JustPaste.it

Bądź zdrowy- wprowadź do swojej diety szałwię!

Szałwia, czyli salvia officinalis to roślina wieloletnia, której nazwa oznacza z łaciny: być w zdrowiu, ratować.

Szałwia, czyli salvia officinalis to roślina wieloletnia, której nazwa oznacza z łaciny: być w zdrowiu, ratować.

 

ecf967a0f913c93201c0bfcab63a84bf.jpgNa świecie istnieje kilkaset odmian szałwii, ale nie wszystkie są przydatne w kuchni. Najpopularniejszym gatunkiem jest szałwia lekarska, którą można wyhodować w ogródku. Do zastosowania w kuchni nadają się tylko młode listki szałwii. Jeśli chcemy ją zamrozić, należy zebrać liście przed okresem kwitnięcia.

Zastosowanie w kuchni:
Szałwia ma szerokie zastosowanie w kuchni. Jest dodawana do dań mięsnych, rybnych, makaronów oraz wykorzystywana podczas konserwowania mięsa.
W kuchni włoskiej szałwię serwuje się z makaronem, masłem i cielęciną, jako popularne danie.
Szałwię należy stosować ostrożnie, gdyż jej zbyt duża dawka może zdominować smak potrawy, a, stosowana przez dłuższy czas, wywołać niepożądane skutki.
Szałwii nie powinny stosować kobiety w ciąży. 



Właściwości lecznicze:
Szałwia zawiera duże ilości witaminy B1, A i C oraz niacyny. Jej napar łagodzi bóle gardła i stany zapalne jamy ustnej.
Olejek lotny, zwarty w szałwii działa antyseptycznie, przeciwzapalnie, osłaniając i przeciwcukrzycowo. Liście szałwii pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, łagodzą wzdęcia, bóle brzucha i zmniejszają biegunkę.
Szałwię stosuje się przy nadmiernym poceniu a także w przypadku ropnego zapalenia dziąseł, jako okłady na trudno gojące się rany.
Zewnętrznie stosuje się szałwię do płukania jamy ustnej i gardła oraz w stanach zapalnych gardła i dziąseł.
Przyjmowanie szałwii w zbyt dużych dawkach może powodować nudności i wymioty.