Coraz większa liczba ludzi pija kawę i jest nią zachwycona. Fenomen włoskiego espresso znany jest na całym świecie.
Trochę historii
Otóż kawa została odkryta dość wcześnie bo już w XVI wieku, istnieje wiele legend głoszących jak została odkryta kawa. Jedna z nich, najpopularniejsza głosi, że pewien pasterz wypasając swoje kozy dostrzegł iż po zjedzeniu ziaren kawy stały się one bardziej pobudzone i dokazywały nieco bardziej niż zwykle. W Polsce kawa pojawiła się stosunkowo późno za sprawą Turków, na początku spożywana była w sposób tradycyjny, bez żadnych dodatków, jednak szybko się to zmieniło i zaczęto dodawać mleko, cukier czy sól.
Odmiany kawy
Najpopularniejsze odmiany kawy to Arabika i Robusta. Arabica to najpopularniejszy i najlepszy gatunek. Na świecie uprawianych jest ponad 20 odmian arabiki. Ziarna arabiki są podłużne, zielonkawe i mają cienką prostą bruzdę. Napar z arabiki jest łagodny, aromatyczny i lekko kwaskawy. Arabica zawiera niewielką ilość kofeiny: od 1 do 1,7%. Niektóre odmiany charakteryzują się lekko czekoladowym posmakiem.
Robusta - ziarna mają zielono-żółto-brązowy kolor. Do espresso poleca się kawę 80-100% arabikę, do cappuccino zaś coś mocniejszego z wiekszą zawartością robusty, która w mleku będzie mniej wyczuwalna. Ziarna robusty są mniejsze od arabiki i mają bardziej owalny kształt. Robusta jest bardziej gorzka i zawiera wiekszą ilość kofeiny: od 2 do 4,5%.
Doskonałość włoskiej kawy
Na przestrzeni lat wiele narodów starało się by zostać czołowymi producentami kawy. Mistrzami w przygotowywaniu mieszanek do espresso zostali włosi, opanowali tą sztukę do perfekcji. W różnych regionach Włoch spotyka się inne proporcje mieszanek arabiki i robusty. Na południu, zwłaszcza w okolicach Neapolu czy na Sycylii, preferuje się większą zawartość robusty (nawet do 50% lub więcej). Z kolei mieszanki z północy Włoch są zwykle łagodniejsze w smaku. Kawy produkowane we Włoszech, na włoski rynek są kawami najwyższej jakości, które zyskują sławę na całym świecie. Najbardziej znanymi producentami włoskich kaw są: Lavazza, Pellini, Illy, Hausnrandt, Bazzara.
Wyśmienita kawa Lavazza
Lavazza to chyba najbardziej znana w Polsce , o ile nie na całym świecie marka, zajmująca się produkcją kawy. Historia firmy Lavazza sięga 1884 roku, kiedy młody Luigi Lavazza wyjechał do Turynu, podjął tam ciężką prace jako pomocnik w sklepie a następnie sprzedawca. Po kilku latach Luigi postanowił założyć własny sklep z kawą w którym sprzedawał także inne artykuły takie jak mydło czy przyprawy. W 1925 roku Luigi Lavazza odkrył i zastosował jako pierwszy szczelne pergaminowe opakowanie, dzięki któremu kawa lavazza mogła być transportowana i spożywana przez konsumentów na całym świecie. Po blisko 40 latach ciężkiej, ale bardzo owocnej pracy, Luigi przekazał swoją firmę trzem synom. Dziś kawa Lavazza jest najlepiej rozpoznawaną kawą w Polsce, często kupowaną do kawiarni i restauracji, ale także do domów. Sława tej doskonałej kawy rozprzestrzeniła się na cały świat, dziś Lavazza dostępna jest w blisko 90 krajach na całym świecie, jest kawą bardzo znaną i cenioną nie tylko przez zwykłych wielbicieli kawy, ale także przez baristów.