Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.
Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.
W Polsce jest uprawiany w ogródkach oraz na plantacjach.
Zastosowanie w kuchni:
- Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
- Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. Z kolei rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
- Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, wykorzystuje się go do aromatyzowania wódki i likierów.
Właściwości lecznicze:
- Lubczyk ma działanie moczopędne. Dział też wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
- Lubczyk jest stosowany w postaci naparu z korzenia rośliny. Trzeba go popić dużą ilością wody.
- Lubczyk stosuje się w przypadku niedoboru żółci i osłabienia czynności wątroby.
- Lubczyk jest stosowany w celu złagodzenia objawów przemęczenia, w sytuacjach stresowych i dla zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej. Poprawia krążenie krwi w organizmie. Jest też- w połączeniu z żeń szeniem, afrodyzjakiem.
Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl