))

  hussair  (www),  24/11/2011

Wiwat Lachy!!!

Wiwat wszystkie "stany"!
Wskazujące na...
;)

  hussair  (www),  24/11/2011

:))

No to wiaderko też poproszę :)))

  Gamka  (www),  24/11/2011

No ... ładnie ... i tak sami pijecie ?:D

  Amicus,  24/11/2011

Nie sami, bo we troje ;)
Tzn. teraz już we czworo :)

YYY mam czarne myśli ostatnio, więc może poproszę o dwa wiaderka... ;)

  Amicus,  24/11/2011

I koromysło do kompletu? :)

Jaknajbardziej...:))))

  Gamka  (www),  24/11/2011

Asiu ... http://papilot1.mykmyk.pl/img/(...)722.jpg .. po tym nie będzie tak źle ;-))

Mmmmm... Wiesz chyba naprawdę się skuszę... Na razie nie mogę, bo dzieci muszę ze szkoły odebrać, a to się wiąże z jazdą samochodem. Ale jak wrócę... Na pewno sobie grzańca zrobię :))))

Gamko, herbata na tym zdjęciu jakoś dziwnie spieniona jest. Zalałaś saszetkę nieprzegotowaną wodą? ;) :)

  Gamka  (www),  24/11/2011

Amicusie ;) toż to piwko jest ...no grzane ..to i piankę ma ...no ;)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska