JustPaste.it

Grillowanie na drewnianych deskach

Grillowanie ryb za pomocą drewnianej deski jest jak pieczenie w formie. Dodatkowo deski posiadają zdolność do wytwarzania dymu.

Grillowanie ryb za pomocą drewnianej deski jest jak pieczenie w formie. Dodatkowo deski posiadają zdolność do wytwarzania dymu.

 

Deski do grillowania

Taki sposób grillowania jest świetną metodą ponieważ zapewnia stabilną powierzchnię dla grillowanych potraw oraz dodatkowo nadaje potrawom autentyczny zapach dymu. Metoda ta jest szczególnie dobra do grillowania delikatnych potraw m.in. takich jak filety rybne czy drobiowe. W zasadzie taki sposób grillowania został wypracowany specjalnie do grillowania ryb, ale tak naprawdę można grillować tym sposobem całą gamę produktów od warzyw, przez mięsa do serów i deserów.

Aby rozpocząć grillowanie z użyciem tej metody należy się upewnić, że długość i szerokość deski jest wystarczająca aby utrzymać na niej całą potrawę. Grubość deski też ma znaczenie, najlepiej korzystać z takich co mają około 1 cm grubości. Z reguły i najczęściej do grillowania ta metodą wybiera się deski cedrowe, ale deski z drzewa jabłoni, olchy, klonu czy wiśni możemy również śmiało stosować do tej metody. Jednak zawsze zwracajmy uwagę aby było to naturalne drzewo bez dodatków wzmacniających aromaty itp. Obecnie w wielu sklepach z akcesoriami do grillowania czy zdrową żywnością można kupić takie deski do grillowania.

Przed rozpoczęciem grillowania, deskę należy dobrze przygotować rozpoczynając od jej namoczenia przez co najmniej godzinę w wodzie (może to być również wino, piwo czy sok owocowy). Pozwoli to desce wchłonąć tyle wilgoci jak to możliwe, dzięki czemu uzyskamy odpowiedni czas na całkowite upieczenie ryby przed rozpoczęciem spalania się deski. Jeśli jednak zauważymy, że deska zaczyna się mocno palić w grillu należy spryskać ją wodą, zauważmy jednak, że deska powinna się trochę nadpalić i tlić. Tląca się deska wytwarza dym, który wzbogaca smak potraw. Po prostu nie dopuszczajmy do palenia się płomieniem deski.

Aby zapobiec przywieraniu ryb i grillowanych mięs do deski natrzyjmy ją delikatnie oliwą po stronie na której będziemy grillować. Nie ma bowiem potrzeby obracania potrawy podczas grillowania na desce. W czasie grillowania ryby na desce możemy ją podlać np. sokiem z cytryny, wyłożyć na nią kawałki masła z dodatkiem ziół.

 

Grillowanie na deskach jest naprawdę wygodnym i łatwym sposobem na pyszne dania z grilla. Zwróćmy jednak uwagę, że do grillowania tą metodą nie nadają się potrawy które wymagając szybkiego grillowania w dużych temperaturach.

 

Zobacz sprawdzone przepisy na grillowane ryby na deskach cedrowych.