Login lub e-mail Hasło   

Bazylia, jako przyprawa i lek

Dawniej, we Włoszech uważano bazylię za symbol miłości. Gałązka bazylii we włosach mężczyzny oznaczała, że chce się oświadczyć kobiecie.
Wyświetlenia: 1.627 Zamieszczono 19/09/2013

Początkowo bazylia była uznawana za roślinę ozdobną, jednak szybko odkryto jej właściwości lecznicze. Obecnie znane są różne gatunki bazylii, których używa się w kuchni, w przemyśle kosmetycznym i w medycynie.

Bazylia ma przyjemny, korzenny, słodki zapach i smak. Szybko aklimatyzuje się w nowych miejscach, dlatego można ją uprawiać w różnych regionach świata.

Bazylia lubi rosnąć w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru.

Zastosowanie w kuchni:

  • Liści bazylii używa się, jako przyprawy, do sosów, zwłaszcza pomidorowych.
  • Łączy się bazylię z oliwą i czosnkiem, podczas przyrządzania sałatek.
  • Najbardziej znane danie z użyciem bazylii to włoskie pesto.
  • Bazylia nadaje potrawom orzeźwiający, lekko słodki smak. Stosuje się ją do przyprawiania farszów, kiełbas, mięs, baraniny i pasztetów. Świeżą bazylią posypuje się dania z pomidorami i dania kuchni włoskiej.
  • Bazylii używa się do marynat, sosów, twaróg, jajek, zup i sałatek, dzięki czemu uzyskują one ciekawy, korzenny zapach i smak.

Właściwości lecznicze:

  • Bazylia zwiększa wydzielanie soków trawiennych, przez co działa pobudzająco na apetyt oraz ułatwia przyswajanie pokarmów.
  • Bazylia ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne- leczy obrzęki stawów i dlatego jest stosowana przez sportowców, podczas wystąpienia kontuzji.
  • Kompres z bazylii pomaga w leczeniu migreny, a tonik z bazylii leczy trądzik i inne niedoskonałości skórne.
  • Powszechnie uważa się, że bazylia działa przeciwdepresyjne, poprawia nastrój i dodaje energii.
  • Bazylia jest afrodyzjakiem, ponieważ zawiera olejki eteryczne.

Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 699
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 961
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 392
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 900
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 964
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 523
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1669
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 737
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 501
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 434
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 505
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 452
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 993
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 922
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 783
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy





To prawda

zupy tez nia przyprawiam, u nas nazywa sie Basilikum



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska