JustPaste.it

Kawa inaczej

Dla wszystkich piwoszy kawy

Dla wszystkich piwoszy kawy

 

Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z Etiopii, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Spożywana w dużych ilościach może jednak być szkodliwa dla zdrowia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy.
 
Do Polski kawa dotarła pod koniec XVII wieku z południa, od panujących nad Mołdawią Turków. Początkowo pito ją na wzór wschodni, czyli bez żadnych dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in. mleko, słodką śmietanę, cukier, a nawet sól. Pod koniec XVIII wieku mocna kawa "po polsku", pita z wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu chlebowi.
 
Dzisiaj kawę pija się na przeróżne sposoby. Oto kilka przepisów na umilenie długich, zimowych wieczorów.
Uwaga przepisy na kawę z alkoholem!!
 
 
Kawa wiśniowo - czekoladowa
 
  • 40 ml espresso 
  • 25 ml likieru wiśniowego
  • 70 ml Gorącej czekolady
  • 40 ml Mleka 
  • Bita śmietana wg uznania
 
Wlewamy kawę, gorącą czekoladę i mleko do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Dodajemy likier wiśniowy i dekorujemy całość bitą śmietaną oraz wisienką koktajlową.
 
Kawa po meksykańsku
 
  • 40 ml espresso 
  • 25 ml tequili
  • 70 ml gorącej czekolady
  • Bita śmietana wg uznania
 
Wlewamy kawę i gorącą czekoladę do szklanki typu toddy i lekko mieszamy. Na wierzch dodajemy bitą śmietanę i dekorujemy ziarnami kawy.
 
Kawa po Saudyjsku
 
  • 40 ml rumu złotego 
  • 3 łyżeczki barowe Syropu cukrowego 
  • 150 ml kawy czarnej 
  • 2 szczypty kardamonu
 
Do wygrzanej szklanki typu toddy wsypujemy zmielony kardamon, dodajemy pozostałe składniki i lekko mieszamy. Na wierzch napoju możemy wg upodobania wrzucić kilka całych ziaren kardamonu.
 
Cafe royale
 
  • 0,2 l wrzątku
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,1 l brandy
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
 
Zaparzyć kawę, wsypać cukier do kubka a następnie wlać zaparzenie kawy. Zamieszać aż cukier się rozpuści i wlać rozgrzaną brandy.
 
Kawa po irlandzku
 
  • 6 łyżek średnio zmielonej kawy
  • 0,9 l wrzątku
  • 0,25 l ubitej śmietanki
  • 2 łyżki drobnego kandyzu
  • 240 ml irlandzkiej whisky
  • 6 łyżek brązowego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Do schłodzonej miski wlać śmietankę, dodać kandyz i wanilię a następnie ubić na sztywną pianę. Do 6 szklanek do whisky wlać po 40 ml alkoholu i wsypać po łyżeczce brązowego cukru a następnie wlać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę.
 
Kawa diabelska
 
  • 3 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,4 l wrzątku
  • 120 ml likieru Kahlua
  • 30 ml Creme de cacao
  • 2 kopiaste łyżki bitej śmietany
  • 120 ml syropu czekoladowego
 
Do miksera wlać likier Creme de cacao i świeżo zaparzoną kawę. Dobrze zmiksować i rozlać do czterech szklanek. Na wierzch nałożyć bitą śmietanę i polać syropem.
 
Kawa po włosku
 
  • 100 ml likieru amaretto
  • 1 miarka lodów kawowych
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 250 ml wrzątku
  • szczypta sproszkowanej kolendry
 
Do kubków nalać likier i dodać świeżo zaparzoną kawę. Na wierzch nałożyć lody i posypać kolendrą.
 
Cafe flambe
 
  • 2 łyżki drobno zmielonej kawy
  • 0,3 l wrzątku
  • 2 kostki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki brandy
 
Kostki cukru nasączyć alkoholem i położyć na łyżeczce na krawędzi filiżanki z mocno zaparzoną kawą oraz podpalić. Kiedy cukier przestanie się palić resztę dodać do kawy.
 
Kawa płonąca
 
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 miarki brandy
  • 10 całych goździków
  • kawałek skórki cytrynowej (1×2 cm)
  • kawałek skórki pomarańczowej (2×5 cm)
  • 0.3 l gorącej bardzo mocnej świeżo zaparzonej kawy
 
Cukier, brandy, goździki i skórki cytrusowe wymieszać w rondelku wstawionym do gorącej kąpieli. Ogrzane szklanki napełnić do 2/3 gorącą kawą, dodać wcześniej przygotowaną mieszankę i zamieszać. Napój podpalić i podawać. Płomień można ugasić przykrywając szklanki serwetką lub poczekać aż alkohol się wypali.
 
Kawa brulot
 
  • 8 goździków
  • 120 ml koniaku
  • 0,5 l wrzątku
  • 8 łyżek drobno zmielonej kawy
  • 2 łyżki syropu czekoladowego
  • 8 kawałków cynamonu (1cm)
  • kawałek skórki cytrynowej (2×2 cm)
  • kawałek skórki pomarańczowej (5×2 cm)
 
Do 0,3L gotującej się wody dodać:
goździki, syropu czekoladowego, cynamon, skórkę cytrynową, skórkę pomarańczową. Całość gotować 2 minuty powoli mieszając. Zaparzyć mocną kawę, po 5 minutach przecedzić i trzymać w cieple. Do korzennej mieszaniny wlać koniak, podpalić go i delikatnie mieszać. Kiedy płomień zgaśnie wlać kawę, przykryć całość na chwilę. Podawać w dobrze nagrzanych filiżankach.
 
Kawa jamaica
 
  • 2 filiżanki mocnej gorącej kawy
  • filiżanka bitej śmietanki
  • 60 ml likieru Kahlua
  • 60 ml ciemnego rumu
  • gałka muszkatołowa
 
Wymieszać likier z rumem, mieszankę alkoholi wlać do kubków z kawą, zamieszać. Na wierzch położyć bitą śmietanę i posypać gałką muszkatołową.
 
 
Smacznego !!!

 

Autor: Zebrano w sieci

Licencja: Domena publiczna