Kanapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach.
anapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach. Nie ma chyba osoby która nie jadłaby pasty z makreli. Ja ten przepis wzbogaciłam o kiszone ogórki, a wysokokaloryczny majonez zastąpiłam jego dietetycznym zamiennikiem czyli jogurtem naturalnym:), dzięki czemu dzień zaczynamy pożywnym śniadaniem ale bez zbędnych kalorii !!!
Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebne będą:
około 8 kromek żytniego pieczywa
1 wędzona makrela około 200-300 g
1 cebula szalotka ze szczypiorem
1 duży ogórek kiszony
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy dijon
szczypta soli
pieprz
oliwki, rzodkiewka, rukola do dekoracji
Podane składniki wystarczą do przygotowania 8 kanapek na żytnim pieczywie
Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Przygotowanie pasty
Makrelę oddzielamy od skóry, rozdzielamy na pół po długości i wyjmujemy szkielet. Następnie rozdrabniamy w dłoniach rybie mięso usuwając jednocześnie ości.
Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę , podobnie czynimy z szalotką. Szczypior kroimy w skośne paski.
Składniki na pastę
Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, musztardę, odrobinę soli i pieprz, najlepiej świeżo zmielony i wszystko dokładnie mieszamy.
Pasta gotowa. Pozostaje jedynie posmarowanie nią chleba i udekorowanie oliwkami, rukolą bądż rzodkiewką
Życzę smacznego!
Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Kanapki z pastą z wędzonej makreli
Źródło: http://www.kulinarny-blog.pl/pasta-z-wedzonej-makreli-na-zytnim-chlebie/