Login lub e-mail Hasło   

mała gastronomia

zywi rynek cały
Wyświetlenia: 914 Zamieszczono 20/12/2012

jedzcie do syta panie i panowie

choć to owszem jedynie dodatek chlebka, ziemniaczka czy ryby.

na poczatku kroimy kapustę

po tym dodajemy rózne inne wazywka, i, lub owoce.

choć wystarczy sama cebulka por i koper 

w  między czasie warstwy mieszając

dodajemy nastepnie rózne zioła i przyprawy

troszke nici z mysli złotej

kwasnej miny sypiemy czas dłuższy

a słodyczy z serducha najwięcej

cały czas próbując

z powolna dosalając łaską

gdy równowagi w smaku nabierze

na dłuższy czas odstawiamy przykrywając

I najwazniejsze w tym wszystkim

aby suróweczka była wyśmienita trzeba wiaderko urobić

inaczej nie przejdzie smakiem i bedzie zbyt sucha.

a na koniec nad tym wiadrem

tak od siebie

trzepnąc szmatką i powiedzieć publicznosci:

czary z mary... chokus z pokus

i oczywiscie ze szczerym usmiechem :)

ps: wybaczcie mi mój cynizm i ze tak pisze, będac moze jedynie głupią zadrą.

Podobne artykuły


17
komentarze: 32 | wyświetlenia: 1503
14
komentarze: 33 | wyświetlenia: 1139
14
komentarze: 60 | wyświetlenia: 849
14
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1109
13
komentarze: 9 | wyświetlenia: 708
13
komentarze: 93 | wyświetlenia: 403
13
komentarze: 62 | wyświetlenia: 548
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 1173
13
komentarze: 68 | wyświetlenia: 517
13
komentarze: 25 | wyświetlenia: 933
12
komentarze: 4 | wyświetlenia: 672
12
komentarze: 3 | wyświetlenia: 688
12
komentarze: 30 | wyświetlenia: 1532
12
komentarze: 31 | wyświetlenia: 735
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  hussair  (www),  20/12/2012

W każdym razie potraw powinno być 12. A ich charakter możemy sobie cokolwiek... dostosować. :)

  antyk,  20/12/2012

do hussair: :) i mimo, nigdy nie wiadomo co nas spotka

  Remter,  20/12/2012

Dam ci dobry przepis na kiszoną kapustę.. ja biorę 1 główkę ok 3,5 kg , szatkuję , solę solą niejodowaną , dodaję listek laurowy i kminek .. kiedy trochę poleży i zmięknie na spód kamiennego garnka kładę trzy małe cebuli , ubijam kapustę, na wierzch kładę liścia od niej a na niego słoik 1 litrowy z wodą .. za pięć dni w ciepłym mieszkaniu - jest gotowa - przekłada do trzech słoików litrowych , do ...  wyświetl więcej

  antyk,  20/12/2012

do Teresa Rembielińska:
najchetniej bym spróbował, zamiast tak z gotowca sam kisić. Z pewnościa jest pyszna i juz smaczek na samą mysl... się unosi. :)

  Remter,  20/12/2012

@antyk: gotowa jest niesmaczna, w plastykowych beczkach kiszona, a przecież to nie zdrowe , ja szatkuję przystawką do maszynki. dlatego kisze jedynie 1 kapustę, która mieści się w moim garnku kamiennym, ugniatam tłuczkiem drewnianym .. a tam pomyśl .. ugniatają nogi w gumiakach .. widziałam u producenta jak on to robi. Moja jest jędrna a nie miękka. Kminek daje jej delikatny smak i wątroba nie boli .. a cebula ostrość w smaku komponuje.. jak raz to uczynisz , nigdy nie kupisz gotowej ..

  antyk,  20/12/2012

do Teresa Rembielińska: to prawda, jednak i zaufany dostawca potrafi sprzedać kiche, gdy sam ma problem z tym samym. to i owszem zawsze lepiej jest sprawdzać i samemu cos robić, ale tak się nie da ogarnąć wszystkiego.
Teraz sprzatam w mieszkaniu choć nie lubię i lubię znajdowac radośc w przyjmowaniu. nawet jak mi coś nie pasuje:)
ps: och widzę ze ktos ci dał minusa?

No proszę, proszę!
Ale osobiście, kwaśnej miny nie dodam. ;-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska