Login lub e-mail Hasło   

Żywność wysokoprzetworzona

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.sztukaodzywiania.pl/component(...)worzona
Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza. Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdr...
Wyświetlenia: 1.902 Zamieszczono 24/01/2013

 

Im krótsza droga żywności z pola na stół, tym jest ona zdrowsza.

Żywność naturalna to pojęcie stosunkowo łatwe do zrozumienia, piszemy o niej w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak.org.
Jeszcze 100 la temu żywność naturalna, lokalna i sezonowa była podstawą żywieniową każdej rodziny. Nasze babki latem robiły chłodniki, ziemniaki podawały z zsiadłym mlekiem; zimą była własnoręcznie kiszona kapusta. Tylko jedzenie naturalnej żywności zapewnia nam zdrowie, dobre trawienie i przyswajanie wartości odżywczych.

Żywność przetworzona.

Człowiek przetwarza żywność od stuleci: kroi, gotuje, piecze, suszy, kisi.

Jedzenie poddane właściwej obróbce jest bezpieczniejsze, łatwiej strawne i pożywne, wolne od drobnoustrojów, dłużej nadaje się do spożycia. To niebagatelna sprawa – odkąd rozpowszechniły się nowoczesne metody konserwowania żywności, spadła gwałtownie liczba zatruć pokarmowych i nowotworów żołądka. Jednak czy jest różnica między procesami naturalnymi a przemysłowymi?

Procesy naturalne
przykłady
Procesy przemysłowe
przykłady
  • Rozdrabnianie
  • Suszenie (owoce suszone na słońcu)
  • Solenie (kapusta, ogórki)
  • Wędzenie (w wędzarni!)
  • Gotowanie
  • Prażenie
  • Smażenie
  • Pieczenie
  • Pasteryzacja (wekowanie)
  • Oddzielanie mechaniczne
  • Suszenie rozpyłowe
  • Sterylizacja
  • Liofilizacja
  • Pakowanie próżniowe
  • Poddawanie żywności promieniowaniu
  • Obróbka podczerwienią
  • Termizacja
  • Ekstruzja

Porównanie produktów naturalnych i przetworzonych

Produkty naturalne Produkty przemysłowe = wysoko przetworzone
  • Ryż naturalny (brązowy)
  • Płatki zbożowe naturalne (owsiane, orkiszowe, żytnie itd.)
  • Kisiel z konfitury i mąki ziemniaczanej
  • Jogurt naturalny (skład: mleko i żywe kultury bakterii)
  • Wafle ryżowe, płatki ryżowe błyskawiczne
  • Chrupkie płatki śniadaniowe (czekoladowe, cynamonowe, miodowe itd.)
  • Kisiel typu „zalej wodą”
  • „Deser” jogurtowy z wsadem „owocowym”

Żywność wysoko przetworzona
Wraz z zakończeniem II wojny światowej rozpoczął się ogromny rozwój przemysłu spożywczego i rolnictwa przemysłowego. Jak grzyby po deszczu pojawiły się mleczarnie, masarnie, piekarnie czy fabryki… cukierków. Żywność była potrzebna w dużych ilościach, jakość była raczej na drugim miejscu.

Co to jest żywność wysokoprzetworzona?
Jest to żywność poddana obróbce przemysłowej, często z substancjami dodatkowymi (cukier, sól, tłuszcz, witaminy, konserwanty, polepszacze smaku itd.). Można powiedzieć, że to żywność przemysłowa. Żywności wysoko przetworzonej NIE wytworzymy w domu ani na stołówce.

Substancja dodatkowa - oznacza substancję, która nie jest zwyczajowo odrębnie spożywana jako żywność, niebędącą typowym składnikiem żywności, niezależnie od tego, czy posiada wartość odżywczą, czy nie, której celowe użycie technologiczne w procesie produkcji, przetwarzania, przygotowywania, pakowania, przewozu i przechowywania żywności spowoduje lub może spowodować, że substancja ta stanie się bezpośrednio lub pośrednio składnikiem środka spożywczego albo półproduktów będących jego komponentami.

Warunki stosowania substancji dodatkowych w żywności:
- dozwolony poziom (nie stanowi zagrożenia dla zdrowia lub życia człowieka);
- uzasadnienie technologiczne, a cel ich stosowania nie może być osiągnięty w inny sposób, praktycznie możliwy z punktu widzenia technologicznego i ekonomicznego;
- ich użycie nie wprowadza konsumenta w błąd co do jakości zdrowotnej środka spożywczego.
Nie mogą być one stosowane w celu ukrycia wad żywności spowodowanych np. złą jakością, nieprawidłowym procesem produkcyjnym, niehigienicznymi warunkami produkcji.

Jak jest w rzeczywistości?
Żywność wysokoprzetworzona zawiera:

  • tłuszcze roślinne utwardzone
  • substancje zagęszczające
  • substancje stabilizujące
  • substancje słodzące (cukier, słodziki)
  • wzmacniacze smaku (np. glutaminian sodu).

Czyli wszystkie E

Dlaczego do żywności sypie się chemię „spożywczą”?
Produkt podlega prawom popytu i podaży. Producenci żywności kuszą nas dosmaczając swoje produkty: dosładzając, przyprawiając, dodając tłuszczu. W efekcie otrzymujemy pożywienie o proporcjach składników pokarmowych niewystępujących naturalnie w przyrodzie: zbyt słodkie, słone lub tłuste. Opierając się na gotowych daniach prosto z „linii produkcyjnej”, trudno jest skomponować zbilansowaną dietę.

Kto decyduje o składzie produktów spożywczych?
Niejednokrotnie zastanawiałam się kto jest odpowiedzialny za skład popularnych deserków dla dzieci? Technolog-rodzic, technolog-„nierodzic” czy może jednak księgowy?

Lista „najlepszych” surowców w przemyśle spożywczym:

  • woda
  • sól
  • cukier
  • tłuszcze trans.

Dlaczego?

Woda – tania i dostępna; dodatek wody powoduje dobry zysk na produkcie, np. napój a nie sok; mleko 0,5%, jogurt pitny
Sól – tania i dostępna; ma cudowną właściwość: wiąże wodę. Patrz: wędliny, chipsy, a nawet ciastka
Cukier – doskonale „dosmacza” potrawy, a cukier uzależnia
Tłuszcze trans – tanie, nie jełczeją, można je wielokrotnie podgrzewać i studzić bez najmniejszej szkody, a produkty przygotowane z ich użyciem są trwałe i mają długi okres przydatności do jedzenia. Jest tylko jedno ale – ten właśnie rodzaj tłuszczu jest naprawdę bardzo szkodliwy dla zdrowia. Przyczynia się do rozwoju cukrzycy, chorób serca, stwardnienia naczyń krwionośnych i zapaleń pojawiających się w organizmie. Zmniejsza zdolność organizmu do chudnięcia. A najwięcej jest ich we wszelkich wyrobach cukierniczych, ciastach, frytkach i fast foodach

Dlatego:

Im krótsza lista składu produktu spożywczego, tym zdrowiej.

Czytajmy etykiety! Pamiętajmy o 3 zasadach:

  1. Skład podawany jest malejąco, czyli to co jest na pierwszym miejscu – występuje w największej ilości (patrz np. kakao „dla dzieci” – kakao czy cukier?)
  2. Jeśli na 1., 2., lub 3. miejscu występuje cukier – nie kupuj, nie warto
  3. Szukaj właściwej nazwy produktu; łąkowe, śmietankowe czy „prosto z natury” nie musi oznaczać masła.

Zrównoważona dieta oparta jest na naturalnych składnikach.
Jest bardzo dużo prostych metod, żeby dietę przedszkolaka i całej rodziny „uzdrowić”; wystarczy zmienić listę zakupów. Rezygnując z zakupu wysoko przetworzonych produktów, oszczędzamy w budżecie pokaźne pieniądze. Naturalne zamienniki (link), nie tylko są zdrowsze, ale i często tańsze w porównywalnej jednostce.

Przetwarzanie przemysłowe kosztuje…

Produkt Cena w kg lub l, w PLN
Chrupiące płatki śniadaniowe Od 16,00 do 43,00
Jogurt pitny Od 6,00 do 15,00
Kakao rozpuszczalne „dla dzieci” Od 16,00 do 32,00
Kisiel w proszku Od 25,00 do 48,00
Budyń w proszku Od 17,00 do 30,00
Kostki bulionowe Od 25,00 do 55,00
Mieszanki przypraw (np. do bigosu) Od 35,00 do 125,00
Przyprawa typu „vegeta” Od 24,00 do 120,00
Syrop „owocowy” Od 11,00 do 23,00
Wafle, batony, ciasteczka Od 25,00 do 120,00
Deser jogurtowy dla dzieci Od 10,00 do 20,00
Kawa dla dzieci rozpuszczalna Od 23,00 do 73,00
Herbata owocowa lub ziołowa rozpuszczalna Od 15,00 do 67,00

Ceny zebrane w dniu 26.03.2012r.

Autor: Katarzyna Rudnicka

www.sztukaodzywiania.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 13 | wyświetlenia: 3493
58
komentarze: 48 | wyświetlenia: 29060
110
komentarze: 47 | wyświetlenia: 160121
81
komentarze: 62 | wyświetlenia: 128456
33
komentarze: 10 | wyświetlenia: 105994
70
komentarze: 59 | wyświetlenia: 16935
28
komentarze: 9 | wyświetlenia: 27035
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 13279
21
komentarze: 8 | wyświetlenia: 6491
44
komentarze: 35 | wyświetlenia: 5115
42
komentarze: 63 | wyświetlenia: 42159
16
komentarze: 1 | wyświetlenia: 5931
35
komentarze: 21 | wyświetlenia: 9901
24
komentarze: 29 | wyświetlenia: 11087
 
Autor
Artykuł



Wszystko prawda... unikam jak ognia żywności przetworzonej, a gdy nie rozumiem nazwy jakiegoś składnika w produktach, lub widzę dodatek glutaminianu, to nie tylko nie kupuję, ale głośno informuję w sklepie, dlaczego glutaminian jest szkodliwy. Zazwyczaj przekonuje argument, że nawet "gówno" z odpowiednią ilością glutaminianu sodu ujdzie za rarytas. Pozdrawiam zdrowo-jedzących - jedyne, co jeszcze możemy jako tako kontrolować to to, co kończy w naszym żołądku...

  hussair  (www),  24/01/2013

@Skalny Kwiat: Jednak słusznie czyniłem, kiedy wkradałem się na harendę do sadu zakonnic przy moim osiedlu. Dobre, całkiem nieprzetworzone, naturalnie robaczywe jabłuszka... :)

@hussair: Takie najlepsze, robak nie tknie GMO:)

  Elba,  24/01/2013

@Skalny Kwiat: Ciekawych czasów doczekaliśmy. Aby przeżyć trzeba będzie wykazać się szczurzą przebiegłością... Trutki są bowiem wszędzie! Szczególnie w tych wielkotowarowych paśnikach typu Bied-ronka...

@Elba: Oj tak, Elbo. Z przerażeniem patrzę, jak ludzie bezmyślnie robią zakupy w tych molochach... a potem to odchorowują...

  ewfor  (www),  24/01/2013

Niestety ale często czas, który poświęca przeciętny konsument na zakupy, jest bardzo ograniczony i czytanie wszystkich etykiet zabrałoby mu sporo tego czasu. Szczęśliwi ci, którzy mogą sobie sami przygotować przetwory i to w dodatku z własnego ogródka. Mój dżem po otwarciu nawet przez dwa tygodnie (a często nawet dłużej) stoi sobie w lodówce i... nic. Zero pleśni, a dżem który kiedyś kupiłam (bo m ...  wyświetl więcej

@ewfor: Tak trzymaj:) W tym roku zrobię własne przetwory pod czujnym okiem sąsiadki - będzie mnie uczyć tej sztuki. Póki co, kiszę świetne ogórki i robię własną nalewkę z czarnego bzu:)

  ewfor  (www),  24/01/2013

Kasiu chyba się do Ciebie wybiorę na degustację :)) ja robię NAJLEPSZĄ (!) nalewkę z wiśni (sekret przepisu ściśle strzeżony), która wśród moich znajomych cieszy się wielkim uznaniem, tylko że sama prawie jej nie pijam. I raz udało mi się zrobić Smorodinówkę (która stoi w barku od dwóch lat bo szkoda mi ją pić :)), ale dżemy też robię niezłe. Co do kiszonek wszelkiego rodzaju, to zostawiam to mężowi.

:-)))

  optymi-stka  (www),  12/02/2013

zawsze zwracam uwagę na etykietę, wolę wiedzieć co jem, i ucze tego innych...

@optymi-stka:
I tak trzymać. To bardzo optymi-styczne podejście. :-)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska