Login lub e-mail Hasło   

"Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni" Julia Child

Jak powszechnie wiadomo, w czasie deszczu dzieci się nudzą... (niestety nauczyciele też!!!), dlatego od rana snuję się po domu i kombinuję, co by tu robić....
Wyświetlenia: 2.193 Zamieszczono 21/05/2013

 

autor: Julia Child
 
wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
 
tytuł oryginału: Julia's kitchen wisdom
data wydania: 2011
liczba stron: 252
 
moja ocena:  6 / 6

jedyny minus: brak zdjęć

Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

 

 
 
Jak powszechnie wiadomo, w czasie deszczu dzieci się nudzą... (niestety nauczyciele też!!!), dlatego od rana snuję się po domu i kombinuję, co by tu robić....
Najlepszą recenzją książki kucharskiej jest ugotowanie czegoś, więc dziś relacja z realizacji mini wyzwania pt. "Gotuj z Julią..."
 

Przepis podstawowy na kruche ciasto - Pâte brisèe fine
 
1 1/2 szkl. mąki uniwersalnej
1/2 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka soli
170 g. schłodzonego masła
1/2 szklanki bardzo zimnej wody 




Moje wyzwanie na dziś :)
 TARTA Z JABŁKAMI
czyli
 Tarte fine aux pommes
 
 
 
"Gotuj z Julią..." s. 185
 
 


... ale zamiast gadania, dziś quasi foto-blog...

biegnę go kuchni.... zapraszam :) a książkę oczywiście SŁODKO i PRZEPYSZNIE polecam :) 


ZACZYNAMY  zatem  gotowanie z Julią Child :)

w myśl zasady: zawsze musi być dużo masła!


Kuchnia wyglądała, jak po nalocie kosmitów.... ale udało się: wszystko się zlepiło!

ciasto wyrabiamy na gładką masę


gdy ciasto leniuchuje 2 godz. w lodówce, czas na kawcie

Dobra okazja, aby wypróbować nową formę do tart, którą kupiłam w zeszłym tygodniu, gdy tylko zamówiłam książkę Julii Child ;)

rozwałkowane ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy 30 min. do lodówki

  Moja druga słabość, zaraz po czekoladzie to jabłka... Właśnie dlatego z książki Julii wybrałam  "Tarte fine aux pommes". No i łudzę się, że ma mniej kalorii ;) Choć zamierzam zrobić polewę czekoladową i zamordować przydomek  Light

pora zająć się jabłkami; dobrze, że więcej kupiłam, bo całe 2 zjadłam podczas krojenia...


ciasto obciążamy fasolką i do pieca!


po 10 minutach....

podpieczony spód musi się chwilę schłodzić, czas na przetarcie dżemu morelowego...

Niestety poddałam się przy robieniu glazury morelowej i zatrzymałam się na etapie przetarcia dżemu przez sitko :)
 

mój dżemik ;)

układamy jabłka, polewamy glazurą morelową, posypujemy cukrem i... do pieca....



a teraz modlitwa i czekam 30 min....




et voilà mes amis  
Bon Appétit!!

 




MNIAM....



Anna M.

P.S. Zdjęcia z jedzenia  "Tarte fine aux pommes", nie nadają się do publikacji... To ze względu na drastyczne treści. Zwyczajnie tarta była zbyt dobra, żeby kulturalnie ją zjeść i francuski Savoir-vivre przegrał starcie z moim głodem   :) :) :)

W zastępstwie musi wystąpić znany z "Ulicy Sezamkowej", powitajcie  go Państwo gromkimi brawami, Ciasteczkowy Potwór we własnej osobie :). A ja zmykam do jedzenia...


pozdrawiam ;)  

Podobne artykuły


14
komentarze: 6 | wyświetlenia: 1060
14
komentarze: 10 | wyświetlenia: 1225
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 1091
13
komentarze: 5 | wyświetlenia: 913
12
komentarze: 6 | wyświetlenia: 832
12
komentarze: 24 | wyświetlenia: 1154
12
komentarze: 2 | wyświetlenia: 1025
11
komentarze: 8 | wyświetlenia: 731
11
komentarze: 2 | wyświetlenia: 794
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 812
10
komentarze: 21 | wyświetlenia: 603
10
komentarze: 14 | wyświetlenia: 870
10
komentarze: 40 | wyświetlenia: 731
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 779
9
komentarze: 5 | wyświetlenia: 318
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





  hussair  (www),  21/05/2013

:)

  hussair  (www),  21/05/2013

@Skalny Kwiat: Nie mniamkuj, tylko do roboty. ;))

@Skalny Kwiat: Faktycznie, było przepyszne, ale zapewniam - jest mega proste :)

  swistak  (www),  22/05/2013

@Anna Matysiak: Nie wszystkie dzieci się nudzą. Zależy to od kreatywności rodziców http://www.youtube.com/watch?v(...)WWOYG6I

A ja mam też ciasteczkowego potwora, wabi się Fidek i jest jamnikiem :-)

  hussair  (www),  23/05/2013

@Krzysztof Mrozowski: Pozdro dla Fidka! :)

@hussair: Dzięki, muszę go trochę odchudzić :-)

  hussair  (www),  24/05/2013

@Krzysztof Mrozowski: O rety. Chyba nie utuczyłeś go na ,,orkę''?! ;)

@hussair: Aż tak źle nie jest, ale jak spojrzy mi w oczy to "pękam" i zawsze na coś się załapie. Do orki mu trochę brakuje, a jego ksywka to prosiak :-))

Drastyczne sceny są teraz w modzie. Dawać zdjęcia :)
P.S. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym nie czepiła się braku kilku ogonków ;)



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska