JustPaste.it

"Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni" Julia Child

Jak powszechnie wiadomo, w czasie deszczu dzieci się nudzą... (niestety nauczyciele też!!!), dlatego od rana snuję się po domu i kombinuję, co by tu robić....

Jak powszechnie wiadomo, w czasie deszczu dzieci się nudzą... (niestety nauczyciele też!!!), dlatego od rana snuję się po domu i kombinuję, co by tu robić....

 

 

553a6cad8e150e9c48e58b1ca5bf8cc8.jpg

autor: Julia Child

 

wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie

 

tytuł oryginału: Julia's kitchen wisdom
data wydania: 2011
liczba stron: 252

 

moja ocena:  6 / 6

jedyny minus: brak zdjęć

 

Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

 

 

 

 

 

Jak powszechnie wiadomo, w czasie deszczu dzieci się nudzą... (niestety nauczyciele też!!!), dlatego od rana snuję się po domu i kombinuję, co by tu robić....

 

Najlepszą recenzją książki kucharskiej jest ugotowanie czegoś, więc dziś relacja z realizacji mini wyzwania pt. "Gotuj z Julią..."

 


Przepis podstawowy na kruche ciasto - Pâte brisèe fine

 

1 1/2 szkl. mąki uniwersalnej
1/2 szkl. mąki tortowej
1 łyżeczka soli
170 g. schłodzonego masła
1/2 szklanki bardzo zimnej wody 




Moje wyzwanie na dziś :)

 

 TARTA Z JABŁKAMI
czyli
 Tarte fine aux pommes
 

 

 

089597d31fa84f79a2bd77ddc8fb4c72.jpg
"Gotuj z Julią..." s. 185

 

 


... ale zamiast gadania, dziś quasi foto-blog...

biegnę go kuchni.... zapraszam :) a książkę oczywiście SŁODKO i PRZEPYSZNIE polecam :) 


ZACZYNAMY  zatem  gotowanie z Julią Child :)

b3bef461ab8753864c9ec6db3fcec14e.jpg
w myśl zasady: zawsze musi być dużo masła!


Kuchnia wyglądała, jak po nalocie kosmitów.... ale udało się: wszystko się zlepiło!

843e4ad5288fe200c720a0dff3d8e2b8.jpg
ciasto wyrabiamy na gładką masę


a2227b002a72c660dff99bf3409eca83.jpg
gdy ciasto leniuchuje 2 godz. w lodówce, czas na kawcie

 

Dobra okazja, aby wypróbować nową formę do tart, którą kupiłam w zeszłym tygodniu, gdy tylko zamówiłam książkę Julii Child ;)

 

f0d500ccefb5143984cf9d67dc9bc659.jpgrozwałkowane ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i wstawiamy 30 min. do lodówki

 

  Moja druga słabość, zaraz po czekoladzie to jabłka... Właśnie dlatego z książki Julii wybrałam  "Tarte fine aux pommes". No i łudzę się, że ma mniej kalorii ;) Choć zamierzam zrobić polewę czekoladową i zamordować przydomek  Light

 

dd8c3e1e5625a7936f5796581aa11f0e.jpg
pora zająć się jabłkami; dobrze, że więcej kupiłam, bo całe 2 zjadłam podczas krojenia...


065daa618d350c5528f2be84e4aeff53.jpg
ciasto obciążamy fasolką i do pieca!


po 10 minutach....

3089a6d0d417e77b586c63d2e7adc136.jpg
podpieczony spód musi się chwilę schłodzić, czas na przetarcie dżemu morelowego...

 

Niestety poddałam się przy robieniu glazury morelowej i zatrzymałam się na etapie przetarcia dżemu przez sitko :)

 

 

3234d67b3461f7dd549ad2711d4bee13.jpg
mój dżemik ;)

 

455e28dfddabce682225c17b8b9be449.jpg
układamy jabłka, polewamy glazurą morelową, posypujemy cukrem i... do pieca....



a teraz modlitwa i czekam 30 min....




et voilà mes amis  
Bon Appétit!!

 

70a61835430d70c45b9b5f9fce3fb6e9.jpg


MNIAM....



Anna M.

P.S. Zdjęcia z jedzenia  "Tarte fine aux pommes", nie nadają się do publikacji... To ze względu na drastyczne treści. Zwyczajnie tarta była zbyt dobra, żeby kulturalnie ją zjeść i francuski Savoir-vivre przegrał starcie z moim głodem   :) :) :)

 

W zastępstwie musi wystąpić znany z "Ulicy Sezamkowej", powitajcie  go Państwo gromkimi brawami, Ciasteczkowy Potwór we własnej osobie :). A ja zmykam do jedzenia...

5ad91f1f3d65c76f524f566e485b98a6.jpg
pozdrawiam ;)