Login lub e-mail Hasło   

Gałka muszkatołowa w kuchni

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca- drzewa, które owocuje dopiero po 7 latach od zasadzenia, jednak może rodzić owoce aż przez kolejne 90 lat. Muszkatołowiec po...
Wyświetlenia: 731 Zamieszczono 21/01/2014

Gałka muszkatołowa jest owocem muszkatołowca- drzewa, które owocuje dopiero po 7 latach od zasadzenia, jednak może rodzić owoce aż przez kolejne 90 lat. Muszkatołowiec pochodzi z wyspy Molucca, ale obecnie drzewa te są uprawiane w Indonezji i na Grenadzie.


Gałka muszkatołowa ma intensywny, korzenny zapach i lekko gorzki smak. Jej owoce przypominają brzoskwinie lub morele, jednak, zamiast skórki, gałka ma twardą łupinę.


Owoce muszkatołowca suszy się, w wyniku czego tracą swoją wagę i zmieniają kolor na pomarańczowy.


Mirystycyna, zawarta w gałce muszkatołowej, ma właściwości zbliżone do działania marihuany. Dlatego spożywanie dużych ilości tej przyprawy może prowadzić do zaburzeń świadomości, senności, omdleń i zmęczenia, a nawet efektów psychoaktywnych.

Zastosowanie w kuchni:
•     Gałkę muszkatołową stosuje się głównie do przyprawiania ciast. Dodaje się ją też do mięs i produktów mlecznych.
•     Gałka muszkatołowa poprawia smak dań mlecznych oraz ciast- głównie pierników i deserów owocowych. Dodaje się ją też, w celu poprawiania smaku gulaszu, flaków, ryb, kotletów mielonych oraz potraw z jaj i serów.
•    Można jej używać w postaci zmielonej, lub startej.
Właściwości lecznicze:
•  Gałka muszkatołowa jest stosowana w medycynie, jako środek łagodzący zaburzenia oskrzeli, leczący bezsenność, reumatyzm, wzdęcia oraz w stanach nadpobudliwości.
•   Gałka muszkatołowa ma właściwości rozkurczające, ale, zażywana w większych ilościach, może powodować senność i halucynacje.

Tekst pochodzi ze strony: encyklopediaprzypraw.pl

Podobne artykuły


16
komentarze: 110 | wyświetlenia: 668
14
komentarze: 11 | wyświetlenia: 958
14
komentarze: 8 | wyświetlenia: 383
14
komentarze: 2 | wyświetlenia: 899
13
komentarze: 0 | wyświetlenia: 963
12
komentarze: 1 | wyświetlenia: 517
12
komentarze: 18 | wyświetlenia: 1660
12
komentarze: 12 | wyświetlenia: 735
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 500
11
komentarze: 4 | wyświetlenia: 432
11
komentarze: 24 | wyświetlenia: 480
11
komentarze: 298 | wyświetlenia: 450
11
komentarze: 0 | wyświetlenia: 991
11
komentarze: 9 | wyświetlenia: 921
10
komentarze: 2 | wyświetlenia: 782
 
Autor
Artykuł

Powiązane tematy






Brak wiadomości


Dodaj swoją opinię
W trosce o jakość komentarzy wymagamy od użytkowników, aby zalogowali się przed dodaniem komentarza. Jeżeli nie posiadasz jeszcze swojego konta, zarejestruj się. To tylko chwila, a uzyskasz dostęp do dodatkowych możliwości!
 

© 2005-2018 grupa EIOBA. Wrocław, Polska