Login lub e-mail Hasło   

Jak ustrzec się raka trzustki?

O roli diety w zapobieganiu rakowi trzustki mówią opublikowane niedawno wyniki badań.
Wyświetlenia: 1.700 Zamieszczono 29/07/2012

 

Nowa Nadzieja

Wiodące międzynarodowe czasopismo poświęcone gastroenterologii opublikowało wyniki badań, które dowodzą, że zwiększony udział antyoksydantów w postaci witamin C i E oraz selenu obniża ryzyko zachorowania na raka trzustki nawet o 2/3! Badania przeprowadzono w ramach Europejskich Studiów nad Rakiem (European Prospectivwe Investigation – EPIC).

Seryjny zabójca

Rak trzustki zabija każdego roku prawie ćwierć miliona ludzi na świecie. Ten rodzaj raka daje najgorsze prognozy wyleczenia – zaledwie ok. 3%. Pamiętajmy, że wyleczenie to termin umowny, oznacza przeżycie pięciu lat po zakończeniu leczenia, bez nawrotu choroby.

Wśród czynników ryzyka znajdują się geny, palenie tytoniu i cukrzyca typu 2, ale wiele wskazuje na to, że duże znaczenie ma także dieta.

Badania

Wszyscy z 23 i pół tysiąca badanych osób między 40 a 74 rokiem życia wypełniali formularze dotyczące codziennej diety ww ciągu siedmiu kolejnych dni. Badania prowadzono w latach 1993-1997. Czterdziestu dziewięciu z badanych zachorowało na raka trzustki w ciągu 10 lat od badania. Liczba ta wzrosła do 86 w roku 2010. Średni czas przeżycia wynosił zaledwie sześć miesięcy. Skład diety tych, którzy zachorowali porównano z dietą 4.000 zdrowych osób z przebadanej grupy.

Wnioski 

Okazało się, że ryzyko zachorowania wśród 25% tych, którzy spożywali najwięcej selenu, było o połowę mniejsze niż w grupie 25% spożywającej najmniej tego dobroczynnego pierwiastka. Natomiast w grupie 25% spożywających najwięcej selenu wraz z witaminą C i E ryzyko zachorowania było o 67% mniejsze niż w grupie 25% tych, w których diecie odnotowano najmniej tych składników.

Komentarz autorów

Autorzy badań podkreślają, że antyoksydanty osłabiają kancerogenne działanie wielu substancji, ale także stymulują system odpornościowy. Odnosząc się do wyników badań, które nie przedstawiały działania antyoksydantów w tak korzystnym świetle, stwierdzili, że nie bez znaczenia jest źródło pochodzenia suplementów diety oraz ich jakość. O wiele lepsze rezultaty daje stosowanie suplementów naturalnego pochodzenia i bogatej w mikroelementy oraz witaminy, zróżnicowanej diety. Od siebie dodam, że tego typu suplementy rozprowadza np. Fundacja Dra Ratha oraz firma Calivita.

Podobne artykuły


11
komentarze: 172 | wyświetlenia: 315
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 983
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 1468
6
komentarze: 48 | wyświetlenia: 512
6
komentarze: 55 | wyświetlenia: 2018
5
komentarze: 62 | wyświetlenia: 881
124
komentarze: 52 | wyświetlenia: 141622
118
komentarze: 23 | wyświetlenia: 238754
91
komentarze: 20 | wyświetlenia: 110447
90
komentarze: 29 | wyświetlenia: 122017
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska