Login lub e-mail Hasło   

Pasta z wędzonej makreli na żytnim chlebie

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://www.kulinarny-blog.pl/pasta-z-wed(...)hlebie/
Kanapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach.
Wyświetlenia: 728 Zamieszczono 12/06/2013

anapki na ciemnym pieczywie z pastą z makreli to urozmaicona forma tradycyjnego polskiego śniadania czyli kanapek niezwykle popularnych na polskich stołach. Nie ma chyba osoby która nie jadłaby pasty z makreli. Ja ten przepis wzbogaciłam o kiszone ogórki, a wysokokaloryczny majonez zastąpiłam jego dietetycznym zamiennikiem czyli jogurtem naturalnym:), dzięki czemu dzień zaczynamy pożywnym śniadaniem ale bez zbędnych kalorii !!!

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Do przygotowania pasty z wędzonej makreli potrzebne będą:

około 8 kromek żytniego pieczywa

1 wędzona makrela około 200-300 g

1 cebula szalotka ze szczypiorem

1 duży ogórek kiszony

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 łyżeczka musztardy dijon

szczypta soli

pieprz

oliwki, rzodkiewka, rukola do dekoracji

Podane składniki wystarczą do przygotowania 8  kanapek na żytnim pieczywie

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Przygotowanie pasty

Makrelę oddzielamy od skóry, rozdzielamy na pół po długości i wyjmujemy szkielet. Następnie rozdrabniamy w dłoniach rybie mięso usuwając jednocześnie ości.

Ogórka kroimy w bardzo drobną kosteczkę , podobnie czynimy z szalotką. Szczypior kroimy w skośne paski.

Składniki na pastę

Składniki na pastę

Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, musztardę, odrobinę soli i pieprz, najlepiej świeżo zmielony i wszystko dokładnie mieszamy.

Pasta gotowa. Pozostaje jedynie posmarowanie nią chleba i udekorowanie oliwkami, rukolą bądż rzodkiewką

Życzę smacznego!

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

 

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

Kanapki z pastą z wędzonej makreli

 

Kanapki z <a href='http://www.eioba.pl/t/past%C4%85' class='gTagLink'>pastą</a> z <a href='http://www.eioba.pl/t/w%C4%99dzonej' class='gTagLink'>wędzonej</a> makreli

Podobne artykuły


11
komentarze: 32 | wyświetlenia: 630
11
komentarze: 40 | wyświetlenia: 654
10
komentarze: 7 | wyświetlenia: 732
10
komentarze: 5 | wyświetlenia: 623
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 644
10
komentarze: 8 | wyświetlenia: 871
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 420
9
komentarze: 0 | wyświetlenia: 410
9
komentarze: 7 | wyświetlenia: 684
9
komentarze: 20 | wyświetlenia: 572
9
komentarze: 4 | wyświetlenia: 665
9
komentarze: 12 | wyświetlenia: 587
9
komentarze: 34 | wyświetlenia: 463
9
komentarze: 18 | wyświetlenia: 498
9
komentarze: 1 | wyświetlenia: 437
 
Autor
Artykuł




Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska