JustPaste.it

Czy ktoś próbował jagody Acai?

Czy jagoda Acai jest warta uwagi jaka jest jej poświęcana? O cudownych właściwościach jagody przekonują nas producenci suplementów, tymczasem działanie Acai jest kontrowersyjne.

Czy jagoda Acai jest warta uwagi jaka jest jej poświęcana? O cudownych właściwościach jagody przekonują nas producenci suplementów, tymczasem działanie Acai jest kontrowersyjne.

 

Wszystko, z czym mamy do czynienia to teksty informacyjne o charakterze reklamowym i marketingowym, typowy szum informacyjny, który z punktu widzenia sceptyka jest niespecjalnie miarodajnym źródłem informacji. Podobnie zresztą dzieje się na stronach obcojęzycznych, choć uważny czytelnik, wśród informacji ogólnych, niewiele mówiących i powielanych w nieskończoność, jest w stanie wychwycić choćby odrobinę informacji, które pozwolą mu w ocenie potencjału jagody.

acai-berry_small.jpg

Jagoda Acai z punktu widzenia sceptyka

Daleka jestem od zachwytów nad cudownymi właściwościami jagody, ale zdaję sobie sprawę z tego, że jagoda Acai, podobnie jak wiele innych jagód może mieć, i najprawdopodobniej ma, wiele właściwości profilaktycznych i zdrowotnych. Współczesna nauka jest w stanie właściwości te potwierdzić, bądź odrzucić argumenty sprzedawców twierdząc, że są wyssanymi z palca bzdurami. Tak się nie dzieje, bo jagoda Acai faktycznie zawiera wszystkie te składniki, które uznaje się za antyoksydanty, 'odchudzacze' czy związki antymutagenne. Pozostaje pytanie jak bardzo mamy wierzyć w to cudowne działanie? To kwestia indywidualna, jagoda Acai tak czy inaczej działa i to wieloprzekrojowo niezależnie od tego, czy w to wierzymy czy nie. Oczywiście jagoda nie jest żadnym cudownym środkiem, jest po prostu jednym ze skarbów natury, bogactwem naturalnym, owocem niezmiernie bogatym we wszystkie te substancje, które są nam niezbędne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, poprawy odporności i do zachowania zdolności naprawczych (regeneracyjnych).

Jagoda Acai nie zawiera niczego, czego nie znaleźlibyśmy w innych roślinach, warzywach, owocach, jej jedyna przewaga wynika z tego, że w jagodzie substancji tych jest najwięcej. Mówiąc obrazowo: jeśli jabłko zawiera związek A, a marchewka zawiera związek B, to jagoda Acai zawiera obydwa te związki, ma w składzie i A i B, dzięki temu nie musimy zjadać na obiad marchewki utartej z jabłkiem, a wystarczy jedynie wypić bądź zjeść odrobinę Acai.

O wadach i zaletach suplementacji z użyciem jagody Acai jeszcze opowiem, teraz skupmy się chwilę na samej jagodzie.

Panie, Panowie, oto:

 

Jagoda Acai z Amazonii

Na pierwszy rzut oka bardzo przypomina borówkę amerykańską i nasze polskie jagody: te dzikie i ogrodową Aronię. Różni się od nich jedynie tym, że rośnie na wysokich palmach i co za tym idzie nieco trudniej się ją zbiera. Ma też znacznie bogatszy skład: jest w niej o wiele więcej antyoksydantów i związków takich jak polifenole czy antocyjany o różnorakich właściwościach profilaktycznych i zdrowotnych.

Jagoda Acai została przez nas odkryta przypadkiem, choć tubylcze plemiona Amazonii od lat (jeśli nie od wieków) wykorzystują ją w charakterze codziennego pożywienia. Jagoda Acai jest przez tubylców zjadana na obiady, śniadania, kolacje, podaje się ją w deserach i doraźnie w razie stwierdzenia jakichś dolegliwości zdrowotnych.

Tradycyjnie jagoda uznawana jest za panaceum, bo zawiera niemal wszystko co jest niezbędne naszym organizmom nie tylko do prawidłowego codziennego funkcjonowania, ale i przywrócenia równowagi biologiczno-chemicznej. Są w niej i witaminy i minerały i aminokwasy. Jagoda Acai zawiera błonnik i kwasy tłuszczowe. Złożone związki w Acai, występujące też w wielu innych roślinach, chronią nasze serce, układ nerwowy, kostny, mięśniowy i generalnie całe nasze organizmy.

Jak to się stało, że Acai odkryto dla naszej cywilizacji? Badacz Amazonii zupełnie przypadkiem zaobserwował niską zapadalność na jakiekolwiek choroby i brak chorób typowych dla społeczeństw cywilizowanych wśród plemion, które odżywiały się i odżywiają wyłącznie Acai. W efekcie jagodę przebadano i stwierdzono, że jest jednym z największych bogactw naturalnych puszcz amazońskich i niewiele roślin jest w stanie jej dorównać. Tak rozpoczęła się międzynarodowa kariera jagody.

 

Jagoda Acai w Polsce

W postaci świeżych jagód Acai dostępna jest jedynie tubylcom, bo owoce nie nadają się do przechowywania i do transportu. Szybko się psują, ale jest na to sposób: liofilizacja czyli proces suszenia polegający na takiej obróbce jagód, w wyniku której nie tracą one swoich właściwości. Co więcej potencjał jagód w suszeniu wzrasta bo procentowo w suchej masie owocu znajduje się więcej wartościowych substancji.

Jednym słowem u nas jagody Acai dostępne są jedynie w formie przetworzonej: soków i tabletek. Które suplementy są lepsze? Zdecydowanie skłaniałabym się ku tabletkom – jagodom w proszku. Są wydajniejsze i efektywniejsze, a jeśli zależy nam na jakichś szczególnych właściwościach jagody, na przykład właściwościach odchudzających to tabletki będą miały większy potencjał od soku, zwłaszcza że są wzbogacane o inne odchudzające składniki.

 

O zaletach i wadach suplementów z Acai, oraz o zdrowotnych i odchudzających właściwościach innych super-owoców opowiadam na blogu JagodaAcaiBerry.blogspot.com