Login lub e-mail Hasło   

Najlepsze zupy na jesień!

Odnośnik do oryginalnej publikacji: http://modanaurode.pl/2017/11/12/zupy-ro(...)wajace/
..Zupy rozgrzewające....zupa z dyni a może zupa gulaszowa, czy zupa rybna? Zobacz sam!!!
Wyświetlenia: 1.146 Zamieszczono 05/10/2013

modanaurode.pl  -  zupa rybna

Fot,Modanaurode.pl

Do zrobienia pysznej zupy rybnej musimy mieć, świeże ryby, świeże warzywa, trochę chęci i naczynie czyli garnek...
Najlepiej zupę gotowac na małym ogniu, ponieważ wtedy wywar będzie miał silny aromat . Zupę rybną najlepiej jest przyrządzać z kilku rodzajów ryb, jest bardziej aromatyczna i ma wiele zapachów. Jeśli nie mamy kilku odmian ryb możemy też zrobić zupę z jednego gatunku ryby.

Zupę rybną przyrządza się na wywarze. Zupa rybna to wywar z warzyw i ziół-przypraw. Oczywiście zupę możemy wzbogacać różnymi składnikami jak np. pomidory czy też papryką...wszystko według własnego uznania.

Przepis na zupę rybną


Podajemy składniki w ilościach na 3 porcje:
1 kilogram ryb mogą to być filety jak i tusze
1cebula
3 ząbki czosnku
marchew, por, seler, natka pietruszki
1 liść laurowy
2 łyżki oleju
dodajemy przyprawy takie jak majeranek
możemy dodać 2 kostki bulionu lub 2 łyżki vegety
sól, pieprz
 

Wywar gotujemy na wolnym ogniu!. Do wywaru wrzucamy obrane ząbki czosnku. Jeśli wcześniej nie pokroiliśmy warzyw, musimy po ugotowaniu ich , wyjąc i podrobić na mniejsze kawałki i ponownie wrzucić do wywaru. Cebulę najpierw podsmażamy, ale delikatnie aby tylko się zeszkliła i wrzucamy do wywaru. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

modanaurode.pl  -  zupa z dyni
 
Fot. Modanaurode.pl
 

Idealna zupa rozgrzewająca na jesień wieczory. Zupa z dyni.

Na samym początku musimy dokładnie umyć dynię. Następnie ścinamy górę dyni mniej więcej na wysokość 4-5 cm. Następnie łyżką wybieramy z  środka pestki i miąższ.

Później masło utrzyj z i dodaj szczyptę soli i szczyptę  pieprzu. Startym masłem wysmaruj wnętrze dyni. Następnie gotujemy mleko i wlewamy je do wnętrza dyni. Dodajemy ryż (ale nie ugotowany) oraz posiekaną natkę i obraną skórkę z cytryny (cytrynę musimy najpierw sparzyć gorącą woda). Przykryj pokrywką z dyni, umieść na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na około 2,5 godziny. Po upływie 2,5 godziny wyjmujemy z dyni skórkę cytryny. dodajemy

startego parmezanu, soli i pieprzu do smaku. Musimy jeszcze łyżką wyskrobać miękki ugotowany miąższ z wnętrza dyni. Rozdrobnij i dodaj do zupy. Zupę z dyni możemy podawać z grzankami.

Składniku potrzebna do zrobienia zupy z dyni

1 dynia
4 łyżki ryżu
1 litr mleka
23 łyżki masła
1/2 pęczka natki pietruszki
40 gramów  startego parmezanu
1 cytryna
2 gałązki świeżego tymianku może też być suszony tymianek
świeżo zmielony pieprz ilość według uznania

modanaurode.pl  -  zupa gulaszowa

Fot, Modanaurode.pl

Porą jesienią, nasz organizm domaga się nazwijmy to typowych potraw dla tego okresu. Głównymi potrawami są potrawy rozgrzewające, jedna z takich potraw może być właśnie zupa gulaszowa. Jest to idealna zupa która dostarczy naszemu organizmowi niezbędnych wartości odżywczych.

Aby zrobić przepyszna zupę gulaszową najlepiej wybrać do tego mięso wieprzowe lub wołowe. Dodatkowo jest to zupa która daje duże pole do eksperymentowania i przyrządzenia jej według własnych potrzeb i smaku.

Sposób przyrządzenia:

Na początku roztapiamy  masło na małym ogniu, następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy aż do momentu gdy cebula nabierze szklistego koloru

Następnie do zeszklonej cebuli dodajemy paprykę i czosnek podsmażamy

Do warzyw dodajmy pieczarki, mieszamy je z warzywami i dusimy pod przykryciem przez około 5-7 minut.

Następnie podsmażamy zmielone mięso. Przykrywamy i dusimy przez ok. 5 minut.

Do całości dodajemy wywar a następnie  zagotowujemy. Po dodaniu wywaru zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.

Składniki

250 g wołowiny lub wieprzowiny, 1/2 kilograma pomidorów, pomidory należy sparzyć i pokroić w kostkę, możemy zamiast świeżych pomidorów dodać przecier pomidorowy z kartoniku lub pomidory z puszki, 1 szklanka wywaru warzywnego, wieprzowego lub wołowego, 1/2 papryki, paprykę tez kroimy w drobne kostki, najlepiej dodać kilka rodzajów papryki czyli czerwoną, zielona i zółtą, pieczarki pokrojone w paski, 1 cebula, 1 żabek czosnku, sól i pieprz, 1 łyżeczka soku cytrynowego, mała papryczka chili, majeranek, rozmaryn.

Więcej przepisów i domowych przetworów zobacz na Modanaurode.pl

Podobne artykuły


31
komentarze: 42 | wyświetlenia: 3349
71
komentarze: 22 | wyświetlenia: 17962
15
komentarze: 11 | wyświetlenia: 1592
32
komentarze: 13 | wyświetlenia: 6071
30
komentarze: 7 | wyświetlenia: 4154
30
komentarze: 30 | wyświetlenia: 2494
29
komentarze: 9 | wyświetlenia: 11820
28
komentarze: 14 | wyświetlenia: 5499
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 11126
28
komentarze: 12 | wyświetlenia: 3623
30
komentarze: 31 | wyświetlenia: 67426
27
komentarze: 17 | wyświetlenia: 21614
24
komentarze: 10 | wyświetlenia: 27759
 
Autor
Artykuł



  hussair  (www),  07/10/2013

Dyniowa to mój narkotyk. ;)

  eugen,  07/10/2013

Godne polecenia sposoby i na pewno wyśmienite w degustacji.
Angielski przykład gospodarnej Polki. Największy jaki jest na stoisku łosoś. Życzenie przygotowawcze (taki jest rytuał w Anglii przy zakupie ryb), oprawić - filety , oczyścić głowę. Filety wiadomo do czego, a oczyszczona głowa oraz kręgosłup to na zupę rybną.
Oczywiście tłuszcz maślany uzyskany z przetworzenia - oczyszczenia ...  wyświetl więcej



Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska