Ta bakteria występując w naturalnym środowisku jest bardzo pożyteczna, jednak dostając się tam gdzie powinna powoduje trwałe uszkodzenia.
Głośno jest o bakteriach E. Coli, które powodują uszkodzenia wewnątrz organizmu człowieka. Co to właściwie jest? Bakterie Escherichia coli tzw. E. Coli są pożytecznymi bakteriami występującymi w środowisku naturalnym w glebie lub wodzie. Ponad 700 typów tej bakterii jest nieszkodliwe, a nawet pozytywnie wpływa na organizm w niektórych przypadkach. W organizmie człowieka jest znana pod nazwą „bakterii okrężnicy” lub „pałeczką okrężnicy” i jest bardzo przydatna w procesie rozkładania pokarmu w układzie jelitowym. Bakteria e. Coli może zostać wykryta podczas badania moczu, skutkiem tego jest zakażenie dróg moczowych.
Poważny problem zaczyna się wtedy, gdy badania krwi wykażą, że bakteria znalazła się w układzie krwionośnym. Wówczas powoduje ona zatrucie pokarmowe lub niewydolność jelita grubego. Rozpraszanie się bakterii E. Coli jest w szczególności groźne dla noworodków, powodując u nich zapalenie opon mózgowych. Ostatecznie zatrucie tą bakterią może nawet prowadzić do sepsy.
Objawy pojawiają się po zakażeniu zazwyczaj po 2-4 dniach. Leczenie powinno opierać się na przyjmowaniu antybiotyku przepisanego przez lekarza, wtedy infekcja układów powinna przejść do 10 dni.
Aby uniknąć zachorowania spowodowanego ta bakterią należy przede wszystkim utrzymywać higienę. Częste mycie rąk po zetknięciu z mało sterylnymi miejscami, przed każdym posiłkiem kiedy ręce mogą mieć styczność z ustami. Dokładne mycie warzyw i owoców przed każdym ich zjedzeniem. Chcąc przygotować mięso powinniśmy je dobrze ugotować przynajmniej w temperaturze 70 stopni, która zabija bakterie. Wszystkie potrawy, posiłki powinny być przetrzymywane w lodówce , a nie na powietrzu gdzie mogą zostać przez bakterię zakażone.