Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.
Cynamon jest otrzymywany z cynamonowca kamforowego, rosnącego dziko w Chinach i Japonii. Jest to wiecznie zielone drzewo, rosnące na suchych, tropikalnych obszarach, osiągające wysokość do 10 metrów. Młode liście cynamonowca są często czerwone, a wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną, mocno korzenną woń cynamonu.
W uprawienie cynamonowców, w celu pozyskania kory cynamonowej, ścina się długie laski i obrywa z nich korę, która, po wysuszeniu, trafia do handlu. Z liści powstaje olejek cynamonowy, o gęstej konsystencji i mocnym zapachu, stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cynamon, jaki możemy kupić w sklepie, ma postać startego proszku, lub „ruloników”.
Zastosowanie w kuchni:
- Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
- Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina.
- Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.
Właściwości lecznicze:
- Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne.
- W medycynie ludowej używa się cynamonu do leczenia przeziębienia, oraz w bólach mięśni, osłabieniu, zakłóceniach rytmu serca, chorobach skóry i chorobach kobiecych.
Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl