JustPaste.it

Chili- najostrzejsza papryka świata

Papryka chili pochodzi z Meksyku. Ma charakterystyczny, bardzo ostry smak.Istnieje 10 odmian papryki chili.

Papryka chili pochodzi z Meksyku. Ma charakterystyczny, bardzo ostry smak.Istnieje 10 odmian papryki chili.

 

papryka-chili-mielona11_800x600_small.jpgOstry smak papryki chili pochodzi z kapsaicyny, zawartej w jej owocach, która ma właściwości drażniące i rozgrzewające. Wywołuje  uczucie ciepła i powoduje zaczerwienie skóry. Kapsaicyna drażni też błonę śluzową, wzmaga apetyt i wydzielanie soków trawiennych. To ostatnie wpływa pozytywnie na proces trawienia.

Gdy chili dostanie się do nosa, powoduje kichanie, a gdy dostanie się do krtani, kaszel.

Na początku XX w. została opracowana skala ostrości pikantnych potraw, stosowana głównie do papryki. Według tej skali najostrzejszym rodzajem papryki chili jest Trinidad Scorpion Butch.


Zastosowanie w kuchni:

  • Chili jest jedną z głównych przypraw kuchni meksykańskiej. Dodaje się ją do takich, meksykańskich dań, jak: moles i chili carne.
  • Suszone i świeże chili jest dodawane do pikantnych, włoskich dań z makaronem.
  • Chili jest składnikiem marynat, a, jako przyprawę, dodaje się je do zapiekanek, topionych serów, oraz zup.
  • Chili zastępuje sól i tłuszcz w diecie, nadając potrawom mocny smak, dzięki czemu nie wymagają one już doprawiania.
  • Chili hamuje apetyt, zwłaszcza skłonności do spożywania tłustych potraw i słodyczy.


Właściwości lecznicze:

  • Chili chroni przed skutkami ubocznymi zażywania aspiryny.
  • Chili ma właściwości chroniące przed rakiem żołądka. W krajach, gdzie ta przyprawa jest szeroko stosowana, zauważa się mniejszą liczbę zachorowań na raka żołądka.
  • Potwierdzono, że osoby, które spożywają chili, rzadziej chorują na wrzody.
  • Mieszanka pokruszonych chili, czosnku i oregano jest stosowana w Meksyku, jako lek na niestrawność.

papryka-chili-strak_800x600_small.jpg

 

Tekst pochodzi ze strony: encyklopediaprzypraw. pl