Login lub e-mail Hasło   

Zdrowe odżywianie - podstawowe zasady

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://diety-zdrowe.blogspot.com/2013/03(...)ia.html
Poznaj podstawowe zasady zdrowego odżywiania oraz podstawy, na któych została zbudowana tzw. piramida zdrowego żywienia.
Wyświetlenia: 988 Zamieszczono 02/04/2013

Piramida Zdrowego Żywienia w nowym wydaniu...

Piramida zdrowego żywienia to dość powszechnie znana piramida pokarmowa, w ramach której zostały zawarte wskazówki zdrowego odżywiania. Piramida zdrowego żywienia została wprowadzona w 1992 roku przez Amerykański Departament Rolnictwa (USDA) i ogólnie przyjęta na świecie, również w Polsce. Na przestrzeni lat piramida żywienia uległa zasadniczym zmianom - zmieniono nieco proporcje oraz poszczególne jej elementy. Nowa piramida zdrowego żywienia nazywana jest także odwróconą piramidą, chociaż nie należy tego traktować dosłownie, ponieważ opiera się ona na starej, aczkolwiek wprowadza bardzo istotne zmiany, oparte właśnie na badaniach makrosubstancji odżywczych – białek, tłuszczów i węglowodanów.W tej piramidzie został po raz pierwszy położony nacisk na aktywność fizyczną, która warunkuje zdrowie, wspomaga właściwe trawienie i spalanie nadmiaru dostarczanej z pokarmem energii, w przeciwnym razie odkładającej się w postaci tkanki tłuszczowej. Oprócz ruchu ważne jest kontrolowanie swojej wagi, pilnowanie by była ona prawidłowa. Warto w tym celu obliczyć swoje BMI, współczynnik, który pozwala stwierdzić, czy nasza waga mieści sie w przedziale zdrowej wagi w stosunku do wzrostu. 

piramida zdrowego żywienia

BMI

Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach. Klasyfikacja (zakres wartości) wskaźnika BMI została opracowana wyłącznie dla dorosłych i nie może być stosowana u dzieci. Dla oceny prawidłowego rozwoju dziecka wykorzystuje się siatki centylowe, które powinny być dostosowane dla danej populacji.
Oznaczanie wskaźnika masy ciała ma znaczenie w ocenie zagrożenia chorobami związanymi z nadwagą i otyłością, np. cukrzycą, chorobą niedokrwienną serca, miażdżycą. Podwyższona wartość BMI związana jest ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia takich chorób.

Podobne artykuły


33
komentarze: 10 | wyświetlenia: 106115
27
komentarze: 25 | wyświetlenia: 9564
21
komentarze: 7 | wyświetlenia: 7352
21
komentarze: 3 | wyświetlenia: 5001
33
komentarze: 47 | wyświetlenia: 14945
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 6108
30
komentarze: 27 | wyświetlenia: 239016
30
komentarze: 35 | wyświetlenia: 4919
29
komentarze: 52 | wyświetlenia: 3474
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3639
27
komentarze: 6 | wyświetlenia: 2057
30
komentarze: 31 | wyświetlenia: 67753
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska