Kardamon jest jedna z najdroższych przypraw świata. Nazywany jest „królową przypraw”, obok pieprzu- tzw. „króla przypraw”.
Kardamon rośnie na wybrzeżu malabarskim i jest uprawiany m.in. w Meksyku i Gwatemali.
Kardamon ma naturalnie zielony kolor i delikatny zapach, przypominający woń cytryny. Przed dodaniem do potraw mieli się go. Istnieje też biały kardamon- to wybielony kardamon zielony.
Odmienną rośliną jest brązowy kardamon. Nie nadaje się on do spożycia, ponieważ jest gorzki i ma nieprzyjemną woń.
Kardamon przechowuje się w torebkach nasiennych, aby na jak najdłużej zachował zapach. Przed dodaniem kardamonu do potraw praży się jego nasiona na suchej, rozgrzanej patelni.
Zastosowanie w kuchni:
- Kardamon jest dodawany do deserów, lodów oraz słodyczy. Pasuje do pieczonych śliwek i, jako dodatek, do urozmaicenia smaku sałatek owocowych.
- Popularnie stosuje się kardamon do aromatyzowania napojów, zwłaszcza gorzkiej kawy oraz herbaty z kardamonem, którą podaje się po posiłku, aby poprawić trawienie. Aromatyzuje się nim napoje alkoholowe, w tym likiery i wódki.
Właściwości lecznicze:
- Kardamon jest stosowany w medycynie tradycyjnej i niekonwencjonalnej. Stosowany był już przez starożytnych Greków, którzy używali go do leczenia dolegliwości trawiennych, niestrawności, wzdęć i skurczów żołądka.
- Obecnie kardamon jest dodawany do leków, łagodzących dolegliwości, związane z zaburzeniami łaknienia. Wspomaga też proces odchudzania i przemianę materii. Ma też właściwości antyseptyczne.
Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl