Login lub e-mail Hasło   

Eliksir miłości, czyli... gorczyca

Gorczyca była znana już w starożytnym Rzymie. Rzymianie dodawali ją do każdej wyszukanej potrawy, a nawet do tzw. „eliksirów miłości”.
Wyświetlenia: 753 Zamieszczono 23/09/2013

W średniowieczu uważano, że ziarna gorczycy, które zostaną rzucone przy progu, sprzyjają awanturom domowym, a, zakopane w ogrodzie o północy, odczyniają uroki zawistnych sąsiadów.
Obecnie gorczyca występuje w kilku gatunkach: gorczyca biała dobrze konserwuje potrawy i ma łagodny smak, gorczyca czarna ma mocniejszy smak, a gorczyca sarepska jest łatwa w uprawie.

Zastosowanie w kuchni:
Gorczyca biała jest używana do marynowania, jako środek silnie konserwujący. Z kolei gorczyca czarna i sarepska są stosowane do doprawiania sosów.
Gorczycę stosuje się też do tłustych mięs, kiełbas i gotowych ryb oraz sosów.
Oprócz zastosowania w gotowaniu, gorczycy używa się też do usunięcia nieprzyjemnego zapachu z garnków, poprzez włożenie do nich kilku, zgniecionych nasion gorczycy i zalaniu ich wodą.

Właściwości lecznicze:
Gorczyca, w formie proszku, jest używana do przygotowania okładów, poprawiających krążenie krwi. Działa też łagodząca na bóle zębów oraz stany zapalne.
Gorczyca nie nadaje się do zastosowania u osób z wrażliwą skórą, ponieważ może doprowadzić do podrażnień.

Tekst pochodzi ze strony: encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 668
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 958
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 383
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 899
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 963
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 517
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1660
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 735
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 500
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 432
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 480
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 450
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 991
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 921
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 782
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska