Login lub e-mail Hasło   

Twój mózg jest GŁODNY !

To, jak i co jemy, ma ogromny wpływ na aktywność mózgu. Z każdych pięciu łyżek tego co zjemy, jedną pożerają szare komórki.
Wyświetlenia: 3.682 Zamieszczono 19/12/2011

  Każdemu zdarzają się takie chwile gdy nagle ma ochotę na jakąś potrawę, owoc czy słodycze.

Mój kolega kwituje to prosto; "żryj natychmiast - to mózg jest głodny- a jak inaczej ma na tobie wymusić dostarczenie brakujących składników pożywienia."

Widocznie podświadomość zapamiętuje pozytywne skutki spożycia jakiejś potrawy i w odpowiednim momencie przypomina nam, że znowu trzeba uzupełnić zapasy. Mamy wtedy nagłą ochotę  na przykład na orzechy lub czekoladę.

Dobrym przykładem niech będzie beczka - jeźeli brakuje choć kawałka jakiejś klepki to beczki nie uda się napełnić. Tak najtrafniej obrazuje się niedobory składników w naszym organizmie.

 Odpowiednie "paliwo" to podstawa sprawnej pracy mózgu, mimo iż szare komórki stanowią zaledwie 2% masy ciała, to są niezwykle energochłonne pochłaniają 20% naszego pożywienia, dlatego tak ważnym jest, aby wybierać produkty, które poprawią pamięć, złagodzą stres i dodadzą energii niezbędnej do życia.

Oprócz składników pokarmowych mózg domaga się od nas również odpowiedniej oprawy posiłku. Inaczej smakuje schabowy rzucony na ladę przez spoconą pomoc kuchenną, a inaczej ten sam schabowy podany po królewsku.

Zapomnianym zwyczajem było odmawianie modlitwy przed jedzeniem- biesiadnicy spotykali się przy wspólnym stole  zapominając na krótki czas o sporach i kłopotach dnia codziennego - jedzenie było świętem jak Wigilia. Smak tamtych potraw do dziś wspominamy z rozrzewnieniem.  Maseru Emoto w wyniku swoich eksperymentów odkrył, że woda reaguje na nasze myśli i słowa oraz że potrafi je odzwierciedlić. Widocznie woda zawarta w naszych posiłkach reaguje podobnie i sprawia, że smak potraw i przyswajalność składników polepszają się dzięki odpowiedniej atmosferze przy stole.

Cudownie byłoby gdyby w każdej rodzinie panował zwyczaj wspólnego spożywania obiadu, niestety na pytanie znajomej nauczycielki dzieci potwierdziły, że ten zwyczaj jest im całkowicie obcy, Jedzą obiady w pośpiechu, w stresie i często przygotowane w mikrofalówce. Nawet najwartościowsze składniki pokarmowe w takich warunkach nie dadzą im zdrowia i prawidłowo funkcjonujących szarych komórek.

Tak wiec mózg konsumujący pięć razy szybciej od reszty organizmu zwyczajnie buntuje sie przeciw naszym zwyczajom kulinarnym. Brak witamin, wpływ stresu i  toksyn może spowodować stałą lub czasową dysfunkcję mózgu. Objawy są znane, stykamy się z nimi na co dzień - tłum zmęczonych, sfrustrowanych ludzi nawet nie ma pojęcia o prawdziwych powodach swoich licznych problemów zdrowotnych.

A przecież wystarczy ciepła potrawa lub kilka ciepłych słów i objawy przestają nam dokuczać.

I tego wszystkim serdecznie życzę. AF
 


http://www.sfd.pl/pami%C4%99%C4%87,_koncentracja,_szcz%C4%99%C5%9Bcie,_a_dieta-t305750.html

http://dooktor.pl/artykuly-medyczne/aktualnosci/zwieksz_potencjal_swoich_komorek.html

http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,105912,5165909.html?as=2&startsz=x

Podobne artykuły


40
komentarze: 10 | wyświetlenia: 49751
73
komentarze: 18 | wyświetlenia: 28684
77
komentarze: 112 | wyświetlenia: 38217
36
komentarze: 20 | wyświetlenia: 24680
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 17251
33
komentarze: 8 | wyświetlenia: 22419
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5986
15
komentarze: 6 | wyświetlenia: 20907
26
komentarze: 7 | wyświetlenia: 10343
13
komentarze: 1 | wyświetlenia: 103361
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 6986
23
komentarze: 9 | wyświetlenia: 4338
24
komentarze: 8 | wyświetlenia: 3609
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  Elba,  20/12/2011

Tak, tak nasz mózg ma nienasyconą potrzebę otrzymywania witamin, minerałów, aminokwasów, glukozy i tlenu. Niestety większość ludzi, pamiętając jedynie o potrzebach ciała i żołądka, nie dostarcza swojemu mózgowi odpowiednich składników potrzebnych do jego rozwoju. Wielu niesłusznie uważa, że inteligencja, pamięć oraz ogólna sprawność umysłowa jest uwarunkowana wyłącznie genetycznie. Nie próbują wię ...  wyświetl więcej

Pięknie oddane sedno sprawy odżywiania... bunt mózgu i choroby organizmu tkwią w jednym źródle - braku czasu w pędzie po... no właśnie po co?

No i teraz spokojnie mogę wytłumaczyć każdorazowe łakomstwo:P

O, widzę, że jest nas więcej! :))

Oczywiście Amikusie:) Jakąś przyjemność z życia trzeba czerpać:)

  elt  (www),  21/12/2011

Każdy na pewno miał taką sytuację, kiedy wskutek pośpiechu, niedbałości czy z innego powodu nie jadł nic przez niemal cały dzień. Jak wtedy pracował nasz mózg ? No właśnie - nie zbyt dobrze. Dlatego powinniśmy sobie wziąć do serca te rady i zacząć zwracać większą uwagę na to co jemy. Świetny tekst.

  hirko  (www),  21/12/2011

Fajnie, że ktoś zwraca na to uwagę. Przecież mózg to najważniejsza część naszego ciała i nie będzie działał na 100% jeżeli nie będzie dostawał odpowiedniej ilości energii. Jedząc nie myślmy tylko i żołądku, ale też o naszej głowie :)

Możemy wskazać masę przykładów ludzi z niedożywieniem mózgowym... pomimo wysokich diet poselskich.

Brawo.

Więc dlaczego nie karmić mózgu lekami?

hmm...?

Dla mnie bomba! :-)
Lecz mało tego: gdy uzależnimy się od np. słodyczy, staną się one pożywką dla pasożytów, które z kolei będą sterowały naszym mózgiem i wmawiały mu mantrę: "chcę słodkiego, chcę słodkiego!".



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska