Login lub e-mail Hasło   

Lubczyk- zastosowanie w kuchni i w medycynie

Lubczyk znany jest od czasów starożytnych, kiedy to Grecy i Rzymianie stosowali go, jako lekarstwo na dolegliwości układu oddechowego, moczowego i pokarmowego.
Wyświetlenia: 1.811 Zamieszczono 20/09/2013

Lubczyk pochodzi z Iranu i Afganistanu. Obecnie jest uprawiany na całym świecie.
W Polsce jest uprawiany w ogródkach oraz na plantacjach.

Zastosowanie w kuchni:

  • Lubczyk wyglądem, smakiem i zapachem przypomina selera. W kuchni jest stosowany do wytwarzania popularnej przyprawy- maggi.
  • Świeże liście lubczyku są dodawane do zup, w tym rosołu. Niektórzy używają łodyg lubczyku, podobnie jak łodyg selera naciowego, do surówek i sałatek. Z kolei rozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.
  • Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, wykorzystuje się go do aromatyzowania wódki i likierów.


Właściwości lecznicze:

  • Lubczyk ma działanie moczopędne. Dział też wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.
  • Lubczyk jest stosowany w postaci naparu z korzenia rośliny. Trzeba go popić dużą ilością wody.
  • Lubczyk stosuje się w przypadku niedoboru żółci i osłabienia czynności wątroby.
  • Lubczyk jest stosowany w celu złagodzenia objawów przemęczenia, w sytuacjach stresowych i dla zwiększenia wydolności fizycznej i umysłowej. Poprawia krążenie krwi w organizmie. Jest też- w połączeniu z żeń szeniem, afrodyzjakiem.

Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 668
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 958
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 383
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 899
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 963
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 517
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1660
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 735
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 500
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 432
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 480
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 450
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 991
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 921
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 782
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska