Anyż gwiaździsty pochodzi z południowo-wschodniej Azji i tam jest uprawiany. Nazwa gatunkowa anyż gwiaździsty [gwiazdkowy] pochodzi od charakterystycznych owoców w kształcie gwiazdek.
Anyż gwiaździsty posiada znaczenie przede wszystkim przyprawowe.
Zastosowanie w kuchni:
• Ze względu na swój charakterystyczny słodkawy zapach stosowany jest zarówno do ryb, mięs pieczonych i warzyw, jaki i do aromatyzowania deserów, likierów, kompotów i syropów.
• Owoce anyżu gwiaździstego są świetnym elementem dekoracyjnym każdego dania zarówno mięsnego jak i deseru.
Właściwości lecznicze:
• Anyż gwiaździsty jak większość przypraw wpływa na funkcjonowanie naszego układu pokarmowego poprawiając jego pracę i pobudzając apatyt.
• Anyż gwiaździsty wykazuje właściwości rozkurczowe, dlatego świetnie sprawdzi przy nadmiernej ilości gazów w układzie pokarmowym oraz przy bólach menstruacyjnych, kolkach u dzieci i uciążliwym kaszlu.
• Udowodniono również korzystne działanie anyżu gwiaździstego na produkcję mleka u matek karmiących, a w przypadku mężczyzn wpływa na potencję poprawiając ją.
• Olejek anyżowy używany na skórę odstrasza kleszcze, pchły i wszy.
Tekst pochodzi ze strony: encyklopediaprzypraw.pl