..oraz do powstawania choroby wieńcowej! Powodem nadmiernego poziomu trojglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie..
Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna, nadmiar tłuszczu i cukru w naszym organizmie.
Trójglicerydy to występujący tłuszcz we krwi. Nasze ciało wykorzystuje ten tłuszcz jako energię potrzebną nam do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Duża ilośc ludzi cierpiących na problemy serca mają za wysoki poziom trójglicerydów.
Podwyższony poziom trójglicerydów w połączeniu z niskim cholesterolem HDL oraz wysokim cholesterolem LDL w dużym stopniu przyśpiesza miażdżyce , następstwem miażdżycy są zawały serca oraz choroby serca.
Trójglicerydy, jak inne tłuszcze nie rozpuszczają się w wodzie, tylko przemieszczają się we krwi w połączeniu z białkami które produkowane są przez naszą wątrobę.Tworzą związki lipoproteiny.
Podwyższoną ilośc trójglicerydów mają przeważnie osoby z nadwagą. Nadmiar trójglicerydów zwiększa ryzyko chorób miażdżycowych i chorób serca a co za tym idzie i zawałów. Często występuje przy tego typu stanom cukrzyca typu 2. Rozwój miażdżycy występuje zwłaszcza gdy wysokiemu poziomowi trójglicerydów towarzyszy mała ilość cholesterolu HDL, tzw. dobrego cholesterolu. Natomiast niebezpiecznym połączeniem jest wysoki poziom trójglicerydów i cholesterolu całkowitego oraz złego.
Jakie są przyczyny nadmiernej ilości trójglicerydów?
Powodem nadmiernego poziomu trójglicerydów, nie musi byc wcale tłuste jedzenie. Może miec na to wpływ mała aktywnośc fizyczna,nadmiar tłuszczu i cukru w naszym organizmie.
Wpływ na taki stan rzeczy ma niezdrowym tryb życia. Niestety już od małego dziecka nabieramy złych nawyków żywieniowych i bardzo często przekazujemy je naszym pociechom.
Dostarczana do komórek energia, czyli trójglicerydy muszą być zużyte. I bardzo często dochodzi do efektu błędnego koła. Mianowicie nie poruszamy się bo jesteśmy otyli i szybko się męczymy, a jesteśmy otyli bo nie poruszamy się, więc jak sami widzicie jedno z drugim jest powiązane.
Co musimy zrobic by obniżyc poziom trójglicerydów oraz jak nie dopuścic do jego podwyższenia?
Na pewno dbac o dietę, o to co jemy i w jakich ilościach. Czyli napewno, mniej kalorii a zarazem więcej ruchu. Musimy ogranicz ilość spożywanych węglowodanów prostych, takich jak :alkohol, również wino i piwa, ponieważ podwyższają one poziom trójglicerydów.
Do naszego manu musimy wprowadzic większa ilośc spożywanych warzyw, owoców. Tłuszcze zwierzęce zastąp tłuszczami roślinnymi. Konsumuj dużą ilośc ryb , ryby zawierają kwasy omega-3, które obniżają poziom trójglicerydów i podwyższają poziom dobrego cholesterolu.
Najnowsze wyniki badań pokazują iż osoby z wysokim poziomem cholesterolu i trójglicerydów, które podjęły się regularnych ćwiczeń np. jazda na rowerze, jogging czy też długie spacery w znacznym stopniu poprawiły poziom lipidów, a nawet ich wyniki są prawidłowe, nie odbiegające od norm.
Badanie nazwane lipidogramem, obejmuje:
- stężenie cholesterolu całkowitego,
- stężenie cholesterolu HDL,
- stężenie cholesterolu LDL,
- stężenie trójglicerydów.
Cholesterol Całkowita norma:
Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:
Poniżej 200mg/dl (5.17 mmo/L) Wartośc prawidłowa
200 - 239 mg/dl (5.17-6.18 mmo/L) Wartośc podwyższona
240 mg/dl (6.21 mmo/L i powyżej) Wysokie ryzyko chorób serca
Bardzo ważnym jest oceniając poziom cholesterolu aby nie sugerowac się tylko i wyłącznie całkowitą jego zawartością w naszej krwi. Musimy pamiętac aby zwrócic także uwagę na frakcję HDL, LDL i trójglicerydy, ponieważ to własnie trójglicerydy mówią nam o jakości tłuszczu.
Cholesterol HDL
Jest to tak zwany „dobry cholesterol”. Zadaniem tego cholesterolu jest odprowadzenie nadmiaru cholesterolu z organizmu do naszej wątroby gdzie ulega rozpadnięciu. Wyższy poziom cholesterolu HDL niż pożądany przyjmuje się za bardzo zdrowy, spełnia on barierę ochronną i zabezpiecza przed chorobami serca. Tak samo przyjmując iz każdy niższy poziom HDL od pożądanego zwiększa ryzyko występowania chorób wieńcowych
Norma Cholesterol HDL czyli dobry cholesterol
Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:
Mężczyźni - Poniżej 35 mg/dl (0.9 mmo/L) Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej
Kobiety - Poniżej 45 mg/dl (1.2 mmo/L) Ryzyko powstawania chorób serca i choroby wieńcowej
60 mg/dl (1.56 mmo/L i powyżej) Norma uważana za bardzo zdrową
Cholesterol LDL tak zwany zły cholesterol
Uważany jest „złym cholesterolem” są to lipoproteiny, które przemieszczają się pomiędzy wątrobą a innymi organami i tkankami w naszym organizmie, dostarczając cholesterol tam gdzie jest potrzebny. Dowiedziono iż cholesterol LDL jest powiązany z rożnego rodzaju chorobami serca, a gdy występuje w nadmiarze jest niebezpieczny dla zdrowia.
Norma Cholesterol LDL czyli zły cholesterol
Jego wartość pokazuje jaka jest całkowita ilość tłuszczu w krwi. wg norm które stosuje się obecnie:
Poniżej 100 mg/dl (2.6 mmo/L) Optymalny
100 - 129 mg/dl (2.63.64 mmo/L) Powyżej optymalnego
130 - 159 mg/dl (3.36 - 4.13 mmo/L) Graniczny
160 - 189 mg/dl (4.14 - 4.90 mmo/L) Wysoki
190 mg/dl (4.91 i powyżej mmo/L) Bardzo wysoki!
Zobacz i sprawdź jakie normy trójglicerydów obowiązują:
Trójglicerydy normy:
Poniżej 150 mg/dl (1.69 mmo/L) Norma
150 - 199 mg/dl (1.69 - 2.25 mmo/L) Graniczny
200 - 499 mg/dl (2.26 - 5.63 mmo/L) Wysoki
500 i powyżej mg/dl (5.64 i powyżej mmo/L) Bardzo wysoki!
Zobacz więcej na Modanaurode.pl
Źródło: http://modanaurode.pl/2017/11/11/trojglicerydy-normy-oraz-cholesterol-i-jego-normy/