Login lub e-mail Hasło   

Jak degustować whisky?

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://life.forbes.pl/jak-degustowac-whi(...),1.html
Żeby w pełni zrozumieć, na czym polega przyjemność picia whisky, warto wiedzieć nieco o procesie jej produkcji. Bo dla smaku ma on ogromne znaczenie.
Wyświetlenia: 1.059 Zamieszczono 07/08/2013

Nie wszyscy wiedzą, że whisky single malt powstaje z trzech składników: kiełkującego jęczmienia (malted barley), wody i drożdży. Nie wdając się w szczegóły, trzeba wskazać, że elementy te po zmieszaniu i fermentacji poddaje się dwukrotnej, rzadziej trzykrotnej, destylacji w alembiku (copper pot still).

Aby tak powstały trunek można było nazwać whisky, należy mu pozwolić dojrzeć w beczce przez minimum trzy lata. Przyjmuje się, że 60-70 procent smaku single malta powstaje właśnie w wyniku interakcji alkoholu i beczki. Dlatego też, w procesie tworzenia whisky niezmiernie ważny jest odpowiedni dobór drewna.

Większość wykorzystywanych dziś beczek wykonana jest z amerykańskiego dębu (quercus alba), w których wcześniej leżakował Bourbon. Drugie często stosowane beczki zrobione są z europejskiego dębu (quercus robur) i dojrzewała w nich Sherry. Ponadto, w Świecie Whisky coraz częściej można spotkać trunki leżakujące w beczkach po rumie, porto i wielu rodzajach win. Duża różnorodność stosowanego drewna przekłada się na bogactwo zapachów i smaków, którymi możemy rozkoszować się degustując single malty.

Whisky przejmuje aromaty z beczki, w której dojrzewa, fot. Xinhua/ZUMApress.com

Whisky przejmuje aromaty z beczki, w której dojrzewa, fot. Xinhua/ZUMApress.com  

Każdy powinien pić whisky tak jak mu najbardziej smakuje, jednak kiedy mówimy o degustacji kilka podstawowych wskazówek może okazać się pomocnych.

Przede wszystkim odpada mieszanie z colą, gdyż wtedy topimy single malta i w zasadzie degustujemy colę wzmocnioną alkoholem. Nie przygniatamy lodem, który mocno obniżając temperaturę zabija zapach i smak. Z lodem i colą zazwyczaj pije się whisky typu blended i nie ma w tym nic złego, ale nie o tym tutaj mówimy.

Nie stosujemy także dużych szklanek o grubym dnie i ściankach. Najlepsze są kieliszki o szerszej czarce i zwężającym się otworze, np. w kształcie kwiatu tulipana. Popularne są także szklaneczki Glencairn, z których i ja korzystam. W ostateczności możemy skorzystać z kieliszków do koniaku.

Degustację rozpoczynamy od badania walorów zapachowych, w czym właśnie pomaga wąski otwór kieliszka, pełniący rolę koncentratora. Na zapach warto poświęcić nieco więcej czasu i kilkukrotnie wąchać whisky, zaczynając od krótszych wdechów, stopniowo je wydłużając. Z czasem zaczniemy wyczuwać coraz więcej różnych tonów. Kiedy zapoznany się z zapachem single malta, możemy przystąpić do badania smaku. Zasada jest podobna, nabieramy do ust małą ilość trunku i utrzymujemy ją tam przez kilka chwil. W tym czasie zaczniemy wyróżniać różnorodne smaki. Czynność tę kilkukrotnie powtarzamy. Degustacja nie kończy się na przełknięciu, pozostaje nam jeszcze jeden element - finisz. Może on być zupełnie króciutki, ale naprawdę docenimy te długie. W przypadku zawartości alkoholu w naszym single malcie ponad 43%, w trakcie degustacji możemy dodać kilka kropel wody, kiedy alkoholu jest jeszcze więcej, czasem nawet i 60%, ilość wody należy stopniowo zwiększyć, pomoże to otworzyć whisky i uwolnić więcej zapachów i smaków.

Z czasem zaczniemy je kojarzyć z tymi z życia codziennego. Z owocami, kwiatami, ziołami, cukierkami, miodem i wieloma innymi. Wrażenia degustacyjne whisky mogą być zupełnie delikatne, kwiatowe, przez bardziej intensywne owocowe – cytrusowe, pomarańczowe, miodowe, korzenne np. imbir, aż po bardzo silne, morskie, torfowe, wędzone i medyczne.

Dla dodatkowych wrażeń możemy też rozetrzeć na rękach kilka kropel single malta, skojarzenie powstałych zapachów pozostawiam Wam.

O jeszcze jednym należy pamiętać, nie o chodzi o ilość, ale o jakość. Na Zdrowie!

Podobne artykuły


23
komentarze: 32 | wyświetlenia: 2101
31
komentarze: 24 | wyświetlenia: 9088
29
komentarze: 20 | wyświetlenia: 4283
28
komentarze: 26 | wyświetlenia: 3117
29
komentarze: 9 | wyświetlenia: 3717
27
komentarze: 6 | wyświetlenia: 5365
28
komentarze: 4 | wyświetlenia: 7797
26
komentarze: 8 | wyświetlenia: 6953
24
komentarze: 27 | wyświetlenia: 2329
24
komentarze: 6 | wyświetlenia: 2424
24
komentarze: 11 | wyświetlenia: 10960
24
komentarze: 10 | wyświetlenia: 5243
23
komentarze: 21 | wyświetlenia: 1695
 
Autor
Dodał do zasobów: gierand
Artykuł



Kurcze, lubiłem whisky, ale ostatnio smakuje mi brandy (z winogron), a jeszcze bardziej rum (z trzciny cukrowej). Szczególnie polecałbym rum - lekarstwo na wszystkie problemy żołądkowe i ... moralne.

@Mirosław: szybko!! degustować szybko!! szczególnie po gastronomii z konserwantów pseudoogrodowych!

@vivi91: Wiesz kochana, miałem taki sen ...

Byliśmy nadzy skąpani wodospadem łyski ... i objałem Ciebie czule i z ust Twoich zlizałem ten gorzki smak bimbru, który jak perełki spływał w zagłębienia piersi Twoich i dalej ... drążąc ścieżkę toczył sie do łona ... ud, których lędźwie pachniały rumem, by w końcu na koniuszkach palców stóp, odnaleźć winogronowy bukiet brandy.

- O Bogini

...  wyświetl więcej

@Mirosław: a gdzie ja byłam po obudzeniu Okropniku??:):). dąb był szypułkowy - proste. I przestań zdradzać nasze tajemnice alkowy - bo minusy się sypią zieloooooone

@vivi91: Zieloooooone? ... nie, chyba są czerwoooone ... ale nie jestem pewien bo jestem krótkowidzem. I dlatego pewnie, nie mogłem rozpoznać, czy to co leży obok mnie to Twoje nogi, czy raczej górna część ciałą. Ale zapewniam Ciebie, że wyglądałaś pięknie w tych czarnych skarpetkach ...

@Mirosław: są pomarańczowe...

@vivi91: Ryszard Riedel - to był głos ... rock-bluesa od serca.

@vivi91: no wiem, no wiem ... to taka pomarańczowa alternatywa ...

@Mirosław: dokładnie! słuchaj... zadzwoń do Janowicza - bo gotowy zaraz przegrać w montrealu!

@vivi91:
- Janowicz! - hallo! - to ja Mirosław, weź się chłopie w garść, przy Twoim wzroście, ten Dancević o 15 cm niższy to pestka - zmieć go asami! ... bo wiesz prosiła o to vivi ... tylko nie pękaj!

@Mirosław: ufff. dzięki. jutro ma ograć Nadala. nie wiem jak go przekonasz...ale dzisiaj bosko go zdyscyplinowałeś!

@vivi91: No to, no to ... dasz mi całuska?

@Mirosław: cmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmok.
ale to tylko za wygraną JJ którą suto obstawiłam. a reszta to wiesz ... masz w dekalogu:):)
spokojnej nocy :) - już tak na poważnie

@vivi91: Całuski, pa!

Nie jestem znawcą whisky, ale więcej smaków wyczówam w mieszanych niż w maltowych, ale może to jest kwestia ilości ?



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska