Dla wszystkich piwoszy kawy
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Początkowo pito ją na wzór wschodni, czyli bez żadnych dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, a nawet sól. Pod koniec XVIII wieku mocna kawa "po polsku", pita z wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu chlebowi.
Dzisiaj kawę pija się na przeróżne sposoby. Oto kilka przepisów na umilenie długich, zimowych wieczorów.
Uwaga przepisy na kawę z alkoholem!!
Kawa wiśniowo - czekoladowa
- 40 ml espresso
- 25 ml likieru wiśniowego
- 70 ml Gorącej czekolady
- 40 ml Mleka
- Bita śmietana wg uznania
Wlewamy kawę, gorącą czekoladę i mleko do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Dodajemy likier wiśniowy i dekorujemy całość bitą śmietaną oraz wisienką koktajlową.
Kawa po meksykańsku
- 40 ml espresso
- 25 ml tequili
- 70 ml gorącej czekolady
- Bita śmietana wg uznania
Wlewamy kawę i gorącą czekoladę do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy ziarnami kawy.
Kawa po Saudyjsku
- 40 ml rumu złotego
- 3 łyżeczki barowe Syropu cukrowego
- 150 ml kawy czarnej
- 2 szczypty kardamonu
Do wygrzanej szklanki typu toddy wsypujemy zmielony kardamon, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wierzch napoju możemy wg upodobania wrzucić kilka całych ziaren kardamonu.
Cafe royale
- 0,2 l wrzątku
- 2 łyżki drobno zmielonej kawy
- 0,1 l brandy
- 1 łyżeczka brązowego cukru
Zaparzyć kawę, wsypać cukier do kubka a następnie wlać zaparzenie kawy. Zamieszać aż cukier się rozpuści i wlać rozgrzaną brandy.
Kawa po irlandzku
- 6 łyżek średnio zmielonej kawy
- 0,9 l wrzątku
- 0,25 l ubitej śmietanki
- 2 łyżki drobnego kandyzu
- 240 ml irlandzkiej whisky
- 6 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Do schłodzonej miski wlać śmietankę, dodać kandyz i wanilię a następnie ubić na sztywną pianę. Do 6 szklanek do whisky wlać po 40 ml alkoholu i wsypać po łyżeczce brązowego cukru a następnie wlać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
Kawa diabelska
- 3 łyżki drobno zmielonej kawy
- 0,4 l wrzątku
- 120 ml likieru Kahlua
- 30 ml Creme de cacao
- 2 kopiaste łyżki bitej śmietany
- 120 ml syropu czekoladowego
Do miksera wlać likier Creme de cacao i świeżo zaparzoną kawę. Dobrze zmiksować i rozlać do czterech szklanek. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i polać syropem.
Kawa po włosku
- 100 ml likieru amaretto
- 1 miarka lodów kawowych
- 2 łyżki drobno zmielonej kawy
- 250 ml wrzątku
- szczypta sproszkowanej kolendry
Do kubków nalać likier i dodać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć lody i posypać kolendrą.
Cafe flambe
- 2 łyżki drobno zmielonej kawy
- 0,3 l wrzątku
- 2 kostki brązowego cukru
- 2 łyżeczki brandy
Kostki cukru nasączyć alkoholem i położyć na łyżeczce na krawędzi filiżanki z mocno zaparzoną kawą oraz podpalić. Kiedy cukier przestanie się palić resztę dodać do kawy.
Kawa płonąca
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 miarki brandy
- 10 całych goździków
- kawałek skórki cytrynowej (1×2 cm)
- kawałek skórki pomarańczowej (2×5 cm)
- 0.3 l gorącej bardzo mocnej świeżo zaparzonej kawy
Cukier, brandy, goździki i skórki cytrusowe wymieszać w rondelku wstawionym do gorącej kąpieli. Ogrzane szklanki napełnić do 2/3 gorącą kawą, dodać wcześniej przygotowaną mieszankę i zamieszać. Napój podpalić i podawać. Płomień można ugasić przykrywając szklanki serwetką lub poczekać aż alkohol się wypali.
Kawa brulot
- 8 goździków
- 120 ml koniaku
- 0,5 l wrzątku
- 8 łyżek drobno zmielonej kawy
- 2 łyżki syropu czekoladowego
- 8 kawałków cynamonu (1cm)
- kawałek skórki cytrynowej (2×2 cm)
- kawałek skórki pomarańczowej (5×2 cm)
Do 0,3L gotującej się wody dodać:
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
Kawa jamaica
- 2 filiżanki mocnej gorącej kawy
- filiżanka bitej śmietanki
- 60 ml likieru Kahlua
- 60 ml ciemnego rumu
- gałka muszkatołowa
Wymieszać likier z rumem, mieszankę alkoholi wlać do kubków z kawą, zamieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać gałką muszkatołową.
Smacznego !!!
Autor: Zebrano w sieci
Licencja: Domena publiczna