Login lub e-mail Hasło   

Kawa inaczej

Dla wszystkich piwoszy kawy
Wyświetlenia: 2.421 Zamieszczono 17/01/2012

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
 
Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Początkowo pito ją na wzór wschodni, czyli bez żadnych dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, a nawet sól. Pod koniec XVIII wieku mocna kawa "po polsku", pita z wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu chlebowi.
 
Dzisiaj kawę pija się na przeróżne sposoby. Oto kilka przepisów na umilenie długich, zimowych wieczorów.
Uwaga przepisy na kawę z alkoholem!!
 
 
Kawa wiśniowo - czekoladowa
 
  • 40 ml espresso 
  • 25 ml likieru wiśniowego
  • 70 ml Gorącej czekolady
  • 40 ml Mleka 
  • Bita śmietana wg uznania
 
Wlewamy kawę, gorącą czekoladę i mleko do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Dodajemy likier wiśniowy i dekorujemy całość bitą śmietaną oraz wisienką koktajlową.
 
Kawa po meksykańsku
 
  • 40 ml espresso 
  • 25 ml tequili
  • 70 ml gorącej czekolady
  • Bita śmietana wg uznania
 
Wlewamy kawę i gorącą czekoladę do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy ziarnami kawy.
 
Kawa po Saudyjsku
 
  • 40 ml rumu złotego 
  • 3 łyżeczki barowe Syropu cukrowego 
  • 150 ml kawy czarnej 
  • 2 szczypty kardamonu
 
Do wygrzanej szklanki typu toddy wsypujemy zmielony kardamon, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wierzch napoju możemy wg upodobania wrzucić kilka całych ziaren kardamonu.
 
Cafe royale
 
  • 0,2 l wrzątku
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,1 l brandy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
 
Zaparzyć kawę, wsypać cukier do kubka a następnie wlać zaparzenie kawy. Zamieszać aż cukier się rozpuści i wlać rozgrzaną brandy.
 
Kawa po irlandzku
 
  • 6 łyżek średnio zmielonej kawy
  • 0,9 l wrzątku
  • 0,25 l ubitej śmietanki
  • 2 łyżki drobnego kandyzu
  • 240 ml irlandzkiej whisky
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Do schłodzonej miski wlać śmietankę, dodać kandyz i wanilię a następnie ubić na sztywną pianę. Do 6 szklanek do whisky wlać po 40 ml alkoholu i wsypać po łyżeczce brązowego cukru a następnie wlać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
 
Kawa diabelska
 
  • 3 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,4 l wrzątku
  • 120 ml likieru Kahlua
  • 30 ml Creme de cacao
  • 2 kopiaste łyżki bitej śmietany
  • 120 ml syropu czekoladowego
 
Do miksera wlać likier Creme de cacao i świeżo zaparzoną kawę. Dobrze zmiksować i rozlać do czterech szklanek. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i polać syropem.
 
Kawa po włosku
 
  • 100 ml likieru amaretto
  • 1 miarka lodów kawowych
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 250 ml wrzątku
  • szczypta sproszkowanej kolendry
 
Do kubków nalać likier i dodać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć lody i posypać kolendrą.
 
Cafe flambe
 
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,3 l wrzątku
  • 2 kostki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki brandy
 
Kostki cukru nasączyć alkoholem i położyć na łyżeczce na krawędzi filiżanki z mocno zaparzoną kawą oraz podpalić. Kiedy cukier przestanie się palić resztę dodać do kawy.
 
Kawa płonąca
 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 miarki brandy
  • 10 całych goździków
  • kawałek skórki cytrynowej (1×2 cm)
  • kawałek skórki pomarańczowej (2×5 cm)
  • 0.3 l gorącej bardzo mocnej świeżo zaparzonej kawy
 
Cukier, brandy, goździki i skórki cytrusowe wymieszać w rondelku wstawionym do gorącej kąpieli. Ogrzane szklanki napełnić do 2/3 gorącą kawą, dodać wcześniej przygotowaną mieszankę i zamieszać. Napój podpalić i podawać. Płomień można ugasić przykrywając szklanki serwetką lub poczekać aż alkohol się wypali.
 
Kawa brulot
 
  • 8 goździków
  • 120 ml koniaku
  • 0,5 l wrzątku
  • 8 łyżek drobno zmielonej kawy
  • 2 łyżki syropu czekoladowego
  • 8 kawałków cynamonu (1cm)
  • kawałek skórki cytrynowej (2×2 cm)
  • kawałek skórki pomarańczowej (5×2 cm)
 
Do 0,3L gotującej się wody dodać:
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
 
Kawa jamaica
 
  • 2 filiżanki mocnej gorącej kawy
  • filiżanka bitej śmietanki
  • 60 ml likieru Kahlua
  • 60 ml ciemnego rumu
  • gałka muszkatołowa
 
Wymieszać likier z rumem, mieszankę alkoholi wlać do kubków z kawą, zamieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać gałką muszkatołową.
 
 
Smacznego !!!

Podobne artykuły


14
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1060
14
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1227
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1093
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 918
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 836
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1156
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1028
11
komentarze: 8 | wyświetlenia: 736
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 796
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 813
10
komentarze: 21 | wyświetlenia: 610
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 872
10
komentarze: 40 | wyświetlenia: 732
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 781
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 324
 
Autor
Dodał do zasobów: nokiaasia
Artykuł

Powiązane tematy





  mss72,  17/01/2012

spróbujemy

polecam również grzańce http://eiba.pl/3

  JA to ja,  17/01/2012

Kawa, mniaam:)

No to ja na kawkę pyszną przychodzę:)) Po irlandzku mogę prosić?:)

  belfegor,  17/01/2012

Koneserka ;P

TM oczywiście, że możesz prosić :) Nie wiem tylko jak długo będziesz na nią czekać. Szybciej będzie jak sama sobie zrobisz :))))

Belfegor: Raczej miłośniczka:)) Jak tu nie kochać czegoś co składa się z kawy, whisky, wanilii i bitej śmietany?:)
Asiu, niestety chwilowo składników brak:(

Nie masz w domu whisky? Niegospodarna jesteś...

Jeśli chodzi o whisky, to czuję się całkowicie usprawiedliwiona...:P Chroniczny brak świadczy jedynie o tym, że jest niezbędna:P

To ja po proszę taki ciepły pyszny napój :)) Może się w końcu rozgrzeję . Pozdrawiam serdecznie

Lubię kawę po irlandzku ale tak najbardziej to kawę latte macchiato.
Kawę należy przygotować w ekspresie przelewowym, z zachowaniem proporcji 2 czubate łyżeczki kawy na 1 małą filiżankę (50 ml). Mleko podgrzać do temperatury ok. 60°C i spienić przy użyciu ręcznego ubijaka do mleka. Do wysokiej szklanki wlać podgrzane mleko, tak aby zajmowało 2/3 objętości, następnie delikatnie wlać kawę, ta ...  wyświetl więcej

  Elba,  17/01/2012

Moja ulubiona - kawa po kapitańsku z brandy:
1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
1 filiżanka kawy espresso
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
Brandy podgrzej z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręć kogel-mogel. Gorącą brandy wlej do pucharka. Na brandy wylej świeżo zaparzoną kawę, a na kawę - kogel-mogel. Aby kawa po ka ...  wyświetl więcej

  Gamka  (www),  17/01/2012

E tam ....czarna...mocna i bez cukru to jest dopiero prawdziwa kawa ;-)

Pełna zgoda... niektórzy to nawet mówią, że kobiety lubią taką kawę jakich lubią mężczyzn... czarna, mocna i bez cukru - mniam :)

  jotko49,  17/01/2012

...nie kłam...nie prowokuj,,,prosze

No... no... a ty jaką kawę lubisz ? (tylko proszę myśl o kobiecie, gdy będziesz tą kawę opisywał:))

  jotko49,  18/01/2012

Kocham kawę(...
Każdemu wolno ...marzyć ...Dobranoc ;)

U mnie się zgadza... po irlandzku:P
Dobranoc Jotko. Kawowych snów:)

A ja lubię też z kardamonem i lukrecją... taką gotowaną kawę turecką... mmm:)

Kawa na większość ludzi działa pobudzająco, a mnie po kawie świetnie się zasypia. Nawet za kierownicą ;P

Doskonale Cię rozumiem. Mnie również kawa usypia. Dla tego staram się jej nie pić przed jazdą autem, ponieważ drzemka za kółkiem jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia i portfela :P

  miki2,  18/01/2012

Nie każdy może spożywać alkohol, nawet w drobnych ilościach.
Polecam kawę, która ma "kopa":
- dwie łyżeczki kawy,
- ok. 1/6 łyżeczki zmielonego kardamonu,
- 2-3 goździki,
- szczypta cynamon (chyba, że ktoś nie lubi, to można się bez niego obejść).

Składniki wsypujemy do metalowego kubka (proporcje dla większej ilości osób w ganku), zalewamy szklanką zimne

...  wyświetl więcej

Wiśniowo-czekoladowa i diabelska. Ale mi narobiłaś apetytu! Bardzo smakowity artykuł.



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska