JustPaste.it

Mało znane właściwości witaminy D

Do niedawna sądzono, że odgrywa rolę przede wszystkim w regulacji gospodarki wapniowo - fosforanowej. Okazało się jednak, że jej wpływy sięgają dużo dalej.

Do niedawna sądzono, że odgrywa rolę przede wszystkim w regulacji gospodarki wapniowo - fosforanowej. Okazało się jednak, że jej wpływy sięgają dużo dalej.

 

Witamina D jest syntetyzowana w naszej skórze pod wpływem światła słonecznego. Jest rozpuszczalna w tłuszczach, tak więc może być magazynowana.
Do niedawna przypisywaliśmy jej rolę przede wszystkim w regulacji gospodarki wapniowo-fosforanowej i utrzymaniu prawidłowej stryktury naszych kości.

Okazuje się, że witamina D pełni bardzo ważną rolę na każdym etapie naszego życia i praktycznie w każdym jego aspekcie. Jej niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia większości chorób, prowadzi m. in. do nadciśnienia, osteoporozy, krzywicy, depresji, cukrzycy, chorób serca, nerek, otyłości, wypadania włosów i raka. Dzieje się tak dlatego, że najaktywniejsza forma witaminy D, czyli kalcytriol (1,25(OH)2D3) bierze udział w aktywacji lub supresji genów. W ludzkim genomie jest aż 2700 miejsc wiązania dla kalcytriolu. Te miejsca znajdują się w pobliżu genów zaangażowanych w rozwój prawie każdej choroby znanej człowiekowi. Kalcytriol m.in. kontroluje procesy podziału i różnicowania się komórek, bierze udział w procesach immunologicznych organizmu i wpływa na inne układy hormonalne.

Wyniki przeprowadzonych badań:

  • Witamina D okazała się bardziej efektywna w prewencji grypy niż szczepionka. U wszystkich badanych, witamina D zwiększyła sprawność układu odpornościowego i skutecznie chroniła przed grypą, przeziębieniem i zapaleniem płuc. Zachorowalność na grypę zmniejszyła się średnio o 40%.
  • Witamina D wpłynęła na funkcjonowanie układu krwionośnego, poprawiając pracę serca.
  • U badanych stwierdzono szybsze gojenie się ran.
  • Co ciekawe, witamina D zmniejszyła także ryzyko upadków u osób starszych o 19%. Jak wiadomo u osób starszych takie upadki kończą się dużo gorzej niż u osób młodych. Często dochodzi do ciężkich złamań, przez co człowiek traci swoją niezależność. Przyczyną często zdarzających się upadków u ludzi starszych jest nie tylko wiek, na równowagę ciała mogą wpływać także cukrzyca, choroby serca, problemy z tarczycą czy układem nerwowym. Witamina D ma znaczenie w prewencji większości tych chorób, a także zmniejsza ryzyko pęknięcia i złamania kości biodrowej o około 20%.

Obecnie zalecana dawka witaminy D jest wystarczająca, aby uchronić dzieci przed krzywicą, ale zbyt mała, by ochronić nas przed chorobami współczesnego świata.
Najlepszym sposobem na dostarczenie sobie odpowiedniej ilości witaminy D jest regularna
ekspozycja skóry na słońce. W zależności od koloru skóry potrzeba krótszej bądź dłuższej ekspozycji. Osobom o jasnej karnacji wystarczy około 15 minut na słońcu do wyprodukowania odpowiedniej ilości witaminy D. Należy zaznaczyć, że stosowanie kremów z filtrem ogranicza wytwarzanie tej witaminy.
Niewielkie ilości witaminy D
możemy znaleźć również w żywności. Zawierają ją: łosoś, sardynki, śledź, makrela, dorsz, jajka, wzbogacane mleko, jogurty, margaryny.

Suplementacja powinna być stosowana ostrożnie, ponieważ witaminę D można przedawkować, co prowadzi do zespołu zatrucia wapniem. Jednak powinny się nad nią zastanowić osoby o ciemnej karnacji i osoby, które mało czasu spędzają na świeżym powietrzu.

 

Źródło: NaturalNews

 

Źródło: http://dobrydietetyk.blogspot.com/