Login lub e-mail Hasło   

Zadziwiające mrożone cytryny

Czas gryp, przeziębień i czas porad o cudownych właściwościach i... stara, dobra, cytryna czyli...
Wyświetlenia: 7.095 Zamieszczono 12/01/2013

Otrzymałam ten tekst i muszę się nim podzielić. Nie wiem kto to napisał, ani skąd się to wzięło, ponieważ otrzymałam go listownie (tradycyjnie - koperta+kartka) od mojej siostry. Coś jednak w tym jest i oczywiście dodałam to do moich zbiorów antygrypowych (i nie tylko), nie wyrzucając w kąt ulubionego imbiru połączonego z miodem.

ZADZIWIAJĄCE MROŻONE CYTRYNY

Wielu zawodowców w restauracjach i miejscach żywienia zbiorowego używa lub konsumuje całą cytrynkę i NIC z niej nie wyrzuca. Jak zużywać całą cytrynę bez wyrzucania czegokolwiek? To proste: Włóż całą (porządnie wyszorowaną) cytrynę do zamrażalnika swojej lodówki.

Kiedy jest ona już zamrożona, weź tarkę i utrzyj na niej całą cytrynę (nie obieraj skórki) i posyp ta utartą masą swoje jedzenie (sałatkę, lody, zupę, danie mięsne, sos, whisky, wino... - lista jest niekończąca).

Całe jedzenie zyska niespodziewanie cudowny smak, którego nigdy wcześniej nie doświadczyłaś / nie doświadczyłeś.Dlatego więc, włóż swoją umytą cytrynę do zamrażalnika i dodawaj do jedzenia codziennie. To klucz, aby spożywane jedzenie było smaczniejsze, a nasz organizm żył dłużej i był zdrowszy.

Lepiej późno niż wcale, lepiej zapobiegać niż leczyć.

Wcześniej myślało się o cytrynie przeważnie jako o jej soku i witaminie C.

Co jest główną zaletą w jedzeniu całej cytryny, inna niż wyrzucaniu jej niezużytej części i dodawaniu smaku swoim posiłkom? Cóż... skórka z cytryny zawiera 5 do 10 razy więcej witamin niż jej sok, a ją przeważnie się wyrzucało.

Co ciekawe... cytryna jest także cudownym produktem zwalczającym komórki rakowe - jest podobno 10000 razy silniejsza niż chemioterapia. Dlaczego o tym nie wiemy? Ponieważ firmy farmaceutyczne i laboratoria są zainteresowane wytwarzaniem sztucznych produktów co przynosi im wielkie zyski. Cytryna nie dość, że wybornie smakuje to nie ma skutków ubocznych jak chemioterapia. Jak wielu ludzi umarło ponieważ jest to pilnie strzeżona tajemnica w celu nie narażenia na niebezpieczeństwo milionowych zysków wielkich korporacji.

Jak wiadomo jest wiele gatunków drzew cytrusowych rodzących cytryny i limonki. Można je zjadać na wiele sposobów - sok, miąż, skórka. Ma to wiele zalet, z których najważniejsza to jaki cytryna wywiera wpływ na torbiele i nowotwory. Udowodniono, że ten owoc to dostarczyciel lekarstwa na raka.

To, że zwalcza drobnoustroje, zakażenia bakteriami oraz grzybami wiadomo powszechnie, jest także środkiem przeciwko ludzkim pasożytom i robakom. Reguluje ciśnienie krwi oraz działa przeciw depresjom, stresom czy zaburzeniom nerwowym. Skórka z cytryny to zdrowe i odmładzające pożywienie zwalczające także wszystkie toksyczne elementy w ciele człowieka.

Podobno źródło tych informacji wyszło od jednego z największych producentów leków, który po 20 latach badań laboratoryjnych, prowadzonych od 1970 roku udowodnił i ujawnił, że cytryna zabija komórki rakowe w przypadku 12 rodzajów nowotworów jak: nowotwór jelita, piersi, prostaty, płuc, trzustki. Owoce drzewa cytrusowego działają 10000 razy lepiej niż Adriamycyna - lek używany w chemioterapii powodujący tylko zwolnienie wzrostu komórek nowotworowych. Co jest jeszcze bardziej zdumiewające, ten typ terapii - cytryna - zwalcza tylko złośliwe komórki rakowe i nie powoduje skutków ubocznych dla normalnych komórek organizmu.

TAK WIĘC - UMYJ DOBRZE CYTRYNĘ, ZAMROŹ I UTRZYJ NA TARCE. TWOJE CIAŁO PODZIĘKUJE CI ZA TO I BĘDZIE CIĘ KOCHAĆ.

Buziaczki cytrynowe, kwaśne, ale jakie zdrowe :)

P.S. A tak na marginesie polecam książkę pt. "Od lekarza do grabarza" autorstwa Jerzego Maslansky.

Podobne artykuły


16
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1203
15
komentarze: 39 | wyświetlenia: 1504
15
komentarze: 5 | wyświetlenia: 904
15
komentarze: 7 | wyświetlenia: 1011
14
komentarze: 7 | wyświetlenia: 699
14
komentarze: 6 | wyświetlenia: 633
14
komentarze: 43 | wyświetlenia: 1270
14
komentarze: 6 | wyświetlenia: 740
14
komentarze: 5 | wyświetlenia: 1073
14
komentarze: 84 | wyświetlenia: 1323
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 812
13
komentarze: 3 | wyświetlenia: 766
13
komentarze: 1 | wyświetlenia: 666
13
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1125
13
komentarze: 4 | wyświetlenia: 740
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





Lubię takie smakowite teksty! Mam tylko watpliwości, czy skórka cytryny, oprócz witaminy C, nie zawiera też połowy tablicy Mendelejewa...

  ewfor  (www),  12/01/2013

@Alicja Minicka: Ha, dobre pytanie, ale jaki owoc czy warzywo kupione dzisiaj w sklepie nie jest kompanem tablicy Mendelejewa? Niestety :(

  hussair  (www),  13/01/2013

Chemia jest i w mięsie, i w roślinach. Ale tak, jak mięso napycha nas tą chemią, nie dając przy tym niczego, co pomogłoby ją neutralizować, tak rośliny zawierają mnóstwo substancji leczniczych. Dlatego tak naprawdę miedzy chemicznym klopsikiem, a chemicznym burakiem może być różnica kolosalna. To a propos uwagi Alicji o skórce. Uwagi rzecz jasna słusznej - acz nie musi być może aż tak dramatycznie ...  wyświetl więcej

  ewfor  (www),  13/01/2013

@hussair: Zgadzam się z Tobą, aczkolwiek wiem, że nie zawsze można wypłukać tę chemię z warzywa czy owocu, ale oprócz niej przecież jakieś wartości jednak pozostają.

@ewfor: Dobra - ocet, a potem zamrożenie - wypróbuję tę cytrynę:)))

  ewfor  (www),  13/01/2013

@Skalny Kwiat: Tylko nie myśl o tablicy Mendelejewa :)

  Elba,  13/01/2013

Oczywiście pestki z cytryny mrożonej wyrzucamy, mrożenie nie zabije ich goryczy.
A może by tak samo spróbować mrozić i mandarynki...?
Przypominam, że herbata z cytryną jest nie zdrowa ze względu na aluminium... Sama herbata pomimo dużej zawartości aluminium nie jest szkodliwa. Zawiera sporo antyoksydantów, a występujący w niej glin jest w postaci nieprzyswajalnej dla organizmu. Sytua ...  wyświetl więcej

  ewfor  (www),  13/01/2013

@Elba: A to ci dopiero !?! Nie wiedziałam! Ale i tak lubię herbatę z cytryną i myślę, że sam fakt nabytej od Ciebie wiedzy nie zniechęci mnie do jej picia, chociaż kto wie, może kiedyś... Dzięki za informację.

  Elba,  13/01/2013

@ewfor: Radzę w herbatce cytrynę zastąpić imbirem, jak nie chesz sobie na starość zafundować Alzheimera :)

  hussair  (www),  13/01/2013

@Elba: Niech to dunder! Nie dalej jak cztery dni temu moja Mateczka Niezastąpiona uświadomiła mnie w fatalnych skutkach łączenia herbaty (nawet zielonej) z cytryną!... A był to mój wielce religijny rytuał od dobrych dwudziestu lat. Cóż, kolejna zmiana na zdrowotną korzyść. :)

  ,  14/01/2013

@hussair:
To już teraz wiem skąd te chwilowe problemy z pamięcią ;)

  hussair  (www),  14/01/2013

@viverti: Mnie już też zawodziła, pomoc przyszła pewnie w ostatnim momencie, by proces odwrócić. ;)

  ewfor  (www),  15/01/2013

@Elba: O to jest to, imbir też lubię :)

  ewfor  (www),  15/01/2013

@hussair: To prawda, ale podobno można pić herbatę z cytryną i ona nie szkodzi, pod warunkiem, że się nie dodaje tegoż owocu gdy są fusy w filiżance lub torebka (jak kto woli). Jak nie ma fusów ani woreczka to coś tam się nie wytwarza, więc i nie szkodzi. Nie powiem jednak co bo z chemii byłam "noga" :(

  hussair  (www),  15/01/2013

@ewfor: Hm, ciekawe. Trza by zweryfikować.

Już po raz kolejny spotykam ten tekst i nie wiem co tu zrobić. Okropnie nie lubię smaku i zapachu skórek z cytrusów. Z tego też powodu omijam z daleka kartony z sokiem z pomarańczy. Wiem, że wielu ludziom to nie przeszkadza, ale mnie przeszkadza. Tymczasem właściwości tej skórki są naprawdę zachęcające. Mam ochotę spróbować, ale obawiam się, że jak to przełknę, to mną tak trząchnie...
Ojej - brrrrrrrrrr... właśnie sobie to wyobraziłem... brrrrrrr....
Może ktoś coś doradzi?

  ewfor  (www),  15/01/2013

@Adam Szczepański: Nie dramatyzuj mój drogi, najpierw spróbuj może nie będzie tak źle :)

  ulmed,  15/01/2013

Zjedz pestki. dobrze pogryź, najtańsza wit.B17. O niej też warto poczytać, bo kupić się nie da.

  ewfor  (www),  15/01/2013

@ulmed: Słyszałam o witaminie B17, dzięki za przypomnienie :) Poszukam i poczytam.

  berni*,  15/01/2013

B17 tzw. Amigdalina, skuteczna, bardzo skuteczna w zwalczaniu komórek rakowych!

  hussair  (www),  15/01/2013

@Bernard: Popieram.

  Amicus,  16/01/2013

@hussair: B17 też popieram. W przeciwieństwie do B16 ;)

  hussair  (www),  16/01/2013

@Amicus: A B52? :)

  Amicus,  16/01/2013

@hussair: No, z dwojga złego to już lepszy B16 "z okienka" niż B52 nad głową...

  hussair  (www),  16/01/2013

@Amicus: Chyba że mieszkasz w neobarokowej willi a la bunkier kętrzyński. Wtedy jest szansa. ;)

  Amicus,  16/01/2013

@hussair: Powiedziałbym, że szansa "bez wyjścia" nawet ;)

Właśnie przez takie artykuły coraz bardziej jestem skłonny rzucić studia technologii żywności. W ciągu ponad dwóch lat nie dowiedziałem się niczego przydatnego. Co innego na eiobie. Choćby temat o zakwaszaniu organizmu, na uczelni pewnie o tym jeszcze nie słyszeli. Ważniejsze jest tam zapoznanie z systemem budowy maszyn, rodzajami opakowań, chemią, fizyką... Zapisując się na te studia miałem nadzi ...  wyświetl więcej

  ulmed,  16/01/2013

"Zapisując się na te studia miałem nadzieje, że będę mogł się dowiedzieć o takich smaczkach, o racjonalnym żywieniu, o szkodliwych połączeniach..", studia, jak widać, trzeba sobie samemu wykreować.
Amatorów z eioby nie zatrudnią na poważnej uczelni.

  ewfor  (www),  17/01/2013

@Patryk Szczepański: No niestety studia nie zawsze spełniają oczekiwania :(

  hussair  (www),  17/01/2013

@ewfor: Bo tam heretycy wykładają. ;-)

  ulmed,  16/01/2013

Jest bardzo dobry artykuł o B17 na eiobie: http://eiba.pl/1bp

  ewfor  (www),  17/01/2013

@ulmed: Dzięki za wskazówkę. Ciekawy :))



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2017 grupa EIOBA. Wrocław, Polska