Login lub e-mail Hasło   

Jabłko jak lekarz

- owoc na szczęście już nie zakazany :)
Wyświetlenia: 14.504 Zamieszczono 19/07/2012

 

W starożytności jabłko było symbolem szczęścia, zwłaszcza w życiu seksualnym, a także miłości, płodności, małżeństwa, wiosny, urodzaju, długowieczności i nieśmiertelności.

Znajduje to odzwierciedlenie w mitologiach europejskich, np. jabłko niezgody, podarowane przez Parysa najpiękniejszej z bogiń, złote jabłka Iduny, spożywane przez bogów w Asgardzie i zapewniające im nieśmiertelność, czy też Avalon ("Wyspa Jabłek") - celtycki raj i kraina wiecznej wiosny.
W tradycji chrześcijańskiej jabłko stało się z tego powodu symbolem pokusy i pożądania - według średniowiecznych artystów jabłko było owocem zerwanym przez Ewę z drzewa poznania dobra i zła, choć Pismo Święte nie zawiera nazwy owocu.
Jabłko jest też tradycyjnym atrybutem władzy królewskiej - złote jabłko z krzyżem symbolizuje sferę kosmiczną, świat i kulę ziemską. Używane jest przy koronacjach obok berła i korony.

Jabłko było zawsze symbolem miłości i płodności.

Tu i ówdzie do dziś zachował się zwyczaj obdarowywania się przez zakochanych tym owocem.

Złote jabłko zaś oznaczało (i nadal oznacza) dobry interes czyli coś na czym można dobrze zarobić.

Wyraz "jabłko" używa się w wielu przysłowiach i powiedzeniach, np. "amator kwaśnych jabłek" lub "stłuc na kwaśne jabłko", "jabłko padające niedaleko od jabłoni".

Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia – rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.

Jedz obierki, będziesz krzepki!

Tylko mięczaki obierają jabłka. I wiele tracą! Naukowcy znaleźli w skórce substancję, która jest nie tylko bardzo zdrowa, ale również wzmacnia muskulaturę i pomaga pięknie wyrzeźbić ciało.

Obierając jabłka, wiele tracimy, bo wyrzucamy do kosza wyjątkowo zdrową ich część. W skórce owoców kryje się bowiem kwas ursolowy .

Działanie kwasu ursolowego docenią zwłaszcza ci, którzy dbają o siłę i wygląd swojej sylwetki. Badanie na myszach wykazały, że kwas ursolowy przyczynia się do znaczącego wzrostu tkanki mięśniowej.

Dodatkowo kwas ursolowy zapobiega otyłości, bo ogranicza wchłanianie tłuszczu i obniża poziom cukru. Ma również dobroczynny wpływ na układ krążenia i obniża poziom cholesterolu we krwi.

Naukowcy muszą jeszcze sprawdzić, jakie dawki kwasu ursolowego będą korzystnie wpływały na organizm człowieka. Sugerują, że jeśli będzie wymagana duża ilość tej substancji, to warto ją "zamknąć" w koncentracie lub tabletkach.

W kwas ursolowy obfituje nie tylko skórka jabłek, ale również borówki i śliwki oraz w bazylia, oregano i tymianek.

Najcenniejsze w tych owocach są również i  gniazda nasienne , gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn, które mają tę zaletę, że oczyszczają organizm z substancji trujących. Podczas trawienia pektyny wiążą niektóre metale ciężkie (kobalt i ołów) w nierozpuszczalne sole, które są potem wydalane z organizmu. Zatem o jedzeniu jabłek powinni pamiętać głównie nałogowi palacze, mieszkańcy dużych miast, ośrodków przemysłowych oraz osoby mające w pracy styczność ze związkami toksycznymi, np. drukarze.

Pektyny „wymiatają” z organizmu resztki pokarmów, regulują florę bakteryjną jelit i neutralizują substancje toksyczne. Zmniejszają wchłanianie cholesterolu, a dzięki temu skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Regulują też perystaltykę jelit, działając przeciw zaparciom. Ale takie właściwości mają tylko pektyny surowe.
Swój niepowtarzalny smak jabłka zawdzięczają zawartości kwasów, głównie jabłkowego i cytrynowego, a także dobrze przyswajalnych cukrów. Ale wartość odżywcza jabłek nie jest jednakowa i zależy od odmiany, od tego, czy są one bardziej lub mniej dojrzałe, nawet od ich wielkości.

Jabłka - właściwości zdrowotne

Spośród wszystkich witamin obecnych w jabłkach, najważniejsza jest witamina C, która wzmacnia układ odpornościowy. Najbogatsze w tę witaminę są owoce dojrzałe, rosnące po nasłonecznionej stronie drzewa. Im kwaśniejsza odmiana jabłek, tym więcej w nich witaminy C. Gromadzi się ona pod skórką, dlatego najlepiej jeść, gotować i piec owoce nieobrane.

Najwięcej tej witaminy znajdziemy w owocach surowych. A im dłużej będziemy je poddawać obróbce termicznej, tym większe będą jej straty. Co ciekawe, małe jabłka zawierają znacznie więcej witaminy C niż duże okazy.
Mimo kwaskowatego smaku jabłka odkwaszają organizm, ponieważ zawierają bardzo dużo zasadowych soli mineralnych.

Ponadto są bogatym źródłem potasu (m.in. wraz z innymi elektrolitami reguluje on gospodarkę wodną w organizmie i zwiększa napięcie mięśni), a także żelaza, które zapobiega anemii.
Jabłka jedzone na surowo wzmacniają serce, układ nerwowy, mięśnie i poprawiają pracę wątroby.

Mają ponadto działanie moczopędne, więc mogą zmniejszać obrzęki nóg.
Medycyna ludowa przypisuje im leczniczy wpływ na bóle stawów.

Gotowane tarte jabłka leczą też biegunkę u dzieci oraz niestrawność i choroby wrzodowe u osób dorosłych.

Herbatka ze skórek jest doskonałym środkiem do płukania jamy ustnej i gardła. Ma właściwości dezynfekujące i likwiduje stany zapalne.

Domowy ocet jabłkowy, wypijany codziennie w proporcjach: 2 łyżeczki octu wymieszane z 2 łyżeczkami miodu i 1/2 szklanki przegotowanej wody, uzupełnia potas w organizmie, hamuje rozwój infekcji i poprawia trawienie.

Powinny jednak unikać go osoby z chorobą wrzodową.

Jabłka dla urody i na odchudzanie

Jabłka ułatwiają przyswajanie wapnia przez organizm, dzięki czemu wzmacniają zęby, włosy i paznokcie. Gryzienie twardego jabłka służy dziąsłom. Jednak wbrew obiegowej opinii nie wolno jeść jabłek po umyciu zębów, ponieważ zawarty w nich cukier sprzyja rozwojowi próchnicy.
Zawarta w jabłkach witamina C wymiata z organizmu wolne rodniki i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, np. biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając wiotczeniu skóry oraz zapewniając jej młody wygląd.

Witamina C razem z witaminą P uszczelnia i uelastycznia ścianki włosowatych naczyń krwionośnych, zapobiegając powstawaniu wysięków podskórnych i „pajączków”.
Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, cenią je kobiety, które dbają o linię, bo sycą i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii (30–50 kcal w 100 g).

Jednak jabłek nie można jeść bezkarnie, bo zawierają sporo cukru.

W prawidłowo skomponowanej diecie zaleca się 300 g owoców dziennie, a w kuracjach odchudzających – tylko 150 g.
Jeśli będziemy jeść więcej, to nie schudniemy

Ideałem byłoby jeść jabłka starte wraz z gniazdami nasiennymi na plastikowej tarce. W tej postaci zajmują więcej miejsca i działają na większej powierzchni przewodu pokarmowego. Jedzmy przynajmniej nieobrane i surowe, pęczniejąc, dają nam poczucie sytości, dlatego jabłka są składnikiem diet odchudzających. Również dlatego, że mają niewiele kalorii: od 36 do 57 kcal w 100 g. 

Kto je dużo jabłek, ma piękną skórę, włosy i paznokcie.

Dzieje się tak dzięki zawartemu w owocach krzemowi, którego z wiekiem mamy coraz mniej.

Jeśli jesz jabłka w czasie ciąży, to możesz uchronić swoje dziecko przed rozwojem astmy i podobnych schorzeń.

Wynika to z badań naukowców z Holandii i Szkocji. Prześledzili oni dietę około 2 tysięcy ciężarnych kobiet i sprawdzili stan zdrowia płuc ich dzieci po 5 latach od urodzenia.

Cztery jabłka dziennie – jesteś chudszy i zdrowszy!

Autorzy badań odkryli, że spośród wielu rodzajów żywności zjadanej przez kobiety w ciąży (w tym innych owoców, soków owocowych czy warzyw) tylko spożycie jabłek wykazuje związek ze zmniejszeniem występowania sapki i astmy u dzieci.

Już cztery jabłka w tygodniu, zjadane przez przyszłe mamy, wystarczyły, aby ich dzieci o 37 proc. rzadziej miały stwierdzoną sapkę i aż o 53 proc. rzadziej medycznie potwierdzoną astmę, w porównaniu z dziećmi kobiet, które ograniczały się do spożycia jednego jabłka na tydzień lub całkowicie wykluczyły te owoce ze swojej diety podczas ciąży.

Badacze przypuszczają, że sprawiają to niektóre zawarte w jabłkach związki organiczne (flawonoidy), które mają zbawienny wpływ na funkcjonowanie płuc.

Kto by nie chciał zrzucić kilku niepotrzebnych kilogramów, a przy okazji obniżyć sobie poziom cholesterolu? Tymczasem to nic trudnego. Wystarczy do codziennej diety włączyć kilka jabłek.

Cholesterol LDL to cywilizacyjna zmora. Naukowcy oskarżają go o powodowanie miażdżycy, zatykanie arterii i sprzyjanie zawałom serca.

Z kolei cholesterol HDL nazywany „dobrym” jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Chroni organizm nie tylko przed miażdżycą, ale również przed nowotworami. Dlatego należy dążyć do tego, by poziom LDL w organizmie był jak najniższy.

Jak się o to postarać? Jest kilka sposobów. Lekarze zalecają ograniczanie spożycia tłuszczów zwierzęcych, zwiększenie aktywności fizycznej, a od niedawna również – jak donosi brytyjski dziennik „Daily Mail – jedzenie jabłek.

Okazuje się, że już kilka jabłek dziennie potrafią zdziałać cuda. Naukowcy zaobserwowali, że osoby spożywające cztery jabłka każdego dnia po pół roku miały cholesterol LDL niższy o jedną czwartą. Co ciekawe, straciły też na wadze prawie 1,5 kilograma.

Wszystkie znane dziś odmiany jabłek powstały z krzyżówek dzikich  jabłoni z Azji Środkowej. Szlachetnych odmian   jest obecnie 10 tysięcy.

Na świecie są drugim, po winogronach, najczęściej uprawianym gatunkiem owoców.  Rosną niemal wszędzie,  choć najsmaczniejsze pochodzą  z umiarkowanej strefy klimatycznej. 

W  Polsce rośnie około 40 milionów jabłoni, dostarczających około 10 milionów ton owoców, obfitujących w witaminy, cukier, substancje aromatyczne i sole mineralne.

Herbatki ze skórek na przeziębienia, kaszel i anginy

Jabłka najlepiej jadać ze skórką. Jeżeli ktoś jej nie lubi, powinien obierki suszyć. Napar z nich pijany do kolacji w formie herbaty (jedną lub dwie łyżki suszu zalać szklanką wrzącej wody) mają wiele cennych właściwości. Wskazane są przy przeziębieniach, kaszlu, anginie, nieżycie oskrzeli.

Kuracja przy nadciśnieniu

Jeżeli do herbatki z jabłkowych skórek dodamy odrobinę soku z cytryny, będzie to dobry środek wzmacniający nerwy, a z kolei napój ten w połączeniu ze skórką z cytryny obniża ciśnienie krwi. Niestety, obecnie trudno polecić wykorzystywanie skórki z cytryn, gdyż są one bardzo nasycone chemikaliami.

Herbatę z obierek można słodzić miodem.

Płukania przy bólach gardła

Herbaty z obierek używa się także do płukania przy zapaleniach jamy ustnej i gardła (3–4 razy dziennie).

Powidła na ból żołądka

Oryginalnym lekiem były powidła sporządzone ze świeżych lub suszonych rozmoczonych owoców. Powidła przykładane na żołądek pomagały przy biegunkach, łagodziły bóle.

Moszcz przeciw miażdżycy i kamicy

Świeży sok jabłkowy, tzw. moszcz, pomaga przy miażdżycy, dolegliwościach pęcherza, nerek, wątroby, kamicy nerkowej, chronicznym gośćcu stawowym, ostrym zapaleniu oskrzeli i neurastenii.

Maść na otarcia i spękania skóry

W rosyjskiej medycynie ludowej znana była maść z tartych jabłek zmieszanych z masłem (niesolonym). Smarowano nią różne otarcia i spękania skóry.

Maść antygrzybicza

W niektórych rejonach Polski likwidowano grzybicę na wargach, brodzie, głowie (tzw. słodki strup) maścią sporządzaną z łyka jabłoni i masła. Oba składniki dokładnie smażono na wolnym ogniu. Niekiedy maść sporządzano tylko z masła i soku z łyka. Na oparzone miejsca zalecano przykładać miazgę z owoców jabłoni

W ziołolecznictwie stosowany jest również ocet jabłkowy, który zaleca się przy różnych dolegliwościach. Sposób przyrządzania jest bardzo prosty: w szklanym naczyniu pół kg obierzyn z jabłek (najlepiej z odmian nieuszlachetnianych) zalewamy litrem osłodzonej (4 łyżkami cukru) wody oligoceńskiej. Przykrywamy płótnem, odstawiamy na 4 tygodnie w chłodne (ale nie zimne!) miejsce.

Taki ocet służy nie tylko jako środek leczniczy, ale wykorzystywany może być także w kuchni do „zdrowego” zakwaszania potraw.

Nie jedz zepsutych jabłek

Nie rób przetworów z zepsutych jabłek. Brązowe plamy to trucizna - rakotwórczy alkaloid zwany patuliną.
Przenika cały miąższ, więc nie wystarczy wykrojenie zgniłego kawałka. Nasze polskie jabłka bywają nieodpowiednio przechowywane, dlatego wiosną parcieją i gniją. Wtedy warto kupować owoce z importu.

 

Życzę  wszystkim  SMACZNEGO !  no i  dużo zdrowia.

 

 

 

 Zebrałam w całość wykorzystując źródła :
http://www.lekarz-e.eu/medycyna-naturalna/jablko
http://www.owoce-warzywa.com/
http://www.cyberbaba.pl/
 http://www.poradnikzdrowie.pl/
http://www.poradnia.pl/jablka-wlasciwosci-lecznicze.html

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 751
11
komentarze: 1 | wyświetlenia: 598
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 787
10
komentarze: 7 | wyświetlenia: 797
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 882
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 763
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 958
9
komentarze: 124 | wyświetlenia: 570
9
komentarze: 10 | wyświetlenia: 854
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 737
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 557
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 667
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 513
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 510
9
komentarze: 36 | wyświetlenia: 635
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





"One apple a day keeps doctor away" - przysłowie prawdę ci powie :)

  Mirka_ B,  19/07/2012

Ano prawda, prawda.
Już jedno jabłko dziennie oddala nasze wizyty u dochtorów :)

  eugen,  19/07/2012

Świeży moszcz - sok jabłkowy zrobiony w sokowirówce (dokładnie umyc, owoce nie zepsute, nie obierac skórki). Naturalny domowy przepis leczniczy z Kanady. Około 1 litr soku dziennie przez 5 - 6 dni. Na 5 - 6 dzień wieczorem po godz 18:00 odczujemy ucisk w okolicach woreczka żółciowego. Termofor, położenie się na prawym boku, środki rozkurczowe, umożliwią przesunięcie zmiękczonej drobnicy i złogów z ...  wyświetl więcej

Dziękuję Eugen! nie wiedziałam o tej higienie wątroby i woreczka żółciowego.
Może spróbuję.

  eugen,  22/07/2012

Technikę leczenia naturalnego między innymi wątroby opracował Andreas Moritz (jak dobrze poszukasz, to polskie tłumaczenia jego książek , technik lekarskich są dostępne w internecie ). Przyjął, że człowiek to nic innego jak maszyna biologiczna o najwyższym stopniu sztuki inżyniera i biologa czyli Stwórcy. Bardzo ciekawe sposoby leczenia i zrozumienia funkcji swojego ciała. W skrócie - samochód, je ...  wyświetl więcej

  greenway,  19/07/2012

Jabłka są cudowne. Szkoda mi starych odmian, np papierówek.

- Jabłka to jest to, co tygryski lubią najbardziej - powiedziała podgryzając marchewkę:))

  Mirka_ B,  22/07/2012

A mnie jest szkoda koszteli, tych prawdziwych. pachnących i słodkich ;-)

  liwa,  22/07/2012

Ach kosztele...cudowny smak, slodycz, twardość...kocham te jabłka :):)
zawieraja dużo przyswajalnej glukozy ;)

  eugen,  22/07/2012

Koszele są super , koksy również

  Gamka  (www),  22/07/2012

Ale numer !! za kosztele dostaje się minusy ? czy to jakieś niemodne słowo ?
Ja też uwielbiam kosztele, masz racje Eugen, koksy są też super ;-))

Konkretny artykuł :). Z pewnością zrobię sporo przetworów z jabłek tym bardziej, że będę miał całą działkę papierówek i dużo spirytusu ;). Warto kupować jabłka ze sprawdzonych źródeł - niepryskane i nie przy ruchliwych ulicach, bo wtedy oprócz kwasu ursolowego, możemy też łyknąć sporą dawką Pb 95 ;)

  Mirka_ B,  22/07/2012

Takowe jabłka mam;-) z dość sporego własnego sadu, niepryskane i z pięknymi robaczkami ;-))

  ulmed,  20/07/2012

Mireczko, musisz dodać, że w pestkach jest letril. To trucizna, albo lek zależy jaką opcję prezentuje konsument. Mało kto wie o tym fakcie.
Bardzo pięknie to podałaś, prawie szarlotka. :))

  Mirka_ B,  22/07/2012

Tak Ulmed w pestkach jest letril a jeszcze inaczej amigdalina czy też witamina B17.
Spożycie od 5 do 30 pestek - moreli dziennie dostarcza takiej ilości letrilu, która może już zmniejszać ryzyko choroby nowotworowej. Jednak należy pamiętać, że nasiona moreli, brzoskwiń, śliwek i czereśni w dużej ilości nie mogą być spożyte na raz – trzeba ich jedzenie rozłożyć na cały dzień. Witamina B17 za ...  wyświetl więcej

  seta1212,  26/07/2012

mniam mniam...rewanzuję się drobnym przepisem-
jabłko o smaku słodko kwaśnym, duże-twarde nadziewasz na na nóż,bądź okrągłą rączkę od garnka w taki sposób aby wyciąć słupek z gniazdem nasiennym pozostawiając jabłko w całości .Teraz kroisz na wąziutkie plastry jak płatki .Powstają kółeczka z dziurką w środku.Suszysz je na płycie bądź grzejniku.Tak aby stały się chrupiące. Posypujesz cynamone ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska