Login lub e-mail Hasło   

Wanilia- zastosowanie w kuchni i w medycynie

Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń. Jest też stosowana do potraw z białego sera.
Wyświetlenia: 4.405 Zamieszczono 20/09/2013

Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu vaina- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.
Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie. Aztecy stosowali ją jako środek pątniczy podczas płacenia podatków.

Zastosowanie w kuchni:

  • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano.
  • W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji cukru wanilinowego.
  • Wanilię dodaje się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem. Wanilia jest też dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”.
  • Wykorzystane laski wanilii [pozostałe po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy cukier waniliowy, a nie cukier z etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach.
  • „Zużyte” laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały.
  • Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.


Właściwości lecznicze:

  • Udowodniono, że związki, zawarte w wanilii działają na organizm pobudzająco, nie mają jednak, jak inne przyprawy, właściwości narkotycznych i nie uzależniają.
  • Z wanilii przygotowuje się wywary, poprawiające nastrój, pomagające nabrać sił i zregenerować się oraz działające łagodząco w rozstrojach nerwowych i stanach depresyjnych.
  • Nalewka z wanilii działa wzmacniająco na mięsień sercowy.
  • Wanilii używa się też do poprawienia smaku lekarstw, a, w kosmetyce, do mycia ciała. Wanilia ma właściwości opóźniające proces starzenia się.

Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


17
komentarze: 113 | wyświetlenia: 1040
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1007
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 437
13
komentarze: 24 | wyświetlenia: 711
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 775
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 588
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1738
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 539
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 508
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 968
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 473
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 783
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 363
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 810
10
komentarze: 1 | wyświetlenia: 346
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska