JustPaste.it

Cynamon- najstarsza przyprawa świata

Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.

Cynamon to, prawdopodobnie najstarsza przyprawa świata. Pierwsza wzmianka o zastosowaniu tej rośliny pochodzi już z 2700 r. p.n.e.

 

cynamon-kora_800x600_small.jpg

Cynamon jest otrzymywany z cynamonowca kamforowego, rosnącego dziko w Chinach i Japonii. Jest to wiecznie zielone drzewo, rosnące na suchych, tropikalnych obszarach, osiągające wysokość do 10 metrów. Młode liście cynamonowca są często czerwone, a wszystkie części rośliny wydają charakterystyczną, mocno korzenną woń cynamonu.

W uprawienie cynamonowców, w celu pozyskania kory cynamonowej, ścina się długie laski i obrywa z nich korę, która, po wysuszeniu, trafia do handlu. Z liści powstaje olejek cynamonowy, o gęstej konsystencji i mocnym zapachu, stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Cynamon, jaki możemy kupić w sklepie, ma postać startego proszku, lub „ruloników”.

Zastosowanie w kuchni:

  • Cynamon jest stosowany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Małe ilości cynamonu dodaje się do aromatyzowania ryb, mięs, gulaszu i baraniny, a także kompotów, deserów, ciast, piwa i wina grzanego.
  • Cynamonem w laskach przyprawia się kompoty, soki owocowe oraz grzane wina.
  • Cynamon stosuje się w powszechnie w kuchni indyjskiej i chińskiej.


Właściwości lecznicze:

  • Olejek cynamonowy ma właściwości antyseptyczne.
  • W medycynie ludowej używa się cynamonu do leczenia przeziębienia, oraz w bólach mięśni, osłabieniu, zakłóceniach rytmu serca, chorobach skóry i chorobach kobiecych.


Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl