Login lub e-mail Hasło   

Żywność organiczna, czy fast food - decyzja należy do ciebie

Pokolenie dzieci nie będzie tak zdrowe jak ich rodzice
Wyświetlenia: 804 Zamieszczono 16/05/2012

Znalazłam ostatnio w sieci film Jeana Paula Jaud’a pt. „Zanim przeklną nas dzieci” - gorąco polecam jego obejrzenie. Film dokumentalny pokazujący eksperymentalną francuską miejscowość, w której  mieszkańcy poparci przez władze zaczęli promować i wprowadzać żywność własną, organiczną, czyli tylko zdrową.

Usłyszałam w nim stwierdzenie, że „pokolenie dzieci nie będzie tak zdrowe jak ich rodzice”.

Dało mi to do myślenia i poszperałam trochę w książkach, aby upewnić się co do swoich racji.

W Europie 70% nowotworów jest powiązanych ze środowiskiem, gdzie 30% z zanieczyszczeniem środowiska, a 40% z pożywieniem. Co roku w Europie, 100.000 osób, umiera w skutek chorób powiązanych ze środowiskiem. Liczba nowotworów u dzieci od 30 lat wzra-sta 0 1,1% rocznie.

To właśnie działalność ludzka wywołuje choroby, przede wszystkim zanieczyszczenia chemiczne znajdujące się w żywności. Rolnictwo pochłania około 90% pestycydów.
Przykłady:
- fasolka z puszki zawiera często pestycydy, azotany, metale ciężkie (ołów), ftalany;
- kiełbasa zawiera często metale ciężkie (ołów), konserwanty, wzmacniacze smaku, fosfora-ny, azotany;
- chleb zawiera często ołów, kadm, pestycydy;

Niebezpieczeństwo zanieczyszczeń przemysłowych można ograniczyć przez uprawianie zdrowych i różnorodnych roślin, wybranie przez rolników agroekologii. Wprawdzie średnia długość życia w krajach rozwiniętych wzrasta, ale dane te dotyczą osób urodzonych w latach 1920-1930, które przez ponad 20 lat swojego życia nie były narażone na produkty chemiczne, promienie jonizujące i modyfikowaną żywność.

Bezpieczeństwo żywności i żywienia nie jest dziełem przypadku. Współtworzą je nie tylko ustawodawcy, producenci surowców i przetwórcy, dystrybutorzy, organy inspekcyjne, ale także sami konsumenci. Dużą rolę w tym zakresie odgrywa edukacja, która prowadzona na odpowiednim poziomie, może kreować popyt na żywność o wysokiej jakości i wartości odżywczej, a przez to stymulować rozwój przemysłu spożywczego w kierunku zapewnienia odpowiednich warunków produkcji bezpiecznej dla życia i zdrowia konsumenta żywności.

Kupując jednak produkty organiczne, powinniśmy pamiętać o tym, że ich producenci umieszczają zawsze na opakowaniu swoich produktów odpowiedni znacznik, zawierający nazwę i kod jednostki certyfikującej. Niestety często spotyka się przypadki, że producenci żywnościowi nie spełniający wymagań żywności organicznej stosują chwyty marketingowe, nadając swoim produktom nazwy, które z taką żywnością mają się kojarzyć, często używając członów „bio” albo „eko”. Jeżeli na opakowaniu nie ma stosownego certyfikatu nie można być pewnym, jakiego pochodzenia jest naprawdę produkt w środku i jakie wartości odżywcze posiada.

Z powodu rygorystycznych norm produkcji, żywność organiczna jest droższa od zwykłej, a różnica cen wynosi często od ok. 50% do 100%. Dlatego też w dobie kryzysu kupowanie jej często jest uważane za fanaberię. Warto jednak przemyśleć, czy korzyści płynące z tego typu produktów nie są większe od wydanych na nie pieniędzy.

Żywność organiczna w Polsce to raczej przyszłość niż teraźniejszość. Nasz kraj ma ogromny potencjał do jej produkcji dzięki tradycyjnemu rolnictwu i mniejszej niż na Zachodzie ilości używanej chemii. Być może za parę lat będziemy potentatem w tej gałęzi przemysłu spożywczego, a niedoceniana żywność organiczna wejdzie na dobre w polskie menu. Coraz więcej gospodarstw przechodzi na uprawę organiczną, co jest dużą nadzieją w produkcji żywności w naszym kraju.

Szkoda, że nasze rolnictwo nastawione jest w większości na ilość, a nie na jakość, a przepisy dotyczące zaliczenia gospodarstwa jako "eko" tak trudne do zaakceptowania. Może gdyby nie było takiego zapotrzebowania na żywność "przyspieszoną", bylibyśmy zdrowsi i szczęśliwsi.

Podobne artykuły


25
komentarze: 18 | wyświetlenia: 4052
22
komentarze: 31 | wyświetlenia: 2176
21
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1831
17
komentarze: 8 | wyświetlenia: 26383
17
komentarze: 25 | wyświetlenia: 1413
17
komentarze: 34 | wyświetlenia: 2389
15
komentarze: 78 | wyświetlenia: 1428
15
komentarze: 37 | wyświetlenia: 1138
15
komentarze: 20 | wyświetlenia: 311
14
komentarze: 32 | wyświetlenia: 993
13
komentarze: 8 | wyświetlenia: 285
13
komentarze: 23 | wyświetlenia: 869
13
komentarze: 6 | wyświetlenia: 881
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 942
13
komentarze: 31 | wyświetlenia: 1176
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Uhm... Staram się jeść produkty ekologiczne w dużej części i naturalne, nieprzetworzone. Kupuję od rolników na wsi co się da, o niebo pewniejszej jakości niż to co oferowane w sklepach. Pozdrawiam :)

  ewfor  (www),  24/02/2013

@Skalny Kwiat: Pod warunkiem, że ten rolnik jest uczciwy i nie sypie byle czego do tego co uprawia.

@ewfor: Oczywiście, tylko u takich, w końcu to moi sąsiedzi...

  ewfor  (www),  24/02/2013

@Skalny Kwiat: To masz naprawdę szczęście i zdrowie zapewnione :)

@ewfor: dzisiaj przywiozłam ser i mleko od krasuli, worek włoskich orzechów, wielką kulę przemielonych i zamrożonych warzyw z ekologicznego ogródka i jajka od kur wolnych:)

  ewfor  (www),  25/02/2013

@Skalny Kwiat: :)) Smacznego, ja mogę tylko polegać na moich owocach i warzywach

Fajnie jak się ma dostęp do takich miejsc. Z drugiej strony jeśli dochodzi do tego codzienne gotowanie, cięzko jest jeździć po każdą rzecz do rolnika, bo czasu na życie by nie starczyło. Swoją drogą ciekawe jaki odsetek rolników poczuło potencjał i uzywają różnych nawozów itd. pogarszając tym sposobem jakośc swoich produktów (aby wyrosły ładniejsze i przetrwały dłuzej). Część z nich ma też pola pr ...  wyświetl więcej

  ewfor  (www),  24/02/2013

@Blog kulinarny Bajceps: Większość rolników dba o to, aby sprzedać dużo, dlatego lepiej przysłowiową sałatę kupić od "babci na targowisku" niż na straganie.

  optymi-stka  (www),  16/02/2013

mimo, że taka żywność jest droższa to opłaca się ją kupować w dłuższej perspektywie dla zdrowia!

  ewfor  (www),  24/02/2013

@optymi-stka: Jestem tego samego zdania, bo nic tak bezcenne nie jest jak własne zdrowie :)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2017 grupa EIOBA. Wrocław, Polska