Daktyle to owoce palm daktylowych, które rosną w Australii, Afryce, Meksyku i Kalifornii. Należą do owoców, posiadających właściwości lecznicze i są, obecnie, uważane, za jedne z najzdrowszych owoców na świecie. Mają owalny kształt, długość ok. 5 cm, jasny, twardy miąższ i skórkę w kolorze od złotożółtego, po brązowo-czerwony.
Zawartość cukrów w daktylach wynosi nawet 80%. Są to cukry proste, które bardzo szybko się przyswajają. Dlatego daktyle są dobrym źródłem energii dla sportowców i osób, prowadzących aktywny tryb życia. Jedząc je, uzupełnia się niedobory glikogenu w organizmie. Co ważne, nie podnosi to poziomu cukru we krwi, nawet podczas regularnego spożywania tych owoców.
Właściwości zdrowotne:
• Daktyle są kaloryczne, jednak, dzięki temu, że zawierają duże ilości błonnika, sprawdzają się także w dietach. Ich spożywanie zapobiega zaparciom i obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi.
• Badania dowiodły, że daktyle są źródłem naturalnych salicylanów, które działają podobnie do aspiryny, a, dodatkowo, zawierają witaminy: A, B1, C i PP, oraz potas, żelazo, magnez i fosfor. W odróżnieniu do farmaceutycznych salicylanów [np. aspiryny] nie podrażniają żołądka, ale, przeciwnie- działają na niego łagodząco, dzięki błonnikowi, który pobudza pracę jelit.
Zastosowanie:
• Daktyle są używane, jako owoce deserowe. Dodaje się je do ciast i je, jako przekąskę.
• Są używane, jako substytut cukru. Słodzi się nimi ciasta i desery. Stosują je, szczególnie, osoby dbające o smukłą sylwetkę i zdrowy tryb życia.
• Z daktyli robi się „domową” pastę do ciast, deserów i lodów. W tym celu daktyle sparza się wrzącą wodą, a, następnie rozgniata widelcem, lub blenderem.
Ciekawostka:
Palmy daktylowe rodzą owoce nawet przez 80 lat.