Login lub e-mail Hasło   

Cynamon- najstarsza przyprawa świata

Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.
Wyświetlenia: 915 Zamieszczono 20/09/2013

Cynamon jest otrzymywany z cynamonowca kamforowego, rosnącego dziko w Chinach i Japonii. Jest to wiecznie zielone drzewo, rosnące na suchych, tropikalnych obszarach, osiągające wysokość do 10 metrów. Młode liście cynamonowca są często czerwone, a wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną, mocno korzenną woń cynamonu.

W uprawienie cynamonowców, w celu pozyskania kory cynamonowej, ścina się długie laski i obrywa z nich korę, która, po wysuszeniu, trafia do handlu. Z liści powstaje olejek cynamonowy, o gęstej konsystencji i mocnym zapachu, stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cynamon, jaki możemy kupić w sklepie, ma postać startego proszku, lub „ruloników”.

Zastosowanie w kuchni:

  • Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
  • Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina.
  • Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.


Właściwości lecznicze:

  • Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne.
  • W medycynie ludowej używa się cynamonu do leczenia przeziębienia, oraz w bólach mięśni, osłabieniu, zakłóceniach rytmu serca, chorobach skóry i chorobach kobiecych.


Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 113 | wyświetlenia: 1114
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1023
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 453
13
komentarze: 24 | wyświetlenia: 760
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 790
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 604
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 979
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 550
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 484
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 800
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 525
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 339
10
komentarze: 0 | wyświetlenia: 471
10
komentarze: 10 | wyświetlenia: 690
10
komentarze: 143 | wyświetlenia: 522
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska