JustPaste.it

10 powodów dla których warto jeść... CZOSNEK!

Czosnek, to nie tylko przyprawa, ale także lekarstwo którego właściwości potrafią przyćmić nawet jego charakterystyczny aromat, a jak wszyscy wiemy jest go przyćmić trudno :)

Czosnek, to nie tylko przyprawa, ale także lekarstwo którego właściwości potrafią przyćmić nawet jego charakterystyczny aromat, a jak wszyscy wiemy jest go przyćmić trudno :)

 

3f34ece35f8c2129e985ef9946d1e499.jpg

1. Działa bakteriobójczo, niszczy liczne drobnoustroje, drożdże, grzyby i wirusy

2. Chroni przez chorobami zakaźnymi mającymi charakter epidemii (cholera, grypa, dżuma i inne)

3. Organizm człowieka, po czasie uodparnia się na szczepionki i antybiotyki. Czosnek zawsze działa z tą samą siłą.

4. Zmniejsza skurcze płuc, pobudza wydzielanie śluzu, ułatwia odkrztuszanie oraz łagodzi uczucie duszności.

5. Świeży czosnek ma dużo większą moc antybakteryjną niż przetworzone bezwonne produkty czosnkowe.

6.Wspomaga układ krążenia, obniża ciśnienie, zwalnia puls do odpowiedniego dla sytuacji poziomu.

7. Obniża poziom cholesterolu i kwasów tłuszczowych, przez co ma działanie przeciw miażdżycowe.

8. Działa przeciwcukrzycowo i zapobiega i broni przed reumatyzmem, zmniejsza ból stawów.

9. Zwiększa ogólną odporność organizmu.

10. Czosnek jest bezpiecznym lekiem, dopiero spożycie 600g świeżych główek może spowodować wystąpienie objawów toksycznych. Co nawiasem mówiąc, nawet najwięksi twardziele mieli by problem aby to wytrzymać :)

Niestety posiada jedną wadę, ten specyficzny i wszystkim znany aromat. Ale jest na to sposób, zazwyczaj sprawdza mi się żucie skórki ze świeżej cytryny. Pamiętaj że przed żuciem skórki najpierw trzeba wyparzyć i dokładnie wyszczotkować cytrynę np szczoteczką do zębów przeznaczoną do czyszczenia owoców. Cytrynę trzeba umyć i wyparzyć - zawsze!

 

Zdjęcie zapożyczone z Flickr.com

 

Źródło: http://owoc-man.pl/10-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-czosnek/