Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń. Jest też stosowana do potraw z białego sera.
Nazwa wanilii wywodzi się od wyrazu vaina- oznaczającego „futerał”, „strąk”. W XVII w. była podstawowym dodatkiem do czekolady. Wierzono też, że ma właściwości pobudzające i zwiększające popęd płciowy, dlatego przepisy kościelne zabraniały duchownym jej spożywania.
Obok szafranu i kardamonu wanilia jest najdroższa przyprawą na świecie. Aztecy stosowali ją jako środek pątniczy podczas płacenia podatków.
Zastosowanie w kuchni:
- Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano.
- W przemyśle spożywczym stosuje się zamiennik wanilii- wanilinę. Jest to tani produkt, który, z prawdziwą wanilią ma niewiele wspólnego. Wykorzystuje się go m.in. do produkcji cukru wanilinowego.
- Wanilię dodaje się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem. Wanilia jest też dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”.
- Wykorzystane laski wanilii [pozostałe po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć w szczelnym pojemniku z drobno zmielonym cukrem. Po kilku dniach wytworzy się z tego prawdziwy cukier waniliowy, a nie cukier z etylowaniliną, jaki jest dostępny w sklepach.
- „Zużyte” laski wanilii można umieścić w szafkach kuchennych, a nawet w garderobie, dzięki czemu będą one przyjemnie pachniały.
- Wanilia dobrej jakości ma ciemny kolor, jest mięsista, wilgotna i posiada długie strąki. Taka wanilia, stosowana w kuchni, sprawia, że przyprawy nabierają przyjemnego aromatu.
Właściwości lecznicze:
- Udowodniono, że związki, zawarte w wanilii działają na organizm pobudzająco, nie mają jednak, jak inne przyprawy, właściwości narkotycznych i nie uzależniają.
- Z wanilii przygotowuje się wywary, poprawiające nastrój, pomagające nabrać sił i zregenerować się oraz działające łagodząco w rozstrojach nerwowych i stanach depresyjnych.
- Nalewka z wanilii działa wzmacniająco na mięsień sercowy.
- Wanilii używa się też do poprawienia smaku lekarstw, a, w kosmetyce, do mycia ciała. Wanilia ma właściwości opóźniające proces starzenia się.
Tekst pochodzi ze strony: www.encyklopediaprzypraw.pl