Login lub e-mail Hasło   

Pij mleko, będziesz chory

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://abcpracownika.pl/2012/05/pij-mlek(...)-chory/
Mleko, poza znanymi wszystkim zaletami, ma też swoje wady, dlatego niekoniecznie jest ono takie zdrowe dla ludzkiego organizmu, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Pow...
Wyświetlenia: 2.318 Zamieszczono 17/05/2012

Mleko, poza znanymi wszystkim zaletami, ma też swoje wady, dlatego niekoniecznie jest ono takie zdrowe dla ludzkiego organizmu, jakby się na pierwszy rzut oka mogło wydawać. Powszechnie uważa się, że picie mleka od krowy wzmacnia kości u dorosłych i pomaga w ich zdrowym rozwoju u dzieci. Faktycznie, mleko zawiera sole wapnia, jednak jego spożywanie wcale nie gwarantuje wspomnianych korzyści.


Ta biała substancja zawiera bowiem także duże ilości białka zwierzęcego, co skutkuje wydalaniem większej ilości wapnia z organizmu niż zwykle. Przez 12 lat prowadzono na Harwardzkiej Katedrze Pielęgniarstwa badania na niemal 78 tys. kobiet w wieku od 34 do 59 lat. W ich wyniku udowodniono, że nieznacznie większy współczynnik kruchości kości miały kobiety, które często spożywały mleko niż te, które piły je w małych ilościach lub w ogóle. Osoby dorosłe powinny zatem w możliwie największym stopniu ograniczyć jego spożywanie.

U większości zwierząt zdolność do trawienia mleka zanika wraz z wiekiem – człowiek jest jedynym ssakiem pijącym mleko po osiągnięciu dorosłości. Organizm dojrzałej osoby nie produkuje laktazy, czyli enzymu potrafiącego rozłożyć cukier mlekowy na galaktozę i glukozę. Ponadto człowiek spożywa wydzielinę, które tak naprawdę pochodzi od innego gatunku. Skład krowiego mleka jest inny od ludzkiego –  zawiera znacznie więcej białka i jest dostosowane do zupełnie odmiennych potrzeb kształcącego się organizmu. Organizm krowy fizycznie rozwija się dużo szybciej niż w przypadku człowieka. Warto również odnotować, że zdolność rozkładania cukru mlekowego pojawiła się na wskutek działania ewolucji dopiero 7 tys. lat temu, a więc nie tak dawno temu z punktu widzenia rozwoju gatunku.

Jeśli mleko od krowy dostanie się do ludzkiego żołądka, zetnie się pod wpływem kwaśnych soków żołądkowych i przeistoczy się w substancję przypominającą swoją konsystencją twaróg, który jest w stanie oblepić znajdujące się w żołądku inne pokarmy. Dopóki owo ścięte mleko się nie strawi, nie rozpocznie się ich proces trawienny. Jeżeli zjawisko to stanie się cykliczne, może ono powodować zaburzenia w funkcjonowaniu układu pokarmowego w postaci bólu brzucha i biegunki.

Podobne artykuły


40
komentarze: 68 | wyświetlenia: 17299
42
komentarze: 63 | wyświetlenia: 42768
33
komentarze: 18 | wyświetlenia: 187013
44
komentarze: 98 | wyświetlenia: 62863
24
komentarze: 30 | wyświetlenia: 11355
41
komentarze: 34 | wyświetlenia: 12057
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 87453
17
komentarze: 4 | wyświetlenia: 9533
35
komentarze: 17 | wyświetlenia: 20140
35
komentarze: 21 | wyświetlenia: 10152
30
komentarze: 31 | wyświetlenia: 69406
19
komentarze: 22 | wyświetlenia: 3911
22
komentarze: 5 | wyświetlenia: 25511
 
Autor
Artykuł



Nie zgadzam sie z tym. Mój syn wychował się na krowim mleku, jego rówieśnicy również , ja też i uważam, że to najlepsze mleko, po mleku matki.

Popieram Cię i nie zgadzam się kompletnie, że mleko jest niezdrowe i jest tylko dla cieląt. Zawiera najlepiej zbilansowany pod względem jakości tłuszcz jaki należy spożywać. Kwestia strawności jest oczywista! Człowiek posiada w organizmie taki aparat enzymatyczny, który bez kłopotu radzi sobie z trawieniem białka mleka. Pozwolę sobie wymienić te enzymy. Są to: chymozyna, pepsyna, trypsyna, chymotr ...  wyświetl więcej

Dziękuję Mirku za poparcie.

Skąd te bzdury, że mleko szkodzi? Bo ja taką bzdurę słyszę po raz pierwszy.

  hussair  (www),  21/05/2012

Nie należy nadużywać słowa "bzdury", tylko poczytać troszkę. Są ludzie, którzy latami zgłębiają temat, nim zabiorą głos. Na Eiobie też.
http://eiba.pl/1

Ja ten temat znam, dużo czasu mu poświęciłam i uwierz, że nie zabrała bym głosu, gdybym nic na ten temat nie wiedziała. A słowo ''bzdura'' uważam za stosowne, kiedy faktycznie ''bzdurą'' jest.
I nie trzeba w ten sposób osądzać człowieka, że nic nie wie, to niech się nie wypowiada, tylko poczyta. Czasem można się zdziwić.
Poza tym, wiadomą rzeczą również jest, że każdy z nas jest inny ...  wyświetl więcej

"mleko krowie jest dostosowane do zupełnie odmiennych potrzeb kształcącego się organizmu."

Miód też jest dostosowany do zupełnie odmiennych potrzeb kształcącego się organizmu, ale czy jest niezdrowy? Wątpię.

  hussair  (www),  22/05/2012

Tak naprawdę musisz WYBRAĆ źródło, które do Ciebie przemawia. Po prostu. Bo źródeł jest wiele i różnią się ich werdykty. Bo weźmy ten miód. Niby oczywista odpowiedź. A jednak dr Tomasz Nocuń w książce "Dieta wegetariańska prosta i zdrowa" pisze o miodzie:
"Miód to produkt wytworzony z nektaru kwiatowego i śliny w aparacie gębowym pszczoły i przeznaczony jest dla pszczelego potomstwa (sic!). ...  wyświetl więcej

Gdyby tak się przyjrzeć dokładnie wszystkim pokarmom to na każdy znaleźć można "haka"! Weźmy szczaw- jem go od małego i co? Według wielu ekspertów powinienem już dawno mieć kamienie w nerkach! Albo masło- podobno tyle w nim cholesterolu, że już chyba tylko i wyłącznie z niego powinienem się składać lub co najmniej chorować na nadciśnienie i miażdżycę. Jednak nic z tych rzeczy:) Co więcej, ci sami ...  wyświetl więcej

Temat jest kontrowersyjny jednak dużo przemawia za tym, ze jest szkodliwe wystarczy wpisac w google "mleko szkodzi" i masa art bedzie na ten temat a wiec Sylwia jesli 1 raz slyszysz to pewnie przez to, ze nigdy sie nie interesowalas.

Dzieci łatwiej trawią mleko, dorośli już o wiele gorzej. Już dawno wiedziano, że lepiej spożywać przerobione mleko przez żywe kultury bakterii, niż świeże. Pomijam już fakt, że to co jest na sklepowych półkach i poddane pasteryzacjom i uht, nie nadaje się w ogóle do niczego... Zaprzyjaźnijcie się z wiejską krasulą, jak mleko lubicie i sami przetwarzacie na sery lub kwaśne - będzie zdrowiej:)

Równie dobrze można wpisać "grapefruit szkodzi" i też wyskoczą artykuły jaki to on nie zdrowy. Nie myślcie jednak, że jestem odporny na naukowe doniesienia, to nie o to chodzi. Ja tylko wolę truć się mlekiem niż aspartamem :)

To zupełnie co innego - wybór mniejszego "zła":)))

  Bar_ka  (www),  17/05/2012

Kwiatku minusator działa :)masz po dwa minusy, zaraz podnoszę na - 1:)

Zauważyłam, Barko... Zielloni i tak się z tym szybko rozprawią. Ciekawa jestem, kiedy minusatorowi znudzi się deptanie mi po komentarzowych piętach:)))

Jak zawsze - niezawodna:)

  Bar_ka  (www),  17/05/2012

Lubie dodawać tagi, to mi ułatwia później wyszukiwanie. Czasem wracam do artykułów, niedawno pokrzywę też odwiedzałam bo jest sezon:))

Tak, wiem, jest niezdrowe. I tak kawę z mlekiem mogę pić litrami:P

Hehe, możesz, owszem - nikt Ci "nie zabroni". :->

W dodatku krowa to zwierzę, utrzymywane w stanie "permanentnej ciąży", byle dawała mleko.

Mucyna to mój największy wróg, a i być może większości społeczeństwa.
Kozie i owcze mleko, jeśli nie przeszkadza komuś jego smak, jest o wiele "mniej niezdrowe". :-)

Przede wszystkim należy oddzielić ideologie od rzeczywistości. Wegetarianie i im podobni obrońcy krówek zawsze będą wrzeszczeć, ze mleko jest be i poprą gorąco każdą głupotę, która umocni (w ich mniemaniu) ich punkt widzenia. co do mnogości artykułów o szkodliwości mleka, to ich ilość świadczy tylko o tym, że zwolennicy tej tezy są bardzie wrzaskliwi niż przeciwnicy i tyle. ja i moje dzieci - było ...  wyświetl więcej

Za osteoporozę odpowiedzialny jest fosfor! Wszechobecny choćby w kiełbasach i coli. Zaburza on wchłanianie wapnia z pożywienia. Najlepszy stosunek wapnia do fosforu 1:1,2 jest w mleku! Ha!!

  hussair  (www),  27/05/2012

Tombak podaje, że przyswajalność wapnia z mleka wynosi 10%, a z takich zmielonych skorupek jaja kurzego 90. Więc jeśli komuś chrupnie kosteczka, to ten cudowny proszek polecam.

Z całym szacunkiem, ale nie wierzę w to co twierdzi Tombak i porównuję to do innych twierdzeń zawartych w jego książkach, np.: woda gotowana to woda „martwa”, poprzez gotowanie jest pozbawiona informacji „z głębin ziemi”; w sokach własnoręcznie wyciśniętych „znajduje się bardzo wiele pierwiastków chemicznych, które są nieznane jeszcze nauce”; nie trzeba jeść, by przeżyć – potrzebny do życia azot c ...  wyświetl więcej

Na temat mleka już kilka razy wypowiadałem się tutaj. Nie mam zamiaru przekonywać tzw. "nieprzekonanych" - niech każdy robi to, na co ma ochotę. Cóż, przekonania są największym wrogiem prawdy...
Teraz więc zamiast słowa pisanego - troszkę obrazków - ze słowem mówionym :) :
Mleko – ukryta trucizna:
Cz.1.
...  wyświetl więcej

!!!
Dzię-ku-je-my



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska