Guarana to pnąca roślina, występująca w Ameryce Południowej. W największej ilości występuje w dorzeczach Amazonki i Orinoko.
Guarana, z uwagi na swoje orzeźwiające właściwości, była przez wieki wykorzystywana przez Indian, zamieszkujących dorzecza Amazonki. Napar, parzony z niej, był uważany za źródło witalności i energii. Do dnia dzisiejszego guarana jest dla Indian bardzo cenną przyprawa, o czym świadczy fakt, że przepisy w Brazylii zezwalają na jej eksport tylko w postaci prażonej- niezdolnej do kiełkowania.
Właściwości lecznicze guarany:
• Guarana poprawia kondycję i ogólne samopoczucie.
• Ma działanie orzeźwiające, dzięki wysokiej zawartości naturalnej kofeiny [Nawet do 6%- tj. trzy razy więcej niż kawa]. W przeciwieństwie do kawy, guarana jest mniej szkodliwa i ma dłuższe działanie- do 6 godzin.
• Guarana poprawia koncentrację i pamięć.
• Wyrównuje niedobory adrenaliny, spowodowane stresem, zmęczeniem i wyczerpującym trybem życia.
• Guaranina- główny składnik guarany, podobnie jak kofeina, ograniczając apetyt.
Przeciwwskazania do stosowania guarany:
• Wysokie ciśnienie krwi
• Ciąża i okres karmienia piersią
• Nadczynność tarczycy
• Choroby serca
Ciekawostka:
Paulinia Guarana to roślina pnąca, osiągająca nawet do 10 metrów wysokości.