Login lub e-mail Hasło   

Żurawina

Żurawina to małe owoce, mięsiste, cierpko-słodkie bomby witaminowe. Doceniana coraz bardziej przez lekarzy z całego świata żurawina powinna stać się obecna w codziennym menu.
Wyświetlenia: 1.693 Zamieszczono 14/08/2012

Spektrum prozdrowotnych właściwości żurawiny rozciąga się na bardzo wiele (w porównaniu z innymi owocami) obszarów funkcjonowania naszego organizmu.

Żurawina – właściwości:

  • ma korzystny wpływ na łagodzenie odczynów zapalnych
  • przyspiesza odtruwanie i oczyszczanie organizmu z toksyn
  • pomaga uporać się z problemami dróg moczowych (dzięki dużej zawartości cytrynianów, które ograniczają powstawanie złogów szczawianowo- wapniowych, zapobiegają powstawaniu kamieni nerkowych; antybakteryjne właściwości żurawiny zapobiegają infekcjom)
  • jest silnym antyseptykiem, który niszczy, jak podają amerykańscy naukowcy, nawet 80% drobnoustrojów odpornych nawet na antybiotyki
  • jest bogata w witaminy C, A, B1, B2, P
  • dostarcza 5.7 g/ 100g błonnika pokarmowego (czyli szklanka suszonej żurawiny ma tyle błonnika, co duże jabłko!)
  • jest źródłem soli mineralnych, tj. wapnia, fosforu, miedzi, żelaza i jodu; polecana jest więc anemikom
  • wzmacnia zęby i dziąsła zapobiegając przyleganiu do nich bakterii
  • ma działanie moczopędne; pomoże więc pozbyć się z organizmu nadmiaru wody, a co za tym idzie, zredukuje opuchnięcia np. nóg
  • jest przeciwutleniaczem, którego siła działania jest porównywalna do czerwonego wina; powinna być więc nieodzownym elementem profilaktyki nowotworów, reumatyzmu, zaćmy, choroby Parkinsona i Alzheimera
  • podnosi poziom zdrowego cholesterolu
  • chroni przed wrzodami żołądka, skutecznie usuwając z organizmu bakterie Helicobacter pytori, które są za nie odpowiedzialne

Suszona żurawina

Żurawina, niezbyt w naszym kraju popularna, powinna zająć należyte jej miejsce wśród popularnych suszonych owoców, jak np. śliwki, morele, czy rodzynki. Suszona żurawina jest nie tylko zdrowa, ale także pyszna; nadaje się zarówno do deserów (musli, owsianki, galaretek, sałatek owocowych), jak i jako dodatek do dań mięsnych (z czym głównie jest kojarzona), jarzynki z buraków i warzywnych surówek. Herbata z żurawiny może zastąpić herbatki owocowe, czy czarną herbatę; bez problemu kupimy ją w każdym większym sklepie.

Suszona żurawina, a dieta odchudzająca

Garść suszonej żurawiny waży ok. 40g i ma 128 kcal. Nie jest to może mało zważywszy na fakt, że dla niektórych odchudzających się na diecie 1000- 1300 kalorii będzie to stanowiło ok. 10% ich codziennego spożycia kalorii, ale wartość energetyczna to nie wszystko. Żurawina, ze względu na swoje działanie detoksykacyjne, jest pomocna podczas stosowania diet redukcyjnych. Warto zastąpić nią inną przekąskę o podobnej wartości kalorycznej, gdyż wyjdzie to nam tylko na zdrowie. Suszona żurawina będzie świetną przegryzką gdy dopadnie nas ochota na coś słodkiego.

Ciekawostki
- Żurawina zawiera sporo kwasu benzoesowego, który jest naturalnym konserwantem; właśnie dlatego owoce żurawiny zachowują świeżość długo po ich zerwaniu.
- Indianie z Ameryki Północnej używali jej jako naturalnego barwnika
- 100 g żurawiny zawiera ponad 2 razy więcej antyoksydantów niż np. czarne jagody, a 12 razy więcej niż maliny, czy jeżyny
- polecana jest szczególnie kobietom w okresie menopauzy

Niech więc suszona żurawina trafi z półek sklepowych do naszych szafek, a potem na talerz! Wprowadzenie jej do naszej diety jest dużo lepszym rozwiązaniem problemów zdrowotnych, czy ich profilaktyki, niż łykanie sztucznych suplementów, których działanie jest wątpliwe, gdyż nie wchłaniają się w całości, o czym często zapominamy. Żurawina to zdrowie i witalność prosto z natury; wiedzieli to już nasi przodkowie; my też nie możemy o tym zapominać.

Podobne artykuły


110
komentarze: 47 | wyświetlenia: 159813
70
komentarze: 59 | wyświetlenia: 16870
37
komentarze: 21 | wyświetlenia: 291923
33
komentarze: 48 | wyświetlenia: 9539
24
komentarze: 29 | wyświetlenia: 11019
23
komentarze: 19 | wyświetlenia: 8480
23
komentarze: 12 | wyświetlenia: 14515
23
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1304153
22
komentarze: 6 | wyświetlenia: 91361
21
komentarze: 13 | wyświetlenia: 3240
19
komentarze: 7 | wyświetlenia: 40564
18
komentarze: 10 | wyświetlenia: 17693
18
komentarze: 6 | wyświetlenia: 86661
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  Noemi*,  16/08/2012

Żurawinę stosowano z powodzeniem w słowiańskiej medycynie ludowej. Owoce były wykorzystywane m.in. jako środek leczniczy przy reumatyzmie, zapaleniach śluzówki jamy ustnej, przeziębieniach, anginie, problemach żołądkowo-jelitowych, a nawet przy bólach głowy spowodowanych zaczadzeniem.Właściwości lecznicze tego owocu od niepamiętnych czasów wykorzystywane były również przez rdzenne plemiona Indian ...  wyświetl więcej

Żurawina może zastąpić cukierki. Słodka i zdrowa



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska