Chlorella to alga słodkowodna, mająca działanie oczyszczające dla ludzkiego organizmu. Działanie chlorelli wynika z jej unikatowej budowy komórkowe, która umożliwia usuwanie toksyn z ludzkiego organizmu.
Właściwości chlorelli:
- Chlorella absorbuje toksyczne związki z tkanek organizmu, dzięki czemu zapobiega przeciążeniu nerek i wątroby.
- Wspomaga naturalną barierę obronną organizmu
- Łagodzi nadmierne reakcje systemu obronnego i eliminuje metale ciężkie.
- Wspomaga rozwój prawidłowej flory bakteryjnej w jelitach i rozprzestrzenianie się pożytecznych bakterii.
- Neutralizuje zapach potu i pomaga zwalczyć nieświeży oddech.
- Aminokwasy, zawarte w chlorelli, produkują serotoninę oraz tzw. hormon szczęścia, które zapobiegają powstawaniu depresji.
Wskazania do stosowania chlorelli:
- Chlorellę powinno się przyjmować podczas stosowania diety wegetariańskiej i diet odchudzających.
- Powinny ją przyjmować osoby, zmagające się ze stanami zapalnym skóry, trądzikiem, oparzeniami i źle gojącymi się ranami.
- Chlorella jest zaleca osobom po rekonwalescencjach, osobom długotrwało narażonym na stres i inne obciążenia psychiczne i fizyczne.
- Powinny ją przyjmować osoby po zabiegach operacyjnych i napromieniowaniu, a także osoby, które, przez dłuższy czas są narażone na zanieczyszczenie środowiska.
Ciekawostka:
W Japonii spożywa się 200 tys. ton chlorelli rocznie, co przewyższa spożycie czosnku i żeń-szenia.
Tekst pochodzi ze strony: cosdlazdrowia.pl